REPORTAŽE

3. 3. 2001

Heavy Metal Night

Dvorana Primskovo, Kranj / 3. 3. 2001

Heavy Metal Night v Kranju je “mlajši brat” festivala Extreme Progressive Night, ki se dogaja vsak mesec v ljubljanskem K4.
Pred dvorano Primskovo smo po razriti cesti prispeli približno ob osmi uri – se pravi točno. Kot se za take prireditve spodobi, smo tudi tu čakali zunaj na mrazu, saj so vrata odprli čez kake pol ure. Cena karte ni bila previsoka – 900 SIT (700 s flyerjem), Paranoidovci pa smo si stvar ogledali brezplačno. Zasluge za to ima organizatorka Maša – hvala!
Že na vratih smo izvedeli, da sprehajanje iz dvorane ven in nazaj ni mogoče, zato nismo dobili štampiljke (pa tako sem se veselil prašička…). Vzrok za ta ukrep so okoliški stanovalci, ki jih moti zbiranje mladine pred dvorano.
Spustili so nas v predprostor, v dvorano pa še ne. Čas, ko smo čakali, da odprejo vrata smo pametno izkoristili – šli na pivo. Cena piva je bila na prvi pogled nižja kot v Ljubljani, a se je kmalu pokazalo, v katerem grmu tiči zajec. Namesto pol litra so ga prodajali v 4dcl kozarčkih. Cena na liter je bila tako višja kot v K4. Vseeno ga je okoli pol dveh zmanjkalo. Še dobro - glede na stanje nekaterih obiskovalcev.
Ob okoli devetih so se končno odprla vrata in obiskovalci so se počasi začeli seliti v dvorano. Prvi so nastopili domačini Obduction, ki igrajo, kot sami pravijo, tehnični death metal. Odigrali so solidno, nastop pa je bil dokaj neprepričljiv. Pevec je preveč statičen. Kasneje je na vprašanje, zakaj nič ne slema odgovoril, da to ne paše k njihovemu stilu. Bo že vedel… saj igrajo metal.
Za njimi so na oder stopili Sarcasm in to v originalni zasedbi! Njim je uspelo ogreti publiko, saj je bilo v dvorani kar dosti ljudi, ki se jih spominja s konca osemdesetih let in začetka devetdesetih. Igrali so tri stare komade, štiri nove in na koncu priredbo Seek And Destroy.
Med pavzo smo si lahko ogledali tattoo mojstrovine Dalana in piercing mojstra Tonija Fera. Tretji so bili na vrsti Noctiferia, ljubljanski death/black band. Fantje, ki so nastopili že na prvem Extreme Progressive Night (in bodo igrali na tretjemu, ki bo 17.3. v K4), se odpravljajo v studio in zato izkoristijo vsako priložnost za igranje.
Za njimi so nastopili progresivci Prospect, ki so predstavili komade iz prvega albuma #1 in nekaj novih, še neizdanih komadov. Med temi ste nekatere, kot Moments, The Man Who Walks Alone, So Low lahko slišali že na njihovih prejšnjih nastopih. Tokrat pa so premierno predstavili odlični instrumental Orient Express. Nasploh vsi novi komadi, tudi tisti, ki jih niso odigrali, zvenijo zelo obetajoče; so prava poslastica za vse ljubitelje progresive. Seveda tudi tokrat ni šlo brez “venčka narodnih”: Paranoid, Two Minutes To Midnight, Pull Me Under.
Za njimi je bila na vrsti poslastica večera – striptease. Šele takrat se je videlo, koliko polna je res dvorana, saj je bila pred odrom gneča hujša kot na nekaterih velikih koncertih.
Kot zadnji pa so “matrali stune” black metalci Asmodeus. Fantje prihajajo iz sosednje Avstrije, natančneje iz Graza. To je že njihov tretji koncert v Sloveniji v zadnji polovici leta, tako da jih verjetno že vsi poznate.
Tekmovanj, ki jih poznamo iz K4 (polaganje rok, riganje…), na koncu ni bilo. Škoda, verjetno bi bil končni vtis še boljši. A vseeno je Heavy Metal Night uspel. Ljudi je bilo veliko, nastopili so (bolj ali manj) kvalitetni bandi.
Upajmo, da je bil ta večer le prvi izmed mnogih podobnih drugje po Sloveniji.

SORODNE VSEBINE:
12. 8. 2005Metal Camp 2005 / Reportaže
29. 9. 2004Metal Camp 2004 / Reportaže
15. 1. 2002Anti X-Mass Festival / Reportaže
13. 11. 2005Metal Orgija / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija