Na današnji dan
2008
Death Angel izdajo album Killing Season, ki je zadnji izdelek z originalno postavo
NAGRADNE IGRE
Traja do: 21. 2. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

17. 6. 2015

Exodus / Negligence / Keller

Mostovna, Nova Gorica / 13. 6. 2015

Po natanko treh letih so se Exodus, poglavarji thrash metala, vrnili na prizorišče zločina, Mostovno, in podelili še nekaj lekcij o nasilju. Trinajsti junij je osrečil vse ljubitelje mesojedega thrash metala, za takšen, lep tematsko zaokrožen večer, pa so v sodelovanju poskrbeli MH Concerts in Mostovna.
Presenetljivo ni bilo zamud pri nastopih, pravzaprav so se glede na metalsko moč navade zamujanja (»Force of Habit«) držali časovnega razporeda kot Charlie Chaplin svoje palice, trdno.
Ker vsi tej navadi ne moremo ubežati, je to vplivalo na prikrajšano poslušanje in ogled Keller, ki so zaiskrili ogenj tega večera. Zvok pri predskupinah je po navadi prekletstvo, a njim se rahlo umazan zvok kitar poda. Uigranost skupini ni tuja, imajo že nekaj preigranih »prvenstev«, kakor tudi nekaj močnih instrumentalnih napadalcev, odkar so se v moštvu izvršile menjave. Odziv »navijačev« je bil zelo spodbuden, Keller pa vztrajajo pri svoji agresivni, potresni različici thrash metala.
Vlažnost v dvorani je bila zaradi neprenapolnjenosti med njihovim nastopom še vzdržljiva.
Negligence je ustrezno ime za predskupino Exodus in te pozicije skupina ni zanemarila. Ravno nasprotno, skoraj je prevzela štafeto ritobrcača celo zvezdam večera, Exodus. To, kar so Negligence pokazali ta večer, so Exodus pokazali v svojih najboljših (mlajših) časih. S tem ne mislim »golote« članov, ki je bila posledica drastičnega porasta prekomerne vlažnosti/toplote v prostoru, ampak čiste invazije energije, ki se je pretvarjala iz njihovih studijskih glasbenih posnetkov v živi organizem. Vsak član je thrash metal misiji popolnoma predan, sicer z nekaj minimalnimi, nemotečimi napakicami, ki pa vsaj sporočajo, da ima zadeva naravni srčni utrip! Tropska vlažnost je napojila prostor in pevec Alex je zaprosil še za kalorifer. Vlažen si premražen. (smeh) Ta »Conan Barbar« za mikrofonom je izpuščal mo(go)čne krike, zvočni proizvodi iz kitar so bili kot valovi in tokovi Tihega oceana (v tem primeru bučnega oceana), ki vstopajo v San Francisco in naletijo na čvrst in brezizhoden otok Alkatraz - mogočno ritem sekcijo. Slišalo se je razločno, kaj počne vsak glasbenik. Ponudili so tudi dve novi pesmi, ki sta zaenkrat naslovljeni kot Ta Tret in Schweize.
Setlista Negligence: »Ta Tret«, The Q Box, Places of Dawn, Addicted to Aggression, »Schweize«, Shark Attack, Mental Central, War Machine.
Dvorana se je dodobra zapolnila, navlažila in postala je kot džungla, napojena z znojem pred ljudožerskim thrash metalom, pred očmi so se (navidezno) nizale fotografije iz albuma Pleasures of the Flesh. Večer je dosegel vrelišče ob nastopu Exodus. Vžig in zagon nastopa so predstavljale novejše pesmi, med njimi tudi nov hit (Salt the Wound), nakar so sledile tudi brezčasne klasike. Kot bi hoteli čim prej opraviti z novimi stvarmi in potem pustiti v vsakem primeru dober vtis/priokus s preigravanjem starih preverjenih zvarkov. Okušalne brbončice večine navzočih so predvsem uživale pri okušanju slednjih. Exomanijaki so ubogali vsak železni ukaz pevca Steva Zetra Souze, glasovnega povratnika skupine, zato se je v »džungli« zakuhal tudi kakšen mosh pit divjih živali.
Repertoar je bil dokaj predvidljiv, a izvršba je bila zadovoljiva. S koncerta bi lahko odnesli boljše vtise hitrejših riffov, saj na primer pri soliranju ni bilo teh trdovratnih madežev. Ne vem, ali je krivec spackan zvok ali igranje (verjetno slednje, glede na zvočno čistočo in tekoče igranje pri solotih), vendar je večina riffov zaradi tega izzvenela, kot bi jih igral neizkušen »pozerski« band. Kitarista Garyja Holta, ki je bil zadržan na turneji s Slayer, je nadomeščal Kragen Lum, tako da smo lahko slišali izvedbo Exodus pesmi od kitarskega dvojca skupine Heathen. To je bil vzrok, da so navrgli uvod znane Slayer pesmi. Vokal pevca Souze ne peša z močjo in je prijeten povratek h kakovosti skupine. Souza je bil kar zgovoren, nekaj zahvalnih besed občinstvu pa je povedal tudi bobnar Tom Hunting. Igranje je pospremilo tudi plezanje na zvočnike ter poleti z odra. Konec je oznanil zvočni posnetek pesmi Lollipop (The Chordettes) in Exodus se, kot enkrat pred tem, niso vrnili nazaj na oder. Tako Slovenija kot Exodus so dodali v svojo zgodovino dober koncert, a upam, da je bilo to le ogrevanje (glede na temperaturo bolj pregrevanje) za stvari, ki šele prihajajo.
Setlista Exodus: Black 13, Blood In Blood Out, Iconoclasm, Children of a Worthless God, Piranha, Salt the Wound, Pleasures of the Flesh, Body Harvest, Metal Command, The Last Act of Defiance, Blacklist, A Lesson in Violence, Bonded by Blood, War Is My Shepherd, The Toxic Waltz, Strike of the Beast.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
17. 6. 2015Exodus / Negligence / Keller / Galerija
5. 6. 2004Exodus / Novice
25. 10. 2010Keller / Eliminator / Thraw / Reportaže
12. 9. 2001Exodus / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška