Na današnji dan
2015
Danes izide Purple, četrti album sludge metalcev Baroness.
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

10. 11. 2017

Gorgoroth / Gehenna / Sekhmet / Amken

Orto Bar, Ljubljana / 7. 11. 2017

Smrt po dnevu mrtvih – še teden dni ne bo minilo, odkar boste prižigali sveče za mrtve, ko bo na oder Orto Bara stopilo norveško utelešenje smrti, znano pod imenom Gorgoroth.

»Ritual bodo pričeli Grki Amken.« Kljub enemu nastopajočemu več in kljub drugačni napovedi se ta okoliščina ni spremenila. Torkov koncert v spodnji dvorani Orto bara je otvorila thrash metal zasedba Amken iz Grčije. Podpora pod odrom je bila za prvi band, ki žanrsko ne ustreza rdeči niti večera, zadovoljiva, medtem ko je band svoje odžagal, tako kot se šika. Baje …
Drugi band večera je že ponujal to, kar je prišlo iskat občinstvo na ta večer, in sicer: black metal. Sekhmet sicer ne držijo boga ustvarjalnosti in inovativnosti za jajca, toda njihove viže so bile dovolj melodične in razgibane, da se mi je uspelo nanje zazibati nekoliko levo in desno. Iz Češke smo že slišali marsikateri drugi band, ki je bil dosti bolj brezkompromisen, agresiven in udaren, kar je po navadi ob nepoznavanju komadov najslabša kombinacija za spremljanje banda v živo. S tega vidika so Čehi, ki so pri svojem nastopu stavili na parolo »manj je več«, torej drugačni, celo dovolj, da sem v Metal Arhivih preveril njihovo zadnjo ploščo, ki je izšla lani. Njihov četrti in hkrati zadnji komad večera se po mojem splača preveriti:»Pred končnim uničenjem so vrata pekla odprli norveški Gehenna, ustvarjalci albumov Seen Through the Veils of Darkness (The Second Spell), Malice (Our Third Spell), kultnega Murder in Unravel. So tema, smrt, vojna in prekletstvo. Poguba v vsej svoji slavi.« Osebno bi sicer izpostavil njihov prvi album, vendar to je že stvar okusa, medtem ko sem si »temo, smrt, vojno in prekletstvo« predstavljal drugače. Z vsaj malo več energije. A to sem že vedel od Nove Gorice, zaradi česar sploh nisem bil tako zelo presenečen ali razočaran. Povsem brez šminke, usnja in drugih pripomočkov je potihoma zavzela oder četverica, ki nam je na svoj način povedala, da se jim jebe za vse. Prišli, pogledali, odigrali in odšli. Poudarek nastopa je bil na predzadnjem albumu WW, medtem ko sem osebno menda najbolj užival med epom Ad Arma Ad Arma, ki je bil tudi najstarejši komad med predstavljenim repertoarjem.
»Gorgoroth [ki so prikorakali na oder skozi publiko v spremstvu tehničnega osebja] so eden najbolj znanih in brezkompromisnih norveških black metal bendov. Že od samega začetka predstavljajo čisto utelešenje zla in se ne klanjajo nikomur. Njihova vizija je temna, njihov zvok surov, njihova glasba ›true Norwegian black metal‹. So avtorji nesmrtnih opusov, kot so Pentagram, Antichrist, Destroyer, Incipit Satan, Ad Majorem Sathanas Gloriam itd., pa tudi njihova aktualna plošča Instinctus Bestialis ni kar tako. So vsi štirje jezdeci Apokalipse v enem – smrt, lakota, vojna in bolezen. O tem pojejo, tako so videti in tako zvenijo.« in tako kot Gehenna so tudi Gorgoroth od nekdaj band, ki vse to opravi zelo hitro. Za 14 komadov rabijo komajda 50 minut, pri čemer je – kot že dolgo – poudarek na že legendarnem albumu Under the Sign of Hell, ki naj bi bil menda ponovno na novo izdan. Svašta! Toda ta okoliščina, ki je enkrat v minulih dneh (tednih?) zaokrožila po medijih, ni dovolj, da bi band na svojo setlisto ponovno uvrstil daleč najboljši komad albuma, in sicer Profetens åpenbaring. Medtem ko se v Budimpešti tega še nisem povsem zavedal, je v Ljubljani vse postalo jasno: kriv je Hoest, ki vokalno kljub groznim naporom ne premore tega, kar je Gaahl nudil z navidezno lahkotnostjo. Govora je seveda o nečloveškem kriku, ki terja svoj dolg tudi pri clean vokalu. Kot nadomestilo za slabši vokal smo prejeli nekaj tehničnih težav, ženski del publike pa Hoestov nasmešek in celo preostanek buteljke, ki jo je pil na odru.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
13. 12. 2018
Sear Bliss
Reportaža
5. 12. 2018
Winter Days of Metal 2018.2, 3. dan
Reportaža
4. 12. 2018
Winter Days of Metal 2018.2, 2. dan
Reportaža
3. 12. 2018
Winter Days of Metal 2018.2, 1. dan
Reportaža
22. 11. 2018
Official Winter Days of Metal warm up 18.2
Reportaža
22. 11. 2018
Extreme Massacre Vol. 1: Smrt / Carnifliate / Vulvatrone
Reportaža
16. 11. 2018
Zeal and Ardor / Nyos
Reportaža
29. 10. 2018
Primal Fear / Riot V / Existance
KONCERTI & FESTIVALI
20. 12. 2018
KoD: Necrotik, Sweet Sorrow, Edge of Sins
Orto Bar, Ljubljana
21. 12. 2018
Within Destruction, Morbid Creation, Dethrone the Corrupted
MC Pekarna, Maribor
21. 12. 2018
Crucifixions, Kaoz, Anprofešnl
Mladinski center Gornja Radgona
21. 12. 2018
Big Bad Wolf
200 bar, Ljubljana
22. 12. 2018
Distoržn: Penitenziagite, Hangar 55*, Glista
TrainStation SubArt, Kranj
22. 12. 2018
Black Xmas: Dead Corcoras, S.O.S., A.S., Inkubator Bukator
Mladinski center Krško