Na današnji dan
2015
Grški ambientalni black metal projekt Spectral Lore izda EP Gnosis
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

10. 4. 2001

Disgorging Europe Tour 2001

Channel Zero, Ljubljana / 26. 3. 2001

V ponedeljek, 26.03.2001, se je zgodil drugi koncert iz serije nastopov, ki jih v Channel Zero za prvo polovico letošnjega leta pripravlja 666 Productions. Kot ste lahko prebrali na plakatih (če ste katerega kje našli, saj jih razen na Metelkovi ni bilo kaj prida videti) se je nastop zgodil v okviru Disgorging Europe Tour 2001 z bandi Disgorge, Sanatorium in Goreopsy, vlogo otvoritvenega banda pa so prevzeli domači Abattoir. Medtem ko sem se posvečal svojim klasičnim športom, so okrog osmih začeli kapljati prvi obiskovalci. Začetek koncerta se je z napovedane 21. ure zavlekel za dobro uro, vstopnica pa z 900 SIT, ki so jih predhodno navajali neuradni, a dobro obveščeni viri (“pa dobr, Sandi mi je povedal”), na še vedno zmernih 1300 SIT.
Ko so na odru svoj kratek nastop začeli brutal death metalci Abattoir, je bil Channel Zero skoraj na pol prazen (vsak si je lahko prilastil vsaj kvadratni meter), vendar bandu to sploh ni zbilo morale. Njihovi bolj zagrizeni poslušalci so v prvi vrsti že začeli s fizioterapijo vratnih mišic... Abbatoir so svoji brutalnosti dodali še drugo kitaro, član ki jo drži v rokah pa je tokrat z njimi prvič stopil na oder. Zaradi tega, ker se je diktafon odločno uprl sodelovanju, je moral njihov vokalist Vasja nastop komentirati dvakrat (zato ga tudi vi dvakrat preberite):

Vasja: Bilo je kar v redu, čeprav bi bilo lahko boljše. Folka je bilo bolj malo, ampak jebi ga, tud to se dogaja.
Matija: Sem videl da ga je bilo res bolj malo, ampak ste dali tudi tokrat vse od sebe.
Vasja: Ja, to damo pa vedno, na vsakem koncertu, čeprav je bil en koncert ko folk ni dal nič od sebe - potem da tudi band težko vse od sebe. Danes je bilo zadosti, da smo "not padli" in je bilo v redu.
Matija: Ste danes prvič nastopili z novim kitaristom?
Vasja: Ja, danes prvič. Je že nekaj časa v bandu, sedaj se je naučil komade. Malo se še mora, moramo pa tudi narediti nekaj novega materiala.
Matija: ...in splošna ocena današnjega nastopa?
Vasja: Eden izmed solidnih.

Po programu naj bi sledili Goreopsy, o katerih lahko napišem samo dve besedi: odpadli so! Ne samo v Ljubljani, ampak jim ni znesla udeležba na celi turneji.
Nadaljevali pa so Slovaki Sanatorium. Predstavili so se z brutalnim death metalom, ki mu vplivi grind cora niso tuji. V dvorano so privabili tudi tiste obiskovalce, ki so domači nastop preživeli ob drugih interesnih dejavnostih. Po nastopu sem skoraj z odra odvlekel njihovega kitarista za nekaj besed, pridružil pa se je tudi vokalist. Najprej sta povedala nekaj o bandu.

Sanatorium: Začeli smo 1993 in se po odsluženih vojaških rokih spet zbrali 1996. Posneli smo 3 demo kasete in dva CD-ja, pravkar pa smo na naši tretji evropski turneji.
Matija: V katerih državah poteka ta turneja?
Sanatorium: Ooohh... Španija, Italija, Nemčija, Nizozemska, Češka, Slovaška, Danska, Švedska, Slovenija, Avstrija, Poljska,... Bolje bi bilo, če bi vprašal, v katerih državah ne nastopamo. Zadnji nastop je na Dunaju, ker imajo od tam naprej Disgorge avionsko karto.
Matija: Prvič ste nastopili v Sloveniji. Kakšni so občutki, kakšna se vama zdi slovenska publika?
Sanatorium: Podobno kot pri nas, na Slovaškem. Ali v Avstriji... Po vseh evropskih državah je podobno. V glavnem smo vse skupaj opazovali iz avta.
Matija: Res niste imeli nobenega prostega časa?
Sanatorium: Ne. Včeraj smo igrali v Švici. Do sem smo prevozili 700km in prišli v Ljubljano ob šestih, zato smo šli takoj v klub.
Matija: Kje pa imate naslednji nastop?
Sanatorium: V Modeni. Jutri.
Matija (ker ravno pijemo pivo): Kakšen se vama zdi slovenski pir?
Sanatorium: Tak je, kot bi zmešal kokakolo in kavo, brez sladkorja.
Od tukaj naprej smo se samo še smejali in klatili neumnosti. Resnosti je ostalo edino še za splošni vtis.
Sanatorium: Glede na to, da je danes ponedeljek in da nas tu nihče ne pozna, je prišlo zelo veliko ljudi. Za nas je bila to dobra predstavitev.

Preostal nam je še zadnji band, in sicer mehiški trio Disgorge. Tudi oni so se slovenski publiki s svojo zmesjo grinda, gorea in death metala predstavili prvič. Kljub tehničnim težavam so svoj nastop odlično dokončali. Nekaj dodatnih stavkov pa sva z njihovim basistom rekla po nastopu, pri smejanju pa nama je pomagal basist Sanatorium, Martin.

Disgorge: Govorim osebno, vendar se Sanatorium verjetno strinjajo z mano. Ponosen in vesel sem, da sem tu in da smo na svoji prvi evropski turneji igrali tudi v Sloveniji. Publika je bila maloštevilna, vendar so bili tisti, ki so prišli odlični, resnično nori. Res se počutim odlično. Pa ti, Martin?
Martin (Sanatorium): Všeč so mi taki klubi...
Matija: Koliko časa ste že na turneji?
Disgorge: Odigrali smo že okrog pet koncertov.
Matija: Kateri je bil najboljši do sedaj?
Disgorge: Meni so se zdeli vsi odlični. Včeraj (v Švici, op.av.) je bil zvok res odličen, dobra organizacija... Enako menim tudi o današnjem nastopu, sploh glede na to, da je ponedeljek. Tudi tu je dobra organizacija in dobra publika. Zame so vsi nastopi nekaj posebnega.
Matija: Med nastopom ste imeli nekaj težav. Kaj se je zgodilo?
Disgorge: Najprej so bile težave z mojim basom, že od včeraj se mi je zjebaval. Zato mi je Martin posodil svoj bass. Probleme smo imeli tudi z bass bobnom. Sranje, vendar smo se potrudili zaradi publike vse skupaj izpeljati kar najbolje.
Matija: En komad ste izvedli skupaj z vokalistom Sanatorium, Prosjakom. Naredite to na vsakem nastopu?
Disgorge: To želimo narediti na vsakem nastopu. Všeč mu je bil ta komad, zato smo se odločili, da ga izvajamo skupaj.
Matija: Tudi na prvem nastopu te turneje?
Disgorge: Na otvoritvenem koncertu v Pragi nismo.
Matija: Kako je kaj z distribucijo vaših plošč po Evropi?
Disgorge: Izdali smo dva CD-ja. Prvega na mehiški American Nine Productions (če sem pravilno slišal, op.av.), drugega pa na Repulse Records iz Španije, ki tudi skrbi za distribucijo. S seboj žal nismo prinesli CD-jev, zaradi težav na letališču.
Matija: Mogoče še sporočilo za današnjo publiko...
Disgorge: Hvala vam vsem, ki ste prišli in nas poslušali. Hvala celotnemu slovenskemu undergroundu, stopite v kontakt z nami, da bomo lahko bolj sodelovali in imeli več distribucije. Hvala tudi tebi za ta intervju.

Za vse nastopajoče lahko napišem enako: kvalitetno, agresivno in brutalno, tudi tokrat se nad zvokom ne gre pritoževati. Prodanih je bilo samo 41 kart, bi se pa spodobilo, da na takšen koncert pride vsaj še enkrat toliko ljudi.
Hvala organizatorju za karto, Suzi za fotografiranje in diktafone ter bandom za odgovarjanje na moja vprašanja.

SORODNE VSEBINE:
1. 1. 2001Abattoir / Necrosed / Galerija
27. 9. 2004Disgorge / Novice
25. 5. 2013Disgorge / Novice
21. 10. 2000Abattoir / Necrosed / Reportaže
24. 11. 2000Metal Koroška 2000 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
4. 12. 2019
Winter Days of Metal 2019, 3. dan
Reportaža
3. 12. 2019
Winter Days of Metal 2019, 2. dan
Reportaža
2. 12. 2019
Winter Days of Metal 2019, 1. dan
Reportaža
25. 11. 2019
Godspeed You! Black Emperor / Mette Rasmussen
Reportaža
25. 11. 2019
Svarunova noč XIX
Reportaža
21. 11. 2019
Moonspell / Rotting Christ
Reportaža
19. 11. 2019
Sacred Reich / Night Demon
Reportaža
18. 11. 2019
Mayhem / Gaahls Wyrd / Gost
KONCERTI & FESTIVALI
6. 12. 2019
Vulvathrone, Morywa, VxPxOxAxAxWxAxMxCx
Mladinski center Gornja Radgona
6. 12. 2019
Seitanik Ritval: Obnounce, Dark Sphere
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
7. 12. 2019
Leaves' Eyes, Sirenia, Forever Still, Lost In Grey, Asphodelia
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Unforgiven 4 (Metallica tribute)
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Iamdisease, Human Host Body, HakAttak
Mostovna, Nova Gorica
7. 12. 2019
Fest 2006: The Canyon Observer, Kyru, Relentless Youth, Marjana Trench
Stara šola, Rovte