REPORTAŽE

10. 12. 2012

Kraljevski Apartman

Orto Bar, Ljubljana / 8. 12. 2012

Pred kratkim mi je čisto slučajno na uho prišla novica, da v ljubljanski Orto Bar prihajajo srbski hard & heavyći Kraljevski Apartman. Čisto slučajno, ker za koncert praktično ni bilo nobene reklame in to že ni bil spodbuden podatek za prvi obisk banda v Sloveniji. Nič reklame, že tako ali tako pri nas ne ravno poznan band, če pa temu dodamo še mraz in sneg, ki sta prepolovila število obiskovalcev, dobimo publiko, ki je štela dober ducat ljudi.
Ko je ob pol enajstih beograjska peterica stopila na oder, razočaranja nad majhnim številom obiskovalcev ni uspela skriti. Začeli so počasi, vokalist Lotke je stal kot kip z rokami v žepih in mirno, (pre)tiho mrmral besedila v mikrofon. Na srečo je maloštevilna publika hitro pokazala, da ve, zakaj je na koncertu, in prenesla energijo na oder. Komunikacija je stekla in band je že po nekaj komadih (vsaj malce) pozabil na finančno polomijo in se dodobra ogrel.
Akcija! Sprehod skozi šest albumov se je začel na prvencu Long Live Rock'n'Roll in obsegal vsaj eno skladbo z vsake plošče. Pohvalno, glede na dejstvo, da je na leta 2008 izdanem predzadnjem albumu sodeloval vokalist Ivan Đerković in ne legendarni Zoran Lalović – Lotke, ki je odpel ostalih pet albumov. Igre Bez Pravila, najnovejši izmed njih, je izšel pred dobrim mesecem, a na srečo nismo bili deležni »EPP koncerta«, saj so nam predstavili le tri »nove« skladbe (Pandora, Dodaj Gas in Magija, posvečena Diu), večino naravnost kraljevskega, dobro uro in pol dolgega repertoarja pa posvetili starejšim stvaritvam. Ob odličnem zvoku v dvoranici so nas tako popeljali skozi hite, kot so Ne Verujem U Lažne Anđele, Posle Oluje (Javi Se…), Ruka Pravde, Rocker, Ranjena Zver in Dama Iz Kraljevskog Apartmana, vse skupaj pa je bilo pospremljeno z nenehno komunikacijo s publiko in obilico dobrega humorja, saj je po pozitivni plati slaba obiskanost ustvarila intimno in sproščeno vzdušje. Večer je prišel do vrhunca s himno Long Live Rock'n'Roll, ki je nakazala zaključek koncerta, po njej pa sta za piko na i z outrom poskrbela klaviaturist in vokalist. Klaviature v zasedbi odlično nadomeščajo drugo kitaro, za brezhibno izvedbo pa skrbijo mojstrske roke virtuoznega pianista in profesorja klavirja Nebojše Maksimovića.
Na odličnem sobotnem z nostalgijo napolnjenem rokerskem dogodku je manjkal le še kak obvezni hitič na setlisti in pa seveda nekaj čupavih glav več, zato je Ministrstvo za kovinarstvo izdalo razglas, da morajo vsi heavy metalci, ki ne bodo podali kredibilnih opravičil, vrniti svoje članske izkaznice. Šalo na stran, bilo je vidno, da Kraljevski Apartman kljub vedremu vzdušju in dolgemu nastopu na odru niso dali vsega od sebe (čeprav bi komad z naslovom Dao Sam Sve Od Sebe morda dal misliti drugače), kajti to je band, ki pride do pravega izraza, kadar se pred odrom gnete kakih petsto razživetih metalcev, in z nekaj več promocije bi se zagotovo skozi zimsko morbido prerinilo dovolj ljubiteljev dobre glasbe, da bi lahko koncert označili za popoln uspeh.
Lep bonus za obiskovalce je bila tudi dobro založena stojnica na vhodu v Orto, kjer smo lahko po ugodni ceni obogatili domačo zbirko z zadnjimi štirimi albumi skupine in koncertnim DVD-jem.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
6. 11. 2016Obscura / Revocation / Galerija
29. 4. 2011Darkness / Eure Erben / War-Head / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
18. 1. 2019
Dirty Skunks Fest 2019
Orto Bar, Ljubljana
19. 1. 2019
Inmate, Pale Origins, Sober Assault
Klub eMCe plac, Velenje
19. 1. 2019
Dead Kings Reign I
Viper Room, Dunaj, Avstrija
19. 1. 2019
Divlje Jagode
KluBar, Kranj
24. 1. 2019
Blu.Sine, Paragoria
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
25. 1. 2019
KoD Extra: MetalRock Akademija
Orto Bar, Ljubljana