REPORTAŽE

9. 4. 2014

Metal Klavnica XXXVII: Darkfall / Incarnated / Kripl

MIKK, Murska Sobota / 5. 4. 2014

Po skoraj dveh letih abstinence obiskovanja koncertov v Murski Soboti sem se na prvo aprilsko soboto letošnjega leta ponovno odpravil v srce Prekmurja, srce Murske Sobote, mestni grad, kjer ima klub MIKK svoje prostore. Tokrat je vabil Herman z že 37. epizodo Metal Klavnice v družbi treh bandov, in sicer dveh slovenskih ter enega avstrijskega. Kot glavni band so bili napovedani avstrijski Darkfall, a zaradi časovne stiske niso nastopili kot zadnji, temveč kot drugi band večera. Zamenjava »glavnega« banda zame ni pomenila nič posebnega, saj sem se na koncert odpravil izključno zaradi postojnskih Kripl, ki so poleg Incarnated v zadnjem trenutku vskočili in potrdili nastop namesto dveh drugih slovenskih bandov. Katera banda naj bi to bila, sploh ni pomembno, ključno je le, da je organizator/Herman pravočasno uspel najti zamenjavo, saj bi koncert sicer odpadel.
K sreči pa v Sloveniji še obstajajo skupine, ki se zavedajo privilegija igranja in nabiranja kilometrine v živo, in tako smo lahko še na tem koncu Slovenije prisluhnili bandu, ki je na nerazložljiv način v meni zbudil zanimanje. Kombinacija naslovnice, imena banda ter prvega demo posnetka, ki ga zaradi faktorja presenečenja namenoma nisem poslušal na spletu, me je pritegnila takoj, medtem ko je bilo presenečenje še večje od pričakovanega. Ko sem videl trojico možakarjev (ne fantov, saj mislim, da nihče od njih nima manj kot 35 let), kako se ogrevajo na odru, nisem vedel, ali me čaka parodija ali koncert. No, dejansko znajo biti Kripl izredni šaljivci, toda glasbeno mislijo povsem resno. Sicer je bil njihov nastop vse kaj drugega kot tehnično brezhiben, glasba pa je direktna in predvidljiva kot prošnja fanta punce za ples, vendar, kdor je imel dve ali tri piva »v riti«, je hitro začel migati na povsem enostavne ritme, ki so jih proizvajali ena kitara in bobni v spremljavi krulečega blackmetalskega godrnjanja. Kripl, ki so glasbeni dokaz za to, kako resnično blizu sta si punk in black metal, so nastopili pred najštevilčnejšo publiko, ki je tudi kot najbolj zadovoljna zapustila dvorano.
Kot že rečeno, so drugi nastopili Avstrijci. Ker se je zaradi premajhnega števila obiskovalcev v dvorani – zunaj je črnina dodobra obkoljevala mestni grad – začetek koncerta zavlekel za dobre pol ure, so Darkfall posledično pričeli komaj nekaj čez enajsto. Melodični death/ thrash metal, s katerim se je predstavila peterica iz sosednjega Gradca, pluje v srednjem kakovostnem razredu žanra in se mestoma ponaša z brutalnejšimi izbruhi vokalista in dvojnega pedala bobnarja, z jasnim in globokim zvokom pa vse skupaj še dodatno podčrta basist. Kitarski riffi, ki ne sodijo med najbolj izvirne, so kljub vsemu dovolj nalezljivi in vsake toliko prepričajo v ritmično sodelovanje glave in vratu. Vseeno pa sta kitari oziroma kitarista pustila negativen vtis, saj namen dveh kitar ni bolj poln zvok, temveč dvoglasnost, ki je je bilo pri Darkfall izredno malo. S tega vidika bodo morali Avstrijci, ki bodo drugo leto kljub le enemu izdanemu albumu praznovali že 20 let obstoja, še marsikaj dodelati.
Okoli pol enih, pred še bolj razredčeno, vidno utrujeno in zategadelj dosti bolj pasivno publiko, so nastopili primorski Incarnated. Za razliko od predhodnikov so fantje ponudili bolj direkten old school thrash/death metal v sicer podobnem kakovostnem razredu. Toda fantje so mladi, njihova glasbena »kariera« se je komaj začela, zato imajo še dosti časa, da se razvijejo v band, ki ne bo prepričal samo kot skupek osebkov, ki obvlada svoje instrumente, temveč tudi kot band, ki zna morebiti ponuditi kaj svežega. Poleg pomanjkanja lastnih idej pa je peterica – sploh vokalistovo grlo ter vez med njim in publiko – pokazala še skromno kilometrino oziroma neobvladovanje komuniciranja z občinstvom. Ker bolj absolutna resnica dejansko ne obstaja, naj zaključim z nasvetom: vaja dela mojstra.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
18. 1. 2019
Dirty Skunks Fest 2019
Orto Bar, Ljubljana
19. 1. 2019
Inmate, Pale Origins, Sober Assault
Klub eMCe plac, Velenje
19. 1. 2019
Dead Kings Reign I
Viper Room, Dunaj, Avstrija
19. 1. 2019
Divlje Jagode
KluBar, Kranj
24. 1. 2019
Blu.Sine, Paragoria
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
25. 1. 2019
KoD Extra: MetalRock Akademija
Orto Bar, Ljubljana