REPORTAŽE

24. 4. 2012

Sleepmakeswaves / Esazlesa / Smashed Face

Channel Zero, Ljubljana / 21. 4. 2012

Da bo takšen nabor bandov pripeljal ljudi z vseh vetrov mi je bilo jasno še preden sem se sprehodil do Metelkove. Pred vhodom me je čakala resnično pestra gruča obiskovalcev, ki so čakali na pričetek koncerta, a se je ta kar pošteno zavlekel. Tokratni sobotni večer v klubu Channel Zero so v sodelovanju z ekipo kluba pripravili novinci med organizatorji, Specialka. V Ljubljano so pod okriljem ekipe Brutal Assault pripeljali Čehe Smashed Face in Esazlesa ter avstralske post rokerje Sleepmakeswaves. Slednji se mudijo na svoji prvi samostojni turneji po Evropi.
Ura se je krepko bližala deseti zvečer, ko je bilo na odru vse nared za nastop tehničnih brutalnežev Smashed Face. Čehi so prinesli s seboj kompletno opremo, kar pa po mojem mnenju ni bila najboljša ideja. Zvok je bil daleč pod nivojem, ki ga klub lahko ponudi. Basov praktično ni bilo slišati, kitare so delovale zamazano in vokal precej nerazločen. No, brutalnosti Smashed Face ne gre zanikati. Bobni so praktično strojnica, tehnična podkovanost obeh kitaristov je na nivoju, bas linije pa suvereno držijo razgiban ritem. Tisto, kar se mi bo večno vtisnilo v spomin pri tem bandu pa je bil njihov odrski nastop ali bolje rečeno telovadba. Bolj ali manj usklajeno izvajanje (pol)počepov med igranjem inštrumentov je vedno znova privabilo nasmeh na moj obraz. Simpatičen pristop, ni kaj. Neodvisno od opaženega pa so mi Smashed Face po dveh ali treh skladbah postali popolnoma enolični. Struktura komadov je skoraj identična, vse na isto vižo. Za band, ki ima za samo že štiri studijske izdaje, bi pričakoval večjo mero originalnosti ter veliko bolj suveren nastop.
Preteklo je kar nekaj časa, da so se na odru pojavili naslednji predstavniki iz Češke, postrock/sludgerji Esazlesa, ki so, kakor sem opazil, pobrateni s Smashed Face. To, kar se je dogajalo od prve pa do zadnje minute nastopa Čehov, bom težko opisal z besedami. Vprašanje, ki sem si ga zadal med njihovim nastopom pa se je glasilo nekako tako: je sploh mogoče igrati slab post rock? Esazlesa poleg post rocka spretno vpletajo še elemente sludgea in scream vokala, ki mu glasnost spustijo na raven inštrumentov in mu s tem izničijo prevlado. Obenem se poslužujejo tudi elektronskih vložkov za dodatno popestritev ambientalnosti. Kot je v navadi post rocka, glasbeniki svoje melodije počasi gradijo do vrhunca, ko se vse dobesedno odtrga in te zvočni val ponese v svoj svet ter te tam zadržuje skozi celoten nastop. To se je zgodilo tudi meni ta večer med njihovim nastopom. Pohvaliti je potrebno dinamičen nastop mladcev na odru, le malo je bilo sramežljivosti pred lepo napolnjenim klubom in kot rečeno lastna oprema, ki ni v celoti izrabila ozvočenja, ki ga sicer klub ponuja. Esazlesa imajo po mojem mnenju pred seboj še pestro prihodnost in verjamem, da so se mnogim, ki jih nismo poznali prej, še posebej vtisnili v spomin in srce.
Za sklepno dejanje večera so poskrbeli avstralski Sleepmakeswaves. V tem času so pospravili opremo Čehov z odra in dvorana se je zdaj že dodobra napolnila. Med obiskovalci je bilo tudi nekaj metalskih duš, pomešanih med starejše gospe, hipsterje, rokerje in še bi lahko našteval. Zavidanja vredno, da en glasbeni žanr pritegne tako pestro občinstvo. Avstralci so svoj nastop začeli v slogu svojega imena. Skozi zvočno meditacijo valov so nas počasi zibali v stanje nezavednega. Ko so se prepričali, da smo pod kontrolo post rock vrtinca, so nas nenadno ponesli v višave popolnosti. In nato, le za nekaj časa, zopet spustili v mirnejše vode. Kljub temu, da gre za ponavljajoč vzorec skozi celoten nastop, se ga enostavno ne da naveličati. Ob takšni obilici zvočnih efektov, ritmov in prehodov ponuja ta glasbeni žanr neskončno možnosti in vedno znova podžge. V živo je to še toliko bolj potencirano. K sreči je tudi klubska oprema dobila svoj razmah in zvok je bil resnično vrhunski. Končno so tudi basi dobili svojo zasluženo globino, inštrumenti pa svojo čistost. Sleepmakeswaves so ta večer v Channel Zero pripravili resnično fantastičen nastop brez napak in odlično izvedbo. Band, na katerega bo potrebno v prihodnosti definitivno še računati. Publika je zahtevala še, a kaj ko skromni Avstralci niso bili pripravljen na takšen odličen odziv in smo se morali zadovoljiti le s »se vidimo naslednjič«.
Koncert je vse prehitro minil, a za DJ program, ki je sledil, mi ni ostalo več moči. Raje sem se odločil za nakup lani izdanega prvenca Sleepmakeswaves …And So We Destroyed Everything in z mislimi na prijetno koncertno doživetje zaključil ta večer.

SORODNE VSEBINE:
4. 11. 2014Channel Zero / Novice
23. 4. 2014Channel Zero / Novice
20. 6. 2011Channel Zero / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
KONCERTI & FESTIVALI
16. 7. 2020
ODPOVEDANO! Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Headbangers Open Air Festival 2020
Brande-Hörnerkirchen, Nemčija