REPORTAŽE

18. 6. 2012

Exodus / Heathen / Suicidal Angels

Mostovna, Nova Gorica / 13. 6. 2012

»Čo! Ma ni trjba pridet vč ksno, kr Exodus so že bli u Solkani, oštja!« Alora … kot rečeno, zgodilo se je. Navkljub pogostosti obiskovanja te zelene dežele, so se Exodus naposled znašli tudi na odru Mostovne. Z njimi so prišli še njihovi zalivski »sosedje« Heathen iz Kalifornije ter Grki Suicidal Angels. Izgleda, da člani skupine Exodus resnično ljubijo Primorsko, saj so že tretjič igrali v tej regiji (leta 2008 v Komnu na Metal Maniji, 2010 na Metalcampu in 2012 na Mostovni v Solkanu/Novi Gorici), skupno pa je bil to že njihov sedmi nastop v Sloveniji, če se nisem uštel. Navkljub temu, Exodoza (Exodose) ni prekomerna. Slavni nesrečni »trinajsti« pa bo izgleda postal srečni (13.5.2012 – Metallica, 13.6.2012 – Exodus in Heathen, Suicidal Tendencies 12.7.2012 na istem prizorišču za las zgrešijo trinajstega).
Obe glavni nastopajoči skupini nista izdali nobenega novega albuma, oba zadnja albuma sta izšla leta 2010, torej nobenih (promocijskih) obveznosti, le čisti užitek do igranja, nastopanja. Imajo pa zato Suicidal Angels album več v svoji diskografiji. To je letošnji Bloodbath in zanje je bil ta koncert v sklopu turneje European Summer Slaughter 2012. Tudi Heathen so predhodno že stopili na slovenske odre, kar bodo ponovili še to leto, 9. avgusta na Metalcampu in se s tem približujejo statistiki obiskanosti Exodus.
Da povezava trinajstice in nesreče ni iz trte zvita stvar, nam je pokazal tudi »tisti tam zgoraj«, ki se je dodobra olajšal na mesto prizorišča tik pred začetkom koncerta. Je že vedel, da so Exodus prišli v mesto in kasneje so mu z dobro porcijo pesmi z antikrščanskega albuma Tempo Of The Damned povrnili milo za drago. Prva stvar: pohvala gre organizatorjem, da so te skupine povabili, potem dotičnim skupinam, da so se na povabilo odzvale in dejansko vse nastopile, ter vsem navzočim nenastopajočim, da so se tam pojavili na delovni dan; to je delujoči metalski ekosistem.
Točnost (povečini) ni ravno metalska vrlina, zato se je začelo malce pozneje, kot je bilo napovedano. Oder so ta večer krstili Suicidal Angels (skoraj bi zapisal Suicidal Tendencies, a ti bodo oder krasili čez en mesec). Mladci iz Grčije igrajo tipični moderni thrash metal. Zelo uigran band, s precej generičnim avtorskim repertoarjem. Zapomnil sem si le pesmi, ki so mi asociirale poznane skupine. Reborn In Violence (Coroner: Reborn Through Hate), Bleeding Holocaust (Deicide: Once Upon The Cross ?!?) in zadnji napovedani Apokathilosis … Seval je ultramočan faktor vpliva Sepulture in Slayer. Izstopale so tudi kitarske solaže, ki so kot fiksne čarterske plovbe na srednji vzhod, enolične in arabsko zveneče. To ni zmotilo, da od deleža občinstva ne bi dobili »zidu smrti«.
Po njihovem setu so bili razmeroma hitro pripravljeni Heathen. Vizualno lepi beli bobni so dobili tudi veliko lepši zvok (med Suicidal Angels je bil precej lopatast). Tudi Heathen so že samo s svojim imenom dobršen razlog za božji srd (in vremenski izliv). Kompaktno so izvedli njihove predvsem bolj poznane pesmi. Nabor klasik z vseh izvirnih avtorskih albumov je bil dober. Odziv oziroma odmev občinstva je bil močnejši na starejših, a tudi nove izvedbeno ne zaostajajo. Kitaristoma se pozna, da se poleg »tehničnega slovarja«, ki se imenuje Heathen, urita tudi v drugih skupinah, Kragen Lum v Prototype in Psychosis, Lee Altus pa v Exodus. Lee Altus je prototip pravega metalca. Bliža se petdesetim, a lasje ostajajo dolgi, »uniforma« črna in metalska (oprijete jeans hlače!), kitara pa mu je še vedno orodje, s katerim si oblikuje življenje. Zagotovo so odigrali: Dying Season, No Stone Unturned, Goblin's Blade, Hypnotized, Arrows Of Agony, Open The Grave in Death By Hanging. Dvorana bi se lahko še zapolnila, kar ne govori v prid organizatorjem, za poslušalce pa je to pomenilo precej lažje dihanje in več manevrskega prostora. Prizorišče je idealno za dogodke takšnega kova, stari thrash metal mački iz Bay Area okoliša so tako prišli do svojega pristnega izraza. Brezhibno preigravanje harmonij v duetu, tudi odpeto je bilo brezhibno, petje pa je pri Heathen že v zasnovi pravo metalsko. Zlivajoča se mešanica agresivnosti in melodičnosti. Zelo občuten je bil močan delay ali »zamirajoči odmev«, kasneje pri Exodus še nekoliko bolj, a je vse skupaj vsaj zvenelo kot na posnetkih s famoznega videa Combat Tour Live: The Ultimate Revenge.
Zaključno dejanje večera ali »we gathered here tonight, to heed their metal cry!« Exodus. Exodus so se ustavili na poti iz Italije (in nato odigrali še en koncert v Italiji!?) in pokazali železne roke thrash metala. Exodus za ta večer niso imeli pripravljene set liste, kot je povedal tudi Rob Dukes, so pa zato imeli pripravljene svoje bobne, pa tudi ostali instrumenti so bili pripravljeni za akcijo. Vse od bobnov, basa, kitar do vokala je čistokrvni thrash. Tom Hunting opne bobnov pretepa huje kot Bruce Lee svoje sovražnike in tudi tokrat je pokazal, kako se ukazuje z železno pestjo. Basist Jack Gibson je rahlo spomnil na basista Judas Priest Iana Hilla, z zadrževanjem v ozadju, a rednim praskajočim opominjanjem na svojo navzočnost. Lee Altus je ponovno zavzel desno stran odra, kjer se je večinoma tudi zadrževal. Drugi kitarist pa je bil prijetno »presenečenje«. Rick Hunolt, en člen tako imenovanega H-teama (Gary Holt in Rick Hunolt), je priskočil na pomoč posebej za to turnejo, ker se je drugi člen Gary Holt odpravil na istočasno turnejo s Slayer. Izjemno uigrano, zabavajoče, divje in užitno, ali kot se glasi njihov slogan »good, friendly, violent, fun« (dobro, prijateljsko, nasilno, zabavno). Hunolt je popolnoma užival, slišati pa je bilo kot da nikoli ne bi odšel iz skupine. Užitek nastopajočega pa je učinek, ki izhaja iz občinstva in obratno. Odigral je svoje solaže (Rick Hunolt pesmi zna odigrati in jih tudi občuti, zakaj bi učili nekoga, ki ne zna), Lee Altus pa je prevzel Holtove. Tudi ta hitra zamenjava je vzrok za poseben nabor pesmi na tej turneji, ki obsegajo predvsem klasike s kultnih albumov Bonded By Blood, Pleasures Of The Flesh, Fabulous Disaster in Tempo Of The Damned. Le en novejši se je prebil skozi zvočnike ta večer, Iconoclasm. Zaradi teh dveh faktorjev je zadišalo po nostalgiji (navkljub odsotnosti najpomembnejšega člana, Garyja). Frontman Rob Dukes … počasi postaja Rob ExoDukes! Osvežilni val preoblikovanega stika s publiko. Namesto grajanja »islama« ipd. se je raje osredotočil na metalni boj (to, čemur je kraljeval Paul Baloff), saj tako ali tako pesmi govorijo zase, predvsem na abnormalno jeznem albumu Tempo Of The Damned, kjer je bil Dukesov vokal najbolje izražen. Velik napredek v vlogi frontmana, a na področju »petja« bo potrebno opraviti še precej korakov. Ritmu sledi brez napak, ujame celo nekatere vokalne detajlčke (»taste the sweet bloooood, of one another!«), a monotono dretje pač zavira thrashmetalsko instrumentalno virtuoznost in (nekatera) inteligentna besedila.
V dvorani je bil vedno prisoten varnostnik, ki pa ni imel potrebe posredovati, čeprav nismo bili v galeriji skulptur. Obzirno moshanje, predvsem circle pit oziroma centrifuga teles sredi dvorane, ki jo je Dukes klical kot hudiča in pri kateri so udeleženci cirkulirali kot v ogradi. Pesem War Is My Shepherd, pri kateri se lahko pevska pomoč sliši kot: »Whooooore is my shepherd!«, je bila nenadoma prekinjena … nakar so Exodus napadli (»the Exodus attack!«) s kratkim vložkom pesmi Scorpions, začetkom Rock You Like A Hurricane, če se ne motim. Napad na vse čute navzočih metalcev in posrečena šala. Na koncu so na oder povabili še neko »bejbo« iz publike in jo okrasili s kitaro, malce je pozirala in konec (šala številka dve?). Koncert se je zaključil nekaj minut pred drugo uro zjutraj. Nostalgija na kvadrat. Set lista Exodus: The Last Act Of Defiance, Iconoclasm, Piranha, Shroud Of Urine, And Then There Were None, Scar Spangled Banner, Brain Dead, Metal Command, Pleasures Of The Flesh, A Lesson In Violence, Blacklist, Bonded By Blood, War Is My Shepherd, The Toxic Waltz, Strike Of The Beast.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 12. 2011Thrashfest Classics Tour 2011 / Reportaže
27. 5. 2009Heathen / Novice
15. 6. 2005Exodus / Novice
11. 6. 2010Exodus / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija