REPORTAŽE

3. 11. 2011

Dornenreich / Agrypnie / Aphotic Excess

Explosiv, Gradec, Avstrija / 30. 10. 2011

Nevednost ne ščiti pred kaznijo. Kar velja, kadar človek pride navzkriž z zakonom, še posebej velja, ko sta v igri usoda in življenje. S koncertom Voice Of The Soul v kosteh, ki se je pričel z zamudo, ter neomajno gotovostjo o lokaciji dogodka, sva se s kolegom nekaj minut po devetnajsti odpravila iz Maribora proti Gradcu. Po kratkem postanku zaradi nakupa vinjete in točenja goriva je bil najin naslednji postanek klub Explosiv, kjer so ta večer nastopile tri zasedbe iz Avstrije in Nemčije: Dornenreich, Agrypnie in Aphotic Excess. Točno ob dvajsetih torej prispeva pred dvorano. Vsaj menila sva tako. Kmalu se je izkazalo, da se je Explosiv preselil na novo lokacijo, ki je po predhodnem pregledu zemljevida sicer ni težko najti. Toda le s pomočjo navigiranja iz domačih krajev preko telefona pa je že nekoliko težje. Ko sva po eni uri iskanja končno našla novo lokacijo Explosiva, sem se počutil kot mačka, ki je izgubljeno tavala okoli vroče kaše.
Že večkrat cenjena avstrijska točnost je bila tokrat usodna. Najavo, da se vrata odprejo ob sedmih zvečer, sva si razlagala napačno, da se potemtakem koncert prične eno uro kasneje. Prva skupina, Avstrijci Aphotic Excess naj bi na oder stopili že ob 19.30, kar hitro za njimi pa že tudi Agrypnie. Ko sva nekaj čez deveto stopila v dvorano, sva lahko spremljala le še kakšne slabe pol minute nastopa Agrypnie iz Nemčije, nakar se je njihov frontman zahvalil z »Danke schön« in skupina je zapustila oder. Razočaranje ne bi moglo biti večje, saj so bili Agrypnie glavni razlog obiska koncerta. V začetku leta so že bili na turneji skupaj z Dornenreich; takrat so se ustavili v Celovcu in name naredili zelo dober vtis. Ta vtis sem želel potrditi, toda ob petnajst čez devet se je oder že pripravljal na glavno skupino večera, Dornenreich.
Setlista Agrypnie: Figur 109-3, Der tote Trakt, Kerkerseelenwanderung, Augenblick, Morgen, Gnosis, Fenster zum Hof.
Dornenreich, ki na tej turneji še zmeraj promovirajo svoj zadnji studijski album Flammentriebe, so tudi tokrat pripravili nastop, ki je bil sestavljen iz dveh delov. Najprej sta pevec/kitarist Eviga in violinist Inve sama stopila na oder ter odigrala akustični set sedmih pesmi. Že v začetku leta v Celovcu se mi je porajala ideja, da bi morala skupina ob tako posebnem nastopu še na nek način poskrbeti za publiko. Recimo s sedišči, v dvorani bi morala vladati popolna tišina in podobno. Po mojem skromnem mnenju bi njun nastop le na ta način prišel resnično do izraza. Tako pa je na trenutke tiho igranje in šepetanje motilo nenehno pogovarjanje med publiko. Zaradi tega in skorajda identične setliste sem v drugi polovici akustičnega nastopa zapustil dvorano.
Akustični set Dornenreich: Intro, Urig, Freitanz, Meer, Aufbruch, Dem Wind geboren / Drang, Reime faucht der Märchensarg.
Po kratkih minutah dodatnih priprav je sledil še drugi del nastopa Dornenreich. Sedaj tričlanska zasedba je dodobra predstavila novi album kot tudi nekaj starih hitov, ki nikoli ne manjkajo na njihovem nastopu. Ob predstavitvi Flammenmensch z zadnjega albuma se je Dornenreich na odru kot drugi vokalist za polovico skladbe pridružil Torsten, pevec/kitarist skupine Agrypnie. Presenečenje je uspelo, razen redkih izjem v prvi vrsti pa ga je sicer pasivna oziroma »medla« publika nagradila z bučnim aplavzom. Po dobri uri so Dornenreich zaključili drugi del nastopa.
Metal set Dornenreich: Jagd, Schwarz schaut tiefsten Lichterglanz, Flammenmensch, Der Hexe flammend' Blick, Der wunde Trieb, Leben lechzend Herzgeflüster (Eines Gedanken karge Silbensaat), Wolfpuls, Erst deine Träne löscht den Brand, Trauerbrandung, Wer hat Angst vor Einsamkeit?

SORODNE VSEBINE:
21. 11. 2014Cannibal Corpse / Revocation / Aeon / Reportaže
16. 4. 2014Kampfar / Hate / Velnias / Iskald / Reportaže
3. 11. 2017Au-Dessus / Svarta / Amer / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
22. 10. 2018
Taake / Bölzer / One Tail, One Head / Slegest
Reportaža
12. 9. 2018
Abbath / Bæst / Kholn
Reportaža
5. 9. 2018
Steven Tyler & The Loving Mary Band / The Sisterhood Band
Reportaža
20. 8. 2018
WOA 2018 – potovanje v Wacken s Corduro
Reportaža
9. 8. 2018
Iron Maiden / Tremonti / Rhapsody Of Fire / The Raven Age
Reportaža
8. 8. 2018
Joe Satriani
Reportaža
7. 8. 2018
Metaldays 2018, 5. dan
Reportaža
6. 8. 2018
Metaldays 2018, 4. dan
KONCERTI & FESTIVALI
22. 10. 2018
Azaghal, Sekhmet, Antzaat
Club Q, Gradec, Avstrija
23. 10. 2018
Mystifier, Brüdny Skürwiel
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
24. 10. 2018
Stoned Jesus, Somali Yacht Club
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
25. 10. 2018
Ozone Mama, Old Bridge Cartel
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
25. 10. 2018
KoD: Marax, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
25. 10. 2018
Ultha, Namet
AKC Attack, Medika, Zagreb