REPORTAŽE

20. 7. 2012

Monsters Of Lotmerk: Vasectomy / Vulvathrone / Megalopolis

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, Ljutomer / 18. 7. 2012

Prvič v Ljutomeru, prvič na »Grossmannu«, nepoznavanje navad in dela organizatorja … razlogi za predčasen oziroma zgodnji odhod od doma proti Ljutomeru, kjer so sredi tedna v Baru Klub ob osmih zvečer (na Facebooku napovedana ura pričetka koncerta) člani nastopajočih bandov komajda postavljali bobne. Prvotni načrt kratkega obiska Ljutomera le v okviru koncertnega dogodka z imenom Monsters Of Lotmerk, pot domov in objemanje domačega vzglavnika še pred polnočjo je tako po petih minutah splaval po vodi. K sreči! Sicer nikoli ne bi spoznal čara Grossmannovega festivala, ki letos že osmič privablja ljubitelje fantastičnega filma in vina. Ta se v glavnem odvija na štirih lokacijah, poleg že omenjenega Bara Klub še na Glavnem trgu (kino na prostem), v gostilni »Pri hudem mačku« ter v kino dvorani Kulturnega doma, ki se vse nahajajo v radiju približno tristo metrov okoli Kluba.
Na info točki, ki je odprta praktično vso noč do zgodnjih jutranjih ur, sem prejel programsko knjižico, s katero sem se odpravil v bližnjo gostilno in skoval načrt, kako ustrezno prebiti ure do pričetka koncerta. Seveda me je v duhu večernega glasbenega programa takoj nagovoril sklop fantastičnih filmov z naslovom Grossmannov Grindhouse. Ura se je bližala deveti zvečer, pričetku predvajanja svežih filmov na vseh prizoriščih. To je tudi bil razlog za bolj množično dogajanje na ulicah Ljutomera, saj se je večina pred tem skrivala ali še doma ali pa v gostilnah, ki jih po degustaciji fantastičnega vina niso zapustili. Odpravim se proti kino dvorani, kjer se je še dobrih deset minut vrtel srbski film Zbirni center iz leta 1987. Zamujanja zaradi tehničnih ali kakšnih drugih težav naj bi bile po poročanjih lokalnih obiskovalcev nekaj povsem normalnega, hkrati pa ležerno in sproščeno delovanje podčrta vzdušje vinogradniškega okoliša. Skratka, z dobro kapljico vina človek hitro pozabi na to ali ono minuto zamude, ki konec koncev nikogar ne boli preveč.
Med čakanjem na novi film je za dvigovanje adrenalina bil pripravljen labirint strahu oziroma t. i. »Fear Manifesto«, kjer smo se obiskovalci prebijali skozi gosto umetno meglo in mimo z debelimi verigami oboroženih živih mrtvecev oziroma zombijev. Nekaj pred pol deseto je nato napočil čas za Manborga (Kanada, 2011). Opis iz programske knjižice: »Je pol človek, pol kiborg: Manborg. Ko je padel v boju proti silam pekla, so ga ponovno oživili kot supervojaka, najmočnejše orožje pod vodstvom strahotnega grofa Drakulona.« Šestdesetminutna komična znanstveno-fantastična grozljivka je ravno dovolj »odštekana«, da se človek primarnemu nagonu, ki ga sili k odhodu iz dvorane, zaradi radovednosti ne pusti premagati. Podobno je veljalo za naslednjo mešanico med komedijo in grozljivko, dejansko parodijo na grozljivke in wrestling. Opis iz programske knjižice: »V najbolj spektakularnem športnem spopadu sezone v skupinah nemrtvih in kreatur se na zapuščenem pokopališču za naziv najmočnejšega spopadejo Frankenstein, zombi, mumija, vampirka, volkodlak, čarovnica, kiklop in močvirska pošast! Dogajanje v ringu spremljata prekaljena komentatorska mačka Buzz Chambers in Sasquatch Sid Tucker.« Bistvo filma (poleg boja za naslov prvaka): kako ubiti nekoga, ki je že mrtev.
Točno ob polnoči je bilo filmskega maratona na deset kilometrov konec, med kratko potjo od kina do Kluba pa smo obiskovalci Grossmannovega festivala kapljali na ulice kot zombiji iz pravkar videnih filmov. Burno dogajanje pred Klubom ter tišina v notranjih prostorih sta po številnih stopnicah do podstrešnih prostorov govorila, da je prvi band že zaključil z nastopom. To so bili mladi thrasherji Megalopolis, ki so zaradi pomanjkanja avtorskih skladb (izdaja prvega EP-ja je načrtovana za konec leta) večino nastopa preigravali priredbe, med drugim tudi skladbo od Pantere. Pogled proti odru, ki ga je od »parterja« ločevala zgolj ena stopnica, pa je izdal, da je prišlo do spremembe vrstnega reda nastopajočih; na nastop so se namreč že pripravljali Vulvathrone. Tako njihov kot tudi nastop Vasectomy za njimi ni prinesel nobenih presenečenj ali velikih odstopanj od tega, kar smo letos od obeh bandov že lahko večkrat videli in slišali na drugih odrih širom Slovenije. Vulvathrone so petinštiridesetminutni nastop pričeli z introm s prihajajoče plošče, za katero imajo napisanih že šest pesmi, a izid tretjega studijskega albuma zaenkrat ostaja zavit v nedoločeno prihodnost. Preostali del repertoarja pa je obsegal že večkrat slišane in med slovensko death metal publiko že skorajda ponarodele klasike, kot so Porn, Porn, Porn, Toilet Slut (brez basista Ozyja, ki komada ne zna zaigrati in je zaradi tega skupaj s pevcem Juretom odplesal polko med publiko), Bitch Suck My Tich (Xtended version), Psychopathia Sexualis, Cum-Socket in po krajšem razmisleku, kako komad sploh zaigrati, so zaključili s Piss-Bukkake. Standarden nastop, ki ga je nekoliko zmotil slab zvok, ki pa je bil še zmeraj dovolj dober, da se je dalo razpoznati posamezne pesmi.
Nekaj pred drugo zjutraj so kot tretji band večera prišli na vrsto Vasectomy. Sprva je izgledalo, da bodo ti imeli številčnejšo podporo s strani publike kot Vulvathrone, toda pozna ura, nezainteresiranost naključnih obiskovalcev, ki so na ulici slišali glasbo in se odločili za kratko potešitev radovednosti, ter divji mosh pit enega razgretega in (rahlo) alkoholiziranega obiskovalca so botrovali umiku publike v zadnji del k šanku ali na klopi ob straneh Kluba. Sčasoma je tako pred odrom nastala velika luknja, ki pa trojice (Vasectomy so nastopili le z enim kitaristom, zaradi česar je bil zvok šibkejši) na odru pri podajanju groovy death metala sploh ni motila. Na obrazih se jim je videlo, da radi počnejo to, kar počnejo, neglede na okoliščine (majhen prostor, pozna ura, vročina, pomanjkanje publike). Ob pol treh je bilo veselega deathmetalskega rajanja konec, koncert pa se je počasi prelevil v after party s pestro mešanico udeležencev. Ljutomer, se vidimo na Grossmannu 2013!

SORODNE VSEBINE:
12. 8. 2005Metal Camp 2005 / Reportaže
18. 2. 2015Metal Erection Vol. 1 / Reportaže
10. 2. 2010Vulvathrone / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
KONCERTI & FESTIVALI
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Pietra Sonica Fest #12
Osoppo (UD), Italija
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Sauzipf Rocks Festival 2020
Döbriach, Avstrija
7. 8. 2020
STREAM: European Metal Festival Alliance
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija