REPORTAŽE

13. 2. 2005

Kreator / Dark Tranquillity / Ektomorf / Hatesphere

VPK, Ljubljana / 7. 2. 2005

Vroča koncertna sezona se odvija naprej v polnem tempu. Po treh letih so se k nam vrnile nemške thrash metal legende Kreator, ki tokrat po Evropi svojo »jezo stresajo« skupaj z Dark Tranquillity, Ektomorf in Hatesphere. Sedaj se nam ni treba več »konzervirati« v K4, koncertno zavetišče je medtem že postala Cvetličarna (VPK). Na srečo, saj bi za paket teh štirih bandov in občinstvo, ki je bilo okoli dvakrat številčnejše kot na zadnjem postanku Kreator pri nas, rabili dve »štirke«.
Na karti je bila za začetek koncerta navedena ura 19.00 in pol ure zatem se je tudi začelo. Še dobro leto nazaj temu nihče ne bi verjel, a treba se bo navaditi, da smo ujeli evropski vozni red in da se koncerti začenjajo točno. In končno si za vstop dobil pravo vstopnico, ne več zapestnice, a zaradi tega med koncertom ni bilo možno zapuščati dvorane.
Ko so neo-thrasherji Hatesphere začeli z igranjem, je bila pred odrom zbrana že lepa množica. Večina je sicer še opazovala dogajanje, brez odziva pa vseeno niso ostali. Danci ne poznajo nobenega taktiziranja. Njihov potetovirani frontman Jacob Bredahl z baseball kapo zgleda kot prava hard, metalcore mašina in tak je tudi bil njegov nastop ter nastop ostale ekipe. Z brezkompromisnim thrash/metalcoreovskim napadom so ogreli prve headbangerje. Niso še Dew-Scented ali celo The Haunted, a prvi vtisi so pozitivni.
»I know them, I know them, I know them...« Seveda jih že vsi poznamo. Odkar so lani izdali album Destroy, so Ektomorf praktično vseskozi »on the road«; samo Slovenijo so v letu dni obiskali že tretjič. Se jim pa to neprestano koncertiranje definitivno obrestuje in ni jih bilo malo, ki so jih Madžari zadovoljili s svojim energičnim thrash metalom in (jump) hardcoreom a la Soulfly. Poleg že poznanih komadov so odigrali tudi nekaj novih s prihajajočega albuma Instinct. Zveneli so čisto v stilu Destroy, zadnji Fuck You All s stegnjenimi sredinci pa zna postati njihov zaključni »ritual«.
Set lista Ektomorf: I Know Them, Destroy, AEA, Gypsy, Show Your Fist, Holy Noise, Fire, Fuck You All.
Mikael Stanne velja za enega najbolj agilnih frontmanov, ki da zelo veliko na kontakt s publiko, in tudi tokrat se ni izneveril svojemu značaju. Navdušene fane je hitro pripravil do sodelovanja, kar pa zaradi težko pričakovanega premiernega slovenskega obiska niti ni bilo težko. Dobro razpoloženje je kmalu zajelo ostale člane Dark Tranquillity, celo klaviaturist Martin Brändström se je kdaj pa kdaj nasmehnil. Na razpolago so imeli le tričetrt ure časa in treba je bilo predstaviti odličen nov album Character, zato časa za starejše hite niti ni ostalo kaj dosti. The Wonders At Your Feet in Punish My Heaven sta predstavljala vrhunec nastopa, takrat je bilo vzdušje najbolj naelektreno in s te plati bi bilo boljše, če bi My Negation uvrstili bolj na začetek. Pohvalna pa je tudi izbira Scythe, Rage And Roses in Of Chaos And Eternal Light, ki jih na headlinerski turneji za Damage Done niso igrali. Čeprav smo jih že gledali v boljši izvedbi, so zelo dobro opravili svoje delo, malce grenkega priokusa pa je ostalo tudi zaradi slabšega zvoka. Podobno velja tudi za prva dva banda, stvar se je nato pri Kreator le izboljšala.
Set lista Dark Tranquillity: The Treason Wall, Lost To Apathy, Through Smudged Lenses, White Noise/Black Silence, The New Build, The Wonders At Your Feet, Punish My Heaven, Scythe, Rage And Roses, My Negation, Of Chaos And Eternal Light.
Kreator si je prišla pogledat kopica »stare thrashershe garde«, ki se dobro spominja še njihovih prvih nastopov pri nas. In nasploh je bila publika na koncertu zelo raznolika, manjkali niso niti Hrvati in Italijani. Mille in kompanija so začeli z udarnim uvodnim dvojcem novega albuma Enemy Of God in potem je prišel na vrsto že Pleasure To Kill. V nadaljevanju pa je sledilo odlično »krmarjenje« med zadnjima dvema izdelkoma ter starejšimi thrash metal klasikami, kjer so »People from Lubiana« v prvih vrstah še izdatneje moshali. Mille je sicer dejal, da njihova »druga kitara«, Sami ni več tako sramežljiv na odru, vendar Finec tega ni ravno dokazal. V primerjavi z Milletom sta kot dan in noč, malo več življenja in energije mu ne bi škodilo. Po drugi strani pa je spet dokazal, da je izvrsten, kar se igranja tiče. Mille je dvigal temperaturo v dvorani s »politično« obarvanimi nagovori, še posebej pred Flag Of Hate. Dodatek je bil res prava old-school poslastica, s katero so Kreator točno ob polnoči zaključili navdušujoč nastop.
Set lista Kreator: Choir Of The Damned (Intro), Enemy Of God, Impossible Brutality, Pleasure To Kill, Phobia, The Patriarch/Violent Revolution, World Anarchy, Renewal, Suicide Terrorist, Extreme Agression, People Of The Lie, Voices Of The Dead, All Of The Same Blood, Riot Of Violence, Terrible Certainty, Reconquering The Throne, Betrayer, Terror Zone, Ripping Corpse, Flag Of Hate, Tormentor.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
12. 8. 2005Metal Camp 2005 / Reportaže
2. 10. 2004Kreator in Dark Tranquillity / Novice
11. 11. 2009Dark Tranquillity / Novice
23. 12. 2008Kreator / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija
17. 10. 2020
W.A.S.P.
Backstage, München, Nemčija