Na današnji dan
2016
Izide tretji plošček brutalnežev Omnihility, naslovljen Dominion of Misery
NAGRADNE IGRE
Traja do: 21. 2. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

10. 4. 2001

Disgorging Europe Tour 2001

Channel Zero, Ljubljana / 26. 3. 2001

V ponedeljek, 26.03.2001, se je zgodil drugi koncert iz serije nastopov, ki jih v Channel Zero za prvo polovico letošnjega leta pripravlja 666 Productions. Kot ste lahko prebrali na plakatih (če ste katerega kje našli, saj jih razen na Metelkovi ni bilo kaj prida videti) se je nastop zgodil v okviru Disgorging Europe Tour 2001 z bandi Disgorge, Sanatorium in Goreopsy, vlogo otvoritvenega banda pa so prevzeli domači Abattoir. Medtem ko sem se posvečal svojim klasičnim športom, so okrog osmih začeli kapljati prvi obiskovalci. Začetek koncerta se je z napovedane 21. ure zavlekel za dobro uro, vstopnica pa z 900 SIT, ki so jih predhodno navajali neuradni, a dobro obveščeni viri (“pa dobr, Sandi mi je povedal”), na še vedno zmernih 1300 SIT.
Ko so na odru svoj kratek nastop začeli brutal death metalci Abattoir, je bil Channel Zero skoraj na pol prazen (vsak si je lahko prilastil vsaj kvadratni meter), vendar bandu to sploh ni zbilo morale. Njihovi bolj zagrizeni poslušalci so v prvi vrsti že začeli s fizioterapijo vratnih mišic... Abbatoir so svoji brutalnosti dodali še drugo kitaro, član ki jo drži v rokah pa je tokrat z njimi prvič stopil na oder. Zaradi tega, ker se je diktafon odločno uprl sodelovanju, je moral njihov vokalist Vasja nastop komentirati dvakrat (zato ga tudi vi dvakrat preberite):

Vasja: Bilo je kar v redu, čeprav bi bilo lahko boljše. Folka je bilo bolj malo, ampak jebi ga, tud to se dogaja.
Matija: Sem videl da ga je bilo res bolj malo, ampak ste dali tudi tokrat vse od sebe.
Vasja: Ja, to damo pa vedno, na vsakem koncertu, čeprav je bil en koncert ko folk ni dal nič od sebe - potem da tudi band težko vse od sebe. Danes je bilo zadosti, da smo "not padli" in je bilo v redu.
Matija: Ste danes prvič nastopili z novim kitaristom?
Vasja: Ja, danes prvič. Je že nekaj časa v bandu, sedaj se je naučil komade. Malo se še mora, moramo pa tudi narediti nekaj novega materiala.
Matija: ...in splošna ocena današnjega nastopa?
Vasja: Eden izmed solidnih.

Po programu naj bi sledili Goreopsy, o katerih lahko napišem samo dve besedi: odpadli so! Ne samo v Ljubljani, ampak jim ni znesla udeležba na celi turneji.
Nadaljevali pa so Slovaki Sanatorium. Predstavili so se z brutalnim death metalom, ki mu vplivi grind cora niso tuji. V dvorano so privabili tudi tiste obiskovalce, ki so domači nastop preživeli ob drugih interesnih dejavnostih. Po nastopu sem skoraj z odra odvlekel njihovega kitarista za nekaj besed, pridružil pa se je tudi vokalist. Najprej sta povedala nekaj o bandu.

Sanatorium: Začeli smo 1993 in se po odsluženih vojaških rokih spet zbrali 1996. Posneli smo 3 demo kasete in dva CD-ja, pravkar pa smo na naši tretji evropski turneji.
Matija: V katerih državah poteka ta turneja?
Sanatorium: Ooohh... Španija, Italija, Nemčija, Nizozemska, Češka, Slovaška, Danska, Švedska, Slovenija, Avstrija, Poljska,... Bolje bi bilo, če bi vprašal, v katerih državah ne nastopamo. Zadnji nastop je na Dunaju, ker imajo od tam naprej Disgorge avionsko karto.
Matija: Prvič ste nastopili v Sloveniji. Kakšni so občutki, kakšna se vama zdi slovenska publika?
Sanatorium: Podobno kot pri nas, na Slovaškem. Ali v Avstriji... Po vseh evropskih državah je podobno. V glavnem smo vse skupaj opazovali iz avta.
Matija: Res niste imeli nobenega prostega časa?
Sanatorium: Ne. Včeraj smo igrali v Švici. Do sem smo prevozili 700km in prišli v Ljubljano ob šestih, zato smo šli takoj v klub.
Matija: Kje pa imate naslednji nastop?
Sanatorium: V Modeni. Jutri.
Matija (ker ravno pijemo pivo): Kakšen se vama zdi slovenski pir?
Sanatorium: Tak je, kot bi zmešal kokakolo in kavo, brez sladkorja.
Od tukaj naprej smo se samo še smejali in klatili neumnosti. Resnosti je ostalo edino še za splošni vtis.
Sanatorium: Glede na to, da je danes ponedeljek in da nas tu nihče ne pozna, je prišlo zelo veliko ljudi. Za nas je bila to dobra predstavitev.

Preostal nam je še zadnji band, in sicer mehiški trio Disgorge. Tudi oni so se slovenski publiki s svojo zmesjo grinda, gorea in death metala predstavili prvič. Kljub tehničnim težavam so svoj nastop odlično dokončali. Nekaj dodatnih stavkov pa sva z njihovim basistom rekla po nastopu, pri smejanju pa nama je pomagal basist Sanatorium, Martin.

Disgorge: Govorim osebno, vendar se Sanatorium verjetno strinjajo z mano. Ponosen in vesel sem, da sem tu in da smo na svoji prvi evropski turneji igrali tudi v Sloveniji. Publika je bila maloštevilna, vendar so bili tisti, ki so prišli odlični, resnično nori. Res se počutim odlično. Pa ti, Martin?
Martin (Sanatorium): Všeč so mi taki klubi...
Matija: Koliko časa ste že na turneji?
Disgorge: Odigrali smo že okrog pet koncertov.
Matija: Kateri je bil najboljši do sedaj?
Disgorge: Meni so se zdeli vsi odlični. Včeraj (v Švici, op.av.) je bil zvok res odličen, dobra organizacija... Enako menim tudi o današnjem nastopu, sploh glede na to, da je ponedeljek. Tudi tu je dobra organizacija in dobra publika. Zame so vsi nastopi nekaj posebnega.
Matija: Med nastopom ste imeli nekaj težav. Kaj se je zgodilo?
Disgorge: Najprej so bile težave z mojim basom, že od včeraj se mi je zjebaval. Zato mi je Martin posodil svoj bass. Probleme smo imeli tudi z bass bobnom. Sranje, vendar smo se potrudili zaradi publike vse skupaj izpeljati kar najbolje.
Matija: En komad ste izvedli skupaj z vokalistom Sanatorium, Prosjakom. Naredite to na vsakem nastopu?
Disgorge: To želimo narediti na vsakem nastopu. Všeč mu je bil ta komad, zato smo se odločili, da ga izvajamo skupaj.
Matija: Tudi na prvem nastopu te turneje?
Disgorge: Na otvoritvenem koncertu v Pragi nismo.
Matija: Kako je kaj z distribucijo vaših plošč po Evropi?
Disgorge: Izdali smo dva CD-ja. Prvega na mehiški American Nine Productions (če sem pravilno slišal, op.av.), drugega pa na Repulse Records iz Španije, ki tudi skrbi za distribucijo. S seboj žal nismo prinesli CD-jev, zaradi težav na letališču.
Matija: Mogoče še sporočilo za današnjo publiko...
Disgorge: Hvala vam vsem, ki ste prišli in nas poslušali. Hvala celotnemu slovenskemu undergroundu, stopite v kontakt z nami, da bomo lahko bolj sodelovali in imeli več distribucije. Hvala tudi tebi za ta intervju.

Za vse nastopajoče lahko napišem enako: kvalitetno, agresivno in brutalno, tudi tokrat se nad zvokom ne gre pritoževati. Prodanih je bilo samo 41 kart, bi se pa spodobilo, da na takšen koncert pride vsaj še enkrat toliko ljudi.
Hvala organizatorju za karto, Suzi za fotografiranje in diktafone ter bandom za odgovarjanje na moja vprašanja.

SORODNE VSEBINE:
27. 9. 2004Disgorge / Novice
25. 5. 2013Disgorge / Novice
21. 10. 2000Abattoir / Necrosed / Reportaže
24. 11. 2000Metal Koroška 2000 / Reportaže
26. 2. 2001Abattoir / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška