REPORTAŽE

3. 6. 2011

Disgorge / Natron / Sacramental Blood

Menza pri Koritu, Ljubljana / 13. 5. 2011

Kljub slabi vremenski napovedi je bil lep sončen dan in ura je odbila osemnajsto, ko sva se s kolegom odpravila iz Maribora proti Ljubljani, natančneje na Metelkovo, na pravi »underground« koncert, kakršen definiciji ne bi mogel bolje ustrezati. Pričakovanja so bila visoka, razblinila pa so se prav v trenutku, ko sva vstopila na kraj dogajanja. Koncert je bil napovedan ob 20h, vendar sva nekaj čez osmo kot prva kupila karto in vstopila v dvorano. Načeloma me sploh ne moti, če je kakšen koncert malo slabše obiskan, saj se človek na ta način izogne gneči in vročini, toda slika, ki se nama je pokazala, je bila zelo žalostna. Takoj je postalo jasno, da se koncert še ne bo pričel tako kmalu, med drugim tudi zato, ker so nekateri člani nastopajočih skupin za in poleg šanka uživali ob svoji večerji. Pa da ne bom preveč negativen, zgodba ima tudi svojo pozitivno plat: v miru sem si lahko ogledal merchandise ter nekaj besed izmenjal s kitaristom/pevcem Disgorge.
Po dobri uri čakanja so nekaj čez deveto pred publiko, ki ves čas njihovega nastopa ni štela več kot petnajst ljudi, na oder stopili Sacramental Blood. Sacramental Blood so brutal death metal band iz Srbije, ki je bil ustanovljen leta 2002, kljub temu pa njihova diskografija obsega le dve »skromni« demo izdaji ter en split. Glede na moje razumevanje glasbe je nastopu in nasploh glasbi Srbov manjkal pridevnik »brutal«. Res je, da njihovo glasbo zaznamuje hitro igranje na kitarah in bobnih, toda hitro še ne pomeni avtomatično brutalno, temveč v njihovem primeru prej monotono. Celoten nastop bi lahko zreduciral na dva ali tri zanimive riffe. Pa tudi sicer so optično in vokalno bolj spominjali na klasično death metal zasedbo z začetka devetdesetih prejšnjega stoletja (visoki beli športni copati basista so zmagali).
Setlista: Derelict Throne of God, Destroyer of Thought and Form, Nearest to the God, Dead Shall Rise, Chaos Trinity, From the Cocoons of Monstrous, Storming with Menace, Sacral.
Kot drugi so na oder stopili Italijani Natron, ki igrajo tehnični death metal. Za razliko od Srbov pred njimi, se je Italijanom poznala bogata diskografija in dolga odrska kilometrina, saj so bili na odru ves čas v gibanju (predvsem vokalist). Toda zaradi še vedno prazne dvorane je vsa energija, ki je prihajala z odra, izginila v nič. V tem trenutku je bilo vsem jasno, da stage diving danes odpade. Vendar ne glede na tako rekoč »manjkajočo publiko«, so Italijani dali vse od sebe in prikazali show, kot da bi igrali pred polno zagrebško Areno. Očitno je bil prvi koncert na tej turneji po Balkanu dobra priložnost za neke vrste generalko. Po dobrih petinštiridesetih minutah so Natron zaključili svoj nastop, se kot pravi »profiči« zahvalili publiki in zapustili oder.
Setlista: By the Dawn of the 13th, Only Living Witness, Morgue Feast, Dead Beat, Heads are Rolling, Prime Cuts, Rot amoung us, Backyard Graveyard, Flatline, Hatemonger, House of Festering.
Okoli 23h so končno na oder stopile zvezde večera, mehiški Disgorge. Ker koncert v živo enostavno ni isti, če ni nekega konkretnega odziva s strani publike, sem dvomil, da bo Disgorge uspelo dvigniti vzdušje, ki je bilo tako rekoč porazno. Žal so se moje bojazni uresničile. Poleg redke publike, ki se je po nekem čudežu vseeno podvojila na okoli trideset poslušalcev, so Disgorge imeli še tehnične težave oziroma smolo, saj je obema kitaristoma (basista ni bilo) počila struna. Kljub dvema nenačrtovanima premoroma, ki sta bila potrebna za menjavo počenih strun, je njihov nastop trajal skromnih 60 minut. V tej eni uri so Disgorge predstavili svojo celotno diskografijo s poudarkom na zadnji plošči, ki pa je izšla že davnega leta 2006. Vrhunec njihovega nastopa so bili v mojih očeh (in ušesih) intro, I Watch Myself Rot ter NecroMarch. Komada, ki kljub slabi ozvočenosti in izredno brutalnim zvokom še vseeno vsebujeta dovolj zanimivih riffov, da ostaneta prepoznavna tudi ob nastopu v živo.
Setlista: Intro (Deadflesh), I Watch Myself Rot, And The Pus Goes On, Behind The Cenotaph, Corpus In Pest, The Vile Sores In Urticariothrocisism Goulashed Decrepitance, Pest Blood Metal, Grotesque Devourment, Chronic Corpora Infest, Gore Blessed To The Worms, Cadaveres, Rancid Bowel Sarcoma, Spasmobliterance Filterated Scabs, Necro March.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
6. 1. 2020
Батюшка / Theotoxin / Irdorath / Heidnir
Reportaža
18. 12. 2019
Archspire / Beneath the Massacre / Vulvodynia / Inferi
Reportaža
17. 12. 2019
Gwar / Voivod / Childrain
Reportaža
16. 12. 2019
Tribulation
Reportaža
11. 12. 2019
Eluveitie / Lacuna Coil / Infected Rain
Reportaža
9. 12. 2019
Cult Of Luna / Brutus / A. A. Williams
Reportaža
9. 12. 2019
Vulvathrone Release Party
Reportaža
4. 12. 2019
Winter Days of Metal 2019, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
20. 1. 2020
Apocalyptica
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
21. 1. 2020
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
Gasometer, Dunaj, Avstrija
21. 1. 2020
Melechesh, W E B, Selvans
Orto Bar, Ljubljana
21. 1. 2020
Veuve
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
24. 1. 2020
Seitanik Ritval: Old Night, Ghost Of Veronica
Klub Gromka, Metelkova; Ljubljana
24. 1. 2020
Decatholicize, Amalgam, Protype5
Orto Bar, Ljubljana