REPORTAŽE

10. 12. 2012

Kraljevski Apartman

Orto Bar, Ljubljana / 8. 12. 2012

Pred kratkim mi je čisto slučajno na uho prišla novica, da v ljubljanski Orto Bar prihajajo srbski hard & heavyći Kraljevski Apartman. Čisto slučajno, ker za koncert praktično ni bilo nobene reklame in to že ni bil spodbuden podatek za prvi obisk banda v Sloveniji. Nič reklame, že tako ali tako pri nas ne ravno poznan band, če pa temu dodamo še mraz in sneg, ki sta prepolovila število obiskovalcev, dobimo publiko, ki je štela dober ducat ljudi.
Ko je ob pol enajstih beograjska peterica stopila na oder, razočaranja nad majhnim številom obiskovalcev ni uspela skriti. Začeli so počasi, vokalist Lotke je stal kot kip z rokami v žepih in mirno, (pre)tiho mrmral besedila v mikrofon. Na srečo je maloštevilna publika hitro pokazala, da ve, zakaj je na koncertu, in prenesla energijo na oder. Komunikacija je stekla in band je že po nekaj komadih (vsaj malce) pozabil na finančno polomijo in se dodobra ogrel.
Akcija! Sprehod skozi šest albumov se je začel na prvencu Long Live Rock'n'Roll in obsegal vsaj eno skladbo z vsake plošče. Pohvalno, glede na dejstvo, da je na leta 2008 izdanem predzadnjem albumu sodeloval vokalist Ivan Đerković in ne legendarni Zoran Lalović – Lotke, ki je odpel ostalih pet albumov. Igre Bez Pravila, najnovejši izmed njih, je izšel pred dobrim mesecem, a na srečo nismo bili deležni »EPP koncerta«, saj so nam predstavili le tri »nove« skladbe (Pandora, Dodaj Gas in Magija, posvečena Diu), večino naravnost kraljevskega, dobro uro in pol dolgega repertoarja pa posvetili starejšim stvaritvam. Ob odličnem zvoku v dvoranici so nas tako popeljali skozi hite, kot so Ne Verujem U Lažne Anđele, Posle Oluje (Javi Se…), Ruka Pravde, Rocker, Ranjena Zver in Dama Iz Kraljevskog Apartmana, vse skupaj pa je bilo pospremljeno z nenehno komunikacijo s publiko in obilico dobrega humorja, saj je po pozitivni plati slaba obiskanost ustvarila intimno in sproščeno vzdušje. Večer je prišel do vrhunca s himno Long Live Rock'n'Roll, ki je nakazala zaključek koncerta, po njej pa sta za piko na i z outrom poskrbela klaviaturist in vokalist. Klaviature v zasedbi odlično nadomeščajo drugo kitaro, za brezhibno izvedbo pa skrbijo mojstrske roke virtuoznega pianista in profesorja klavirja Nebojše Maksimovića.
Na odličnem sobotnem z nostalgijo napolnjenem rokerskem dogodku je manjkal le še kak obvezni hitič na setlisti in pa seveda nekaj čupavih glav več, zato je Ministrstvo za kovinarstvo izdalo razglas, da morajo vsi heavy metalci, ki ne bodo podali kredibilnih opravičil, vrniti svoje članske izkaznice. Šalo na stran, bilo je vidno, da Kraljevski Apartman kljub vedremu vzdušju in dolgemu nastopu na odru niso dali vsega od sebe (čeprav bi komad z naslovom Dao Sam Sve Od Sebe morda dal misliti drugače), kajti to je band, ki pride do pravega izraza, kadar se pred odrom gnete kakih petsto razživetih metalcev, in z nekaj več promocije bi se zagotovo skozi zimsko morbido prerinilo dovolj ljubiteljev dobre glasbe, da bi lahko koncert označili za popoln uspeh.
Lep bonus za obiskovalce je bila tudi dobro založena stojnica na vhodu v Orto, kjer smo lahko po ugodni ceni obogatili domačo zbirko z zadnjimi štirimi albumi skupine in koncertnim DVD-jem.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
27. 9. 2013Mist / Reportaže
24. 10. 2016Dordeduh / Morana / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 5. 2018
Rotting Christ / Infest / Nature / Kholn
Reportaža
18. 5. 2018
Jex Thoth
Reportaža
9. 5. 2018
Marduk / Ragnarok / Infernal War
Reportaža
30. 4. 2018
Fuck Off Commercial Festival (30. obletnica)
Reportaža
19. 4. 2018
Dark Tranquillity / Equilibrium / Vinegar Hill / Ghidrah
Reportaža
10. 4. 2018
Trivium / Power Trip / Venom Prison
Reportaža
4. 4. 2018
Insomnium / Tribulation
Reportaža
21. 3. 2018
Satyricon / Suicidal Angels
KONCERTI & FESTIVALI
1. 6. 2018
Carnifliate, Hellcrawler, Glista
Špajz, Slovenj Gradec
2. 6. 2018
Messiah, Evilspell, Extirpation
Centrale Rock Pub, Erba, Italija
2. 6. 2018
Haemophagus, Ekpyrosis, Britof
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
5. 6. 2018
Bury Tomorrow, Pain Is, The Disaster Area, Conclusive
Volxhaus, Celovec, Avstrija
6. 6. 2018
Karma To Burn, Dune Pilot
Backstage, München, Nemčija
7. 6. 2018
Hardcore Superstar, Extrema
Stadio Comunale di Arluno, Arluno (MI), Italija