Na današnji dan
2001
Opeth izdajo peti album Blackwater Park
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

10. 5. 2005

New Order Festival

Loški pub, Škofja Loka / 16. in 17. 4. 2005

Tako pestrega metalskega dogajanja kot je bilo 15., 16, in 17. aprila, Gorenjska že dolgo ni doživela. V petek se je namreč v Kranju odvil 6.66 Metal Festival, nato pa v soboto in nedeljo še dvodnevni festival v počastitev izida nove slovenske metal kompilacije (New Order Volume One) v Loškem pubu v Škofji Loki. Glede na obiskanost kranjskega festa je bilo pred začetkom sobotnega koncerta malce bojazni za sam obisk, vendar so dobri bandi in nizka vstopnina (le 300 SIT) privabili dovolj ljudi, da je bil Pub povsem napolnjen. Pri sami organizaciji je prišlo do nekaterih težav, saj so v zadnjem trenutku nastope odpovedali Scaffold in Dawn Patrol, tako da so namesto njih oba dneva igrali Mem Grome.
Prvi so v petek okrog pol desetih zvečer oder zasedli Brutart. Band prihaja z Bleda, kjer igra skupaj že tri leta. Četverica igra temačen, delno doom metal v katerem slišimo tudi orientalske vplive, vokal pa je globok in skoraj death metalski. Letos so izdali demo Arab Dream (komadi z dema so bili seveda na njihovem repertoarju), na kompilaciji pa so se predstavili s komadom Isafel. To, da so nastopili prvi, da igrajo bolj temačno in ne preveč »živo« glasbo ter dejstvo, da band za sabo še nima ravno veliko kilometrine, so bili glavni razlogi, da se med njihovim nastopom publika še ni povsem razživela.
Za njimi so oder zavzeli prekmurski heavy metalci Children Of The Night, ki so tokrat nastopili kot trio, manjkal je drugi kitarist in vlogo solo kitarista je moral prevzeti pevec Silvo (kar mu je tudi odlično uspelo). Še ena posebnost banda je (čedna) bobnarka, ki pa svojo nalogo opravlja več kot solidno. Prekmurci so se nam tako v približno enournem nastopu predstavili z lastnim materialom, ki bi ga lahko opisali kot heavy metal s primesmi power metala in progresive, vse skupaj pa začinjeno z unikatnim vokalom. Kljub dobri glasbi pa band na odru deluje nekoliko zadržano in posledica je premajhen stik s publiko, ki pa je band kljub temu dobro sprejela.
Naslednjega banda publiki zares ni bilo potrebno kaj dosti predstavljati, saj so Sarcasm poznani po celi Sloveniji, a nastopi v njihovi domači Škofji Loki so vedno nekaj posebnega, saj jih publika vedno sprejme z velikim navdušenjem in tako je bilo tudi tokrat. Stari thrasherji so se domačemu občinstvu prvič predstavili z novo basistko Alešo (ex-Root A' Balluta), a starimi »uspešnicami«: Road Warriors, Sarcasm, Sarajevo By Night, Thrash Tonight, Crematory ter nepogrešljivima Breakin' The Law in seveda Sitn kt stroj (Seek And Destroy). Pub je pokal po šivih, v ospredju je bila vročina skoraj neznosna in občinstvo je lahko uživalo v (kljub nekaj tehničnim napakam) super koncertu. Zakon!
Ob pol enih so na oder prišli Mem Grome. Za četverico lahko rečemo, da igra agresiven thrash z vplivi speed metala. Občinstvo, ki ga je bilo sicer precej manj kot na Sarcasm, je band odlično sprejelo in zato »čupiranja« ter energije pod in na odru ni manjkalo. Na njihovi set listi smo med osmimi komadi slišali tudi Washed s kompilacije.
Drugi dan predstavitve kompilacije se je začel prej kot prvi, a z bistveno manj občinstva. Vzdušje je bilo skoraj bolj podobno afterpartyju oziroma raje recimo koncertu v dvorani a la Cankarjev dom, saj smo vsi prisotni lahko sedeli (razen nastopajočih seveda).
Prvi so na oder prišli Astris. Fantje prihajajo iz Velenja, igrajo pa nekaj med melodičnim metalom in hard rockom. Koncertnih izkušenj še nimajo ravno veliko, kar se je poznalo na tremi in uigranosti, ampak ni razloga, da tega z več koncerti ne bi popravili. V njihovem kratkem repertoarju smo poleg nekaj avtorskih komadov in seveda kompilacijske pesmi Zmagovalec slišali tudi Iron Maiden priredbo The Trooper.
Kot drugi so drugič v istem dnevu na oder prišli Mem Grome. Kakšnih revolucionarnih sprememb nam čez noč niso pripravili, zato smo slišali večinoma iste komade, v malo drugačnem vrstnem redu. Vseeno pa je bil »feeling« zaradi pomanjkanja publike čisto drugačen in zato tudi na odru ni bilo tiste prave energije.
Okoli pol enajstih zvečer so začeli igrati Obnounce. Začetki banda, ki igra agresiven melodičen death metal, segajo že v leto 1998, a so šele letos izdali prvenec Remnants Of Humanity. Tokratni koncert so zato izkoristili tudi za promocijo slednjega. Podobno kot album ter posnetek na kompilaciji (Soul Reaper) je dober tudi njihov nastop v živo. Spet pa je manjkal zelo pomemben dejavnik – publika.
Zadnji so nastopili Obidil. Bandu, ki ga ni treba posebej predstavljati, je po uvodnem ogrevanju je le uspelo na noge spraviti tiste nekaj publike, ki jih je počakalo do pol polnoči. Na njihovem repertoarju smo lahko slišali komade s prvenca (Burnt Wings, The Dragon's Story, Obidil – The Magic Word), komade s prihajajočega CD-ja (Star Dust, Shelter Of Your Misery, Into The Darkness, Dragon's Story II, Castles In The Air) in Helloween priredbi Future World ter I Want Out. Medtem ko je Andrej iskal nov bass, ker je na njegovem počila struna, pa smo slišali tudi Klemnov drum solo.
Promocijski festival ob izdaji nove kompilacije je sigurno dobra poteza, a izbira datuma ni bila najbolj posrečena. Če drugi dan festivala ne bi bil v nedeljo ter v petek in soboto ne bi bila na Gorenjskem že dva dobra koncerta, bi bil obisk tudi ta dan gotovo boljši. Vseeno pa nama definitivno ni žal, da sva se ta vikend udeležila vseh treh koncertov.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 9. 2004Metal Camp 2004 / Reportaže
8. 1. 2002Pomaranča / Sarcasm / Obnounce / Reportaže
11. 9. 2003Metal Mania Open Air 2003 / Reportaže
15. 4. 2003Scaffold / Obnounce / Obidil / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
Reportaža
28. 1. 2020
Phantasmagoria / Cold Storm
Reportaža
27. 1. 2020
Old Night / Ghost Of Veronica
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
KONCERTI & FESTIVALI
27. 2. 2020
Turia, Iffernet
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
28. 2. 2020
Lipstikk & Leathür: Broken Arrow, Tomcat, Street Creeps
Klub Jedro, Medvode
28. 2. 2020
Alcest, Birds in Row, Kælan Mikla
Kino Šiška, Ljubljana
28. 2. 2020
Metal vikend: Deri po Brešcah
Mladinski center Brežice
29. 2. 2020
AC/DC tribute
MC Pekarna, Maribor
29. 2. 2020
Ri Rock Autobus
MKNŽ in Art of Music, Ilirska Bistrica