REPORTAŽE

30. 11. 2011

ShadowIcon: Empire In Ruins release koncert

Channel Zero, Metelkova, Ljubljana / 23. 11. 2011

Po večletnih pripravah je simfonična power metal zasedba ShadowIcon izdala svoj prvenec Empire In Ruins. Po nekaj koncertih v Postojni so končno nastopili še v Ljubljani in priložnosti primerno svoj nastop osnovali malce drugače ter k sodelovanju povabili nekaj zvenečih imen v metalski sceni kot tudi izven nje.
Ob deveti uri zvečer napovedan koncert se je pričel s kar dveurno zamudo. Channel Zero se je dodobra napolnil z obiskovalci že kakšno uro prej, do pričetka koncerta pa še z obilico cigaretnega dima. Ko je band končno stopil na oder, je simpatična in energična pevka Ana pozdravila publiko ter ji za začetek predstavila svojo spremljevalko na vokalu in prvo gostjo večera, muzikologinjo in pevko Tejo Saksida. Instrumentalno so ju spremljali Tomaž in Bojan (Exsilium) na kitarah, Peter (Divine Illusion) na klaviaturah, Matej (Mood Indigo) na bas kitari ter še najnovejša pridobitev banda, Vid (Mood Indigo, Žur Žandar) na bobnih. Na začetku je motilo nekaj piskanja in ritmičnih pomanjkljivosti, ki pa so z vsako pesmijo tonile globlje v pozabo. Zvok je bil zelo dober, za kar je »kriva« predvsem izvrstna glasbena oprema in inštrumenti. To je bil eden redkih koncertov, na katerih sem razločno slišala bas kitaro in mi je bil njen zvok všeč. Pri četrti pesmi Lex Titia se je skupini pridružila še druga gostja večera, Sara Jeremič (Brezno). Sprva je še vse skupaj zvenelo obetavno, ko pa so punce pričele peti večglasno je vse skupaj postalo dokaj kaotično, Ane se na trenute niti ni slišalo, na trenutke pa preveč. Nasploh je razgibana in polna glasba šla lepo v uho, publika pa je band navdušeno podpirala. Če se je glavna pevka na trenutke skorajda bolj posvečala svojemu nastopu kot petju, je večina banda bolj pasivno gledala v svoje inštrumente. Pasivnost jim vendarle zlahka oprostim, saj je bila njihova igra čista, Bojan in Pero sta se na kitari in klaviaturiah domiselno izmenjevala s posrečenimi solažami, ki so spominjale na Amorphis. Poleg tega je bil oder resda premajhen, vendar sta klaviaturist in bobnar s svojo energičnostjo uspela rešiti celoten nastop. Med pesmijo The Alliance je kot tretji gost na oder stopil Aleš Pelhan (Dawn Patrol, Skalp), ki je s svojo karizmo in izvrstnim glasom publiko povsem razvnel ter skupaj z Ano in Tejo odpel še Bon Jovi priredbo Runaway. Nekaj pesmi kasneje je publiko prav tako navdušila še četrta gostja, Zala Hodnik (Aperion), ki se je izkazala s skoraj opernim petjem in malce zasenčila glavno pevko, s katero sta kljub temu na odru skupaj uživali. Ni bilo moč čutiti kakršnegakoli rivalstva, pozitivna energija pa je z odra kar bila in tako so ShadowIcon kljub nekaj pomanjkljivostim poskrbeli za izvrsten koncert. Proti koncu so zaigrali še priredbo Rock You Like a Hurricane skupine Scorpions in na tej točki se je povsem sprostila še Ana in navdušila. Pri zadnji pesmi The Haunting se jim je pridružil še kitarski virtuoz Mitja Žibert, ki je celotnemu večeru s svojimi solažami dodal še piko na i. Na koncu so se od publike poslovili tako skupina kot gostje in se objeti poklonili publiki. Več kot uspel koncert ob izidu albuma se je tako zaključil, afterparty pa je trajal še daleč v noč.
Set lista: Before The Storm, Endless Shades Of Pain, On The Ides Of March, Lex Titia, Immortal, The Alliance, Runaway, A New Chapter, Eastbound, Battle Of Actium, Deceptive Dreams, Rock You Like A Hurricane, King Of Kings, The End Of Days, The Haunting.

SORODNE VSEBINE:
29. 11. 2010Urn, Diabolical, Interment / Novice
23. 3. 2004Take It Tour 2004 / Galerija
29. 11. 2011Nagradna igra ShadowIcon / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija