REPORTAŽE

10. 12. 2008

Metalblast V (11.10.2008)

Tudi na Ptuju se dogaja! Lokalni kolektiv metalskih zanesenjakov se je po nekaj koncertih, organiziranih v manjšem obsegu in v manjši dvorani Koruzjak, odločil presedlati na višji nivo. Tako so peto inkarnacijo Metalblasta izvedli v Športni dvorani Mladika, ki sprejme več obiskovalcev. Žal pa ima nova lokacija, podobno kot večina športnih dvoran, veliko pomanjkljivost, slabo akustičnost. To je možno sicer malenkostno korigirati, na primer z uporabo zaves na koncu dvorane nasproti odra in podobnimi prijemi, toda ... Kljub trudu tonskih mojstrov zvok ni dosegal kvalitete, kot bi si jo želel bolj zahteven poslušalec glasbe. Upam, da bodo organizatorji temu elementu v prihodnje posvetili več pozornosti. Lepo je tudi, če se prireditev začne točno, zlasti za obiskovalce, ki niso doma v kraju dogodka ali bližnji okolici in jih kljub sobotnemu večeru čaka še vožnja domov. Drugače pa velja pohvaliti urejenost pri vstopu na prizorišče in pa ponudbo osvežilnih pijač – dva šanka in ugodne cene. Prav tako je bilo poskrbljeno za prodajo majic in zvokovnih posnetkov nekaterih izvajalcev. Tudi cena karte, 10 € v predprodaji oz. 12 € na dan koncerta, je bila glede na število in kvaliteto nastopajočih skupin več kot ugodna.
Nekaj pred 19. uro so koncert otvorili predstavniki lokalne scene, thrash metal zasedba Delirium Tremens. To je bil tudi njihov prvi nastop na Ptuju. Glede na njihovo mladost in ustrezno kilometrino so se odrezali solidno. Kolikor je bilo možno slišati ob kvaliteti zvoka, so bili dobro uigrani, prav tako so vzpostavili pristen stik s publiko, ki se je v nezanemarljivem številu takrat že zbrala v dvorani. Pri avtorskih komadih je bil zelo opazen »gutteral growl« stil petja pevca. Odigrali so dobrih sedem komadov, vključujoč priredbi Nemesis od Arch Enemy in pa Štiri konjenike od Metallice.
Za njimi so oder zasedli Mariborčani Not'n'Vun, sicer poznani kot Metallica cover band, čeprav so tokrat igrali tudi avtorske komade. Po odigranem Creeping Death so publiko seznanili z dejstvom, da ima bobnar rojstni dan in mu tudi zapeli Vse najboljše. Nato je prišlo do menjave bobnarja. Za nekaj komadov je palčke v svoje roke prevzel, mislim da, njihov bivši bobnar. Odigrali so še dve skladbi od »vsi vemo koga« ter še en avtorski komad. Izstopal je pevec z dinamičnim vokalom, sicer bolj spominjajočim na Warella Dana kot pa na Jamesa Hetfielda. Dinamični nastop so zaključili s priklonom publiki, ki je bila ravno med njihovim nastopom najbolj živahna.
Serijo skupin z daljšo kilometrino so začeli Velenjčani Kaoz, pri nas poznani kot predstavniki modernega thrash metal zvoka alá Machine Head, katerih komad Old so tudi izvedli tekom svojega nastopa. Ker jih že nekaj časa nisem videl, me je presenetila predvsem selitev basista/vokalista Đoka na izključno pozicijo vokalista, dolžnosti na bas kitari pa je prevzel novi član. Opazna je bila predvsem občasna pevčeva negotovost, kaj početi na odru, ko ne poje, drugače pa so svoj set odigrali vehementno kot ponavadi. Žal se je med njihovim nastopom precej obiskovalcev preselilo pred dvorano.
Nato so oder zavzeli energični Mariborčani Curse Of Instinct, ki preigravajo mešanico melodičnega death metala in hardcora. Po osmih letih jih je pred kratkim zapustil kitarist Luka, ki ga je nadomestil Matic iz Burning Legion, ki se je v svoji novi vlogi odlično znašel. Za dobro vzdušje je kot vedno s svojo povsod prisotno prezenco na odru poskrbel vokalist Miha. V dobre pol ure so s svojega repertoarja odigrali šest komadov.
Naslednji so bili v zadnjem času zelo aktualni Last Day Here iz Celja. Svoj stil označujejo kot melodični nu-metal. Predstavljali so komade s pred kratkim posnetega prvenca From Pieces Created in tri nove komade. Njihov nastop je bil kljub dokaj prazni dvorani zelo dinamičen, oder je obvladoval pevec Marko D., tudi drugi člani so delovali zelo uigrano, čeprav je včasih vse skupaj izgledalo kot da bi bilo vnaprej skoreografirano. Na kvaliteto izvedbe ni kaj pripomniti, toda tak visokoleteč »attitude« pred dejanskim priznanjem na sceni je redko pozitivni dejavnik. Po slabi uri in enajstih komadih so oder prepustili zadnjim nastopajočim tega večera.
Tako so nekaj po polnoči s svojim nastopom začeli Noctiferia iz Ljubljane. S seboj so pripeljali svojega tonskega mojstra, kar jim je kljub okoliščinam pomagalo, da so imeli dokaj dober zvok. Pred zadnjim komadom so pripravili presenečenje, ki je, kot izgleda, novi sestavni del njihovega nastopa. Pevec Gianni je na oder prinesel dva konga bobna, na katera je tudi igral, ustvarjajoč podoben vtis kot Laibach na turneji WAT, toda brez blondink. V dobri uri standardno izpeljanega nastopa so Noctiferia predstavili material s Slovenske morbide, popestren s starejšimi komadi kot npr. Fond Of Lies ter tako pripeljali pester večer h koncu.
Nekateri obiskovalci koncerta so se odpravili še na afterparty, drugi pa na pot domov. Kljub nekaterim pomanjkljivostim lahko sklenem, da je bil dogodek prijeten in uspešno izpeljan. Na Ptuju se gotovo še srečamo.

Vasja B.
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
KONCERTI & FESTIVALI
5. 8. 2020
ODPOVEDANO! Headbanger's Holiday 2020
Vallelunga, Pulj, Hrvaška
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Pietra Sonica Fest #12
Osoppo (UD), Italija
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Sauzipf Rocks Festival 2020
Döbriach, Avstrija
7. 8. 2020
STREAM: European Metal Festival Alliance
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana