REPORTAŽE

12. 12. 2007

Metalsteel / AC/DC Cover Band / Kamnolom

Uršulinska dvorana, Unec / 7. 12. 2007

Notranjci imajo radi Metalsteel in Metalsteel imajo radi Notranjce. Namesto Notranjcev bi lahko uporabil Primorce (vsak prebivalec iz Postojne in okolice se glede tega opredeljuje po svoje), a ker je bil tokrat koncert v Uncu, naj ostane pri Notranjcih. Po Jurščah za Taste The Sin so si Metalsteel izbrali za otvoritveni koncert tretjega albuma Bad In Bed torej izbrali Unec, mesto spremljevalnih zasedb pa je pripadlo dvema »lokalnima« zasedbam, AC/DC cover bandu in zasedbi Kamnolom. Imeti ob sebi na takšnem koncertu dva banda, ki preigravata priredbe, ni ravno običajno, a to je bila izključno volja in izbira organizatorja.
V Uršulinski dvorani se je zbrala tristo do štiristo glava množica, v kateri so izdaten delež predstavljali tudi Medvodčani in Gorenjci, ki so v Unec prispeli s kar dvema avtobusoma. Kaj to pomeni glede razpoloženja že pred samim koncertom, verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Ob začetku koncerta je bila tako večina že v pravem razpoloženju, AC/DC cover band pa je s preigravanjem nepozabnih klasik ob taki priložnosti tudi idealen, da razpoloženje še dvigne. Fantje, ki so stalni gostje bikerskih meetingov, imajo AC/DC »naštudirane v nulo« in tako so svoj set odžagali suvereno, kot se za kvaliteten cover band spodobi in dokazali so, da to nedvomno so. Frontman ima v sebi več Briana Johnsona kot Bona Scotta, na odru pa tudi »igra« Angusa Younga, čeprav naj bi to počel eden izmed kitaristov. You Shook Me All Night Long, Thunderstruck, Highway To Hell, Whole Lotta Rosie in ostale klasike so dodobra ogrele grla prisotnih in jih pripravile za nadaljevanje večera.
Odločitev, da glavna zasedba nastopi kot druga, je bila vsekakor na mestu. Izkušnje s preteklih nastopov v teh krajih kažejo, da je najboljša pozicija po enajsti uri, okoli ene ure in kasneje je že prepozno, borci pod odrom so večinoma že preutrujeni, da bi zdržali tja do treh. Metalsteel so svoj nastop po otvoritveni točki z bruhalcema ognja (eden izmed njiju je bil bivši Sweet Sorrow frontman Kuzo) otvorili z uvodno in naslovno skladbo pravkar izdanega albuma, ki je tudi močno prevladoval v prvem delu repertoarja. Nov material je publika na koncertu zelo dobro sprejela, tudi izvedba s strani banda je bila zelo prepričljiva. Če se je dvorana drugače izkazala za zelo primerno, pa je pri igranju bandov pokazala svojo slabo plat. Akustično je popolnoma neprimerna za koncerte, malo boljšega zvoka so bili deležni le v prvih vrstah ob zvočnikih, v ozadju pa je bila prava zvočna katastrofa, ki je mojstru za mešalko povzročala veliko sivih las in odmevov v ušesih. Malo daljša odsotnost iz odrov se bandu ni poznala, medvoški heavy metalci so bili »našpičeni«, željni igranja, polni energije in elana. Dobro razpoloženje na odru so vmes prekinile tehnične težave, ki pa so se kmalu odpravile. Oster ritem nastopa so po uri umirili z akustičnim delom, ki so ga z gostom Rikijem na orglicah začeli z angleško verzijo balade Spomin. Pri Every Rose Has It's Thorn od Poison so presenetili z Rokom na vokalu, ki sploh ne poje slabo, le v začetku je bila mogoče kakšna linija odpeta preveč na trdo. Pohvalno je, da so iz repertoarja črtali priredbe in jih v več kot uro in pol dolgem nastopu zreducirali na štiri, ki pa so tudi čisto druge kot v preteklosti. Ob že omenjeni so v akustičnem delu odigrali še When A Blind Man Cries od Deep Purple, na koncu nastopa pa še Primorske Noči od Šank Rock in Denim And Leather od Saxon, kjer se je ekipi na odru pridružila celotna medvoška falanga z zastavami, tudi oba bruhalca ognja nista manjkala.
Set lista Metalsteel: Bad In Bed, No Faith, White Circle, Želim Si Te, The Curse Of Love, Summon The Beast, For The Sake Of Religion, Črni Raj, Trapped In The Nightmare, Free Your Mind, Darkrca, Heavy Metal Girls, Novi Svet, Memories, Sweet Sorrow, Every Rose Has It's Thorn, When A Blind Man Cries, Heavy Metal Is Our Religion, Noč strasti, Eye Of The Piramid, Primorske Noči, Denim And Leather.
Kot zadnji so nato na oder stopili še Kamnolom, a žal ne za dolgo. Po odigrani himni Pankrtov Bandera Rossa, ki jo je odpel vodilni organizator rock in metal koncertov na Notranjskem, Pelek, se je koncert zaključil. Žal je eden izmed obiskovalcev, znani škofjeloški metalec, pri padcu utrpel (na prvi pogled) hujše poškodbe glave in potrebna je bila nujna zdravniška pomoč. Na srečo se je kasneje izkazalo, da je z njim vse v redu, koncerta pa je seveda vseeno bilo konec. Zaradi tega drugače odličen večer ni doživel lepega zaključka, glavno pa je, da ni prišlo do česa hujšega.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
3. 10. 2005Metalsteel / Novice
3. 12. 2013Metalsteel / Novice
26. 4. 2018V KluBaru bo metalsko / Novice
21. 10. 2006W.A.S.P. / Metalsteel / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija
9. 11. 2020
Villagers Of Ioannina City, Puta Volcano
Feierwerk, München, Nemčija