REPORTAŽE

12. 4. 2017

Metal Erection VII: In Chaos / Inmate / Teleport / Megalopolis

MC Pekarna, Maribor / 7. 4. 2017

Veseli me, da ne morem trditi, da so tematski koncertni večeri Metal Erection edini tovrstni dogodki, ki v štajerski prestolnici privabljajo metal živež iz svojih lukenj. Poleg DOM Maribor in še redkih ostalih organizatorjev alternativnih koncertov je organizacijski dvojec za imenom Brutal Partysan tista glavna stalnica, ki vedno znova privabi kakšen dovolj zanimiv band, da premaknem svojo staro metalsko rit in se z njo za nekaj ur zasidram v zmeraj bolj zguljeni Pekarni. A pustimo infrastrukturo in se posvetimo vsebini.
S konkretno zamudo so kot prvi band večera nekaj pred deseto stopili na oder prekmurski Megalopolis. Najbolj množična podpora pod odrom je ustvarila tisto pravo koncertno vzdušje, h kateremu je zasedba z različnimi priredbami dolila ravno pravega olja na koncertni ogenj. Publika se je razživela celo do te mere, da se je pustila s strani pevca prepričati v wall of death in posledično moshanje, čeprav se je število poslušalcev v dvorani do konca njihovega nastopa kljub nastopu »lokalnega« banda nekoliko zredčilo. Pod črto bi rekel, da je za to v glavnem kriva zasedba sama, saj je po mojem njihov nastop po petih letih, odkar sem jih videl prvič, ne samo stagniral, temveč tudi nazadoval. Po petih letih band še zmeraj ponuja podobno setlisto, informacijo o prvi izdaji od takrat še tudi nisem zasledil, medtem ko je imel pevec v petek dosti težav z izvedbo clean vokala. Po desetih letih obstoja osebno pričakujem več.
Če odštejem maso, ki se s svojo pijačo ves večer ni premaknila izpred dvorane v notranjost, sem bil eden redkih, ki ga nastop Megalopolis ni preveč očaral. Zagotovo bi tudi jaz sledil njihovemu navdušenju, če bi poleg priredbe od Pantere poznal tudi avtorske komade. Dotična okoliščina se je spremenila z nastopom »thrasherjev« Teleport, ki so prišli iz Ljubljane, da predstavijo svoj najnovejši studijski izdelek, EP z imenom Ascendance. Prav s tem je zasedba tudi začela svoj nastop in če se ne motim, ga je v 40-minutnem nastopu tudi predstavila povsem v celoti. Slišane pesmi so v meni dvignile motivacijo in hkrati spoštovanje do banda, saj sem še v živo lahko bil priča temu, kako zelo zahteven je aktualni plošček Ljubljančanov in kako z lahkoto švigajo avtorske melodije in riffe izpod Doletovih in Janovih prstov. Škoda le, da je publika na ta večer tripala na bolj enostavne melodije.
Vsaj tako se mi je zdelo še pred nastopom velenjskih Inmate, ki so ali bodo letos dopolnili 12 let delovanja. Drugače kot obe skupini pred njimi imajo Velenjčani dejansko že dva studijska albuma, Free at Last in Tree of Life na grbi, okoli slednjega pa se je vrtel skoraj celoten nastop, če lahko verjamem setlisti na odru. Band, ki je prišel v Maribor brez enega kitarista, je z introm vred predstavil kar osem od petnajstih komadov z aktualnega albuma iz leta 2015, zaključil pa s klasikama Victorious in Free at Last. Dolga kilometrina se bandu več kot pozna, uigranost vseh članov je vidna od prve do zadnje sekunde, vendar bi si tako za publiko kot za band želel, da bi bila oba vokala bolje uglašena in v boljšem ravnovesju. Seveda je zvok na odru zmeraj drugačen kot pod njim, zato ne vem, kako je vse skupaj slišala peterica, vendar od spodaj so bili clean deli premalo zaznavni, sploh takrat, ko sta oba vokalista pela istočasno.
Za konec pa so tokrat poskrbeli avstrijski In Chaos, kar je že nekako stalnica Metal Erection, da večer zaključijo gostje iz tujine. Sprva so bili sicer napovedani doomerji Lehm, vendar so jih iz meni neznanega razloga zamenjali nekoliko bolj udarni in zabavni In Chaos. Glede na celoten metalski program so oni tudi dosti bolje ustrezali v celoten paket nastopajočih, z obilnimi količinami Jägermeistra, ki so ga razdelili med povsem razredčeno publiko, pa se zagotovo niso preveč dolgo vtisnili v njen spomin. Kakor tudi meni ne, saj so mi bili pred nastopom totalna neznanka, a tudi danes, po nastopu, ne morem trditi, da jih kaj prida bolje poznam. Prišli so, igrali so, imeli so se fajn in potem so odšli – tudi iz mojega spomina.

SORODNE VSEBINE:
20. 5. 2015Metal Erection Vol. 2 / Reportaže
13. 1. 2010Inmate / Novice
15. 5. 2014Inmate / Novice
27. 11. 2007Obduction / Inmate / Reportaže
14. 10. 2015Raven / Teleport / Sober Assault / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
6. 1. 2020
Батюшка / Theotoxin / Irdorath / Heidnir
Reportaža
18. 12. 2019
Archspire / Beneath the Massacre / Vulvodynia / Inferi
Reportaža
17. 12. 2019
Gwar / Voivod / Childrain
Reportaža
16. 12. 2019
Tribulation
Reportaža
11. 12. 2019
Eluveitie / Lacuna Coil / Infected Rain
Reportaža
9. 12. 2019
Cult Of Luna / Brutus / A. A. Williams
Reportaža
9. 12. 2019
Vulvathrone Release Party
Reportaža
4. 12. 2019
Winter Days of Metal 2019, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
18. 1. 2020
The Canyon Observer, Uma
MKNŽ, Ilirska Bistrica
18. 1. 2020
Kula: Led Zeppelin tribute
Orto Bar, Ljubljana
18. 1. 2020
Silence Means Death, Đornata, Drobovina
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
18. 1. 2020
Doom Over Medhelan: Candlemass, Novembre, Adrenaline, Crimson Dawn, Arkana Code
Slaughter Club, Paderno Dugnano (MI), Italija
20. 1. 2020
Apocalyptica
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
21. 1. 2020
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
Gasometer, Dunaj, Avstrija