REPORTAŽE

18. 12. 2012

Virus / Vulture Industries / Krakow / Mondvolland

Orto Bar, Ljubljana / 13. 12. 2012

Metal koncerti v Orto Baru so mi iz tedna v teden bolj všeč. Iz koncerta v koncert domov odhajam z vedno širšim glasbenim obzorjem in z lažjo: »Naslednji teden grem pa prej domov!« Verjetno najboljši koncert do sedaj, ki je padel na četrtkov metal večer v Orto Baru, je bil (nekoliko) »drugačen«. Gre za nastop skupin Virus, Vulture Industries, Krakow in Mondvolland, ki jih nekateri označujejo kot avantgardo, drugi kot »to-ni-več-metal«, spet tretji kot »hipstrsko musko« in še marsikaj, jaz pa sem sam pri sebi to poimenoval droga metal.
Še najmanj posebni so se mi zdeli Mondvolland, ki so žgali precej atmosferičen in dolgočasen black metal. Sam v teh vodah nisem domač, zato težko naštejem, koga posnemajo, a stvar vsekakor ni zvenela kaj preveč izvirno. Pojavam na odru bi lahko rekel tudi šeme – rjavi corpsepaint je v kombinaciji z osvetljavo dajal občutek, da se je band pred začetkom nastopa povaljal v radioaktivnem blatu. Po desetih minutah sem videl in slišal dovolj, gravitacija me je povlekla nadstropje nižje v Kadilnico Of Death, kjer sem se prepustil že preverjenim glasbenim vižam, za katere je tokrat skrbela ekipa Profanityja.
Nad naslednjimi nastopajočimi, Krakow, pa sem bil navdušen, saj sem ob spremljanju koncerta z mislimi nehote odplaval v neznano. Stoner metal, kakršnega v neki meri preigrava band, je brez tipičnih struktur. Dolgi instrumentalni deli, kjer so do izraza prihajali nešteti kitarski efekti, so ustvarjali atmosfero, vokalni deli, ki so vedno vstopili nepričakovano, pa so v večini predstavljali filingaški in obenem nažigaški vrhunec. Koliko komadov so odigrali, mi ni znano, po pavzah sodeč le tri. Tako kot prvi band so tudi oni kot celota delovali precej smešno – Jezus na basu in vokalu, HC hipster na kitari in plešasti hipster na drugi kitari so predstavljali kombinacijo, ki se je človek ne nadeja na vsakem koncertu. A neoporečna izvedba in odlično ustvarjena atmosfera sta še en dokaz, da videz vara.
Slovenski publiki ta večer najbolj poznani so bili Vulture Industries, ki so februarja ob 10. obletnici organizatorjev Dirty Skunks pripravili pravi spektakel. To pojasnjuje dejstvo, da je veliko obiskovalcev na koncert prišlo primarno zaradi njih, Virus in predskupini pa so bili le neke vrste bonus. Pred začetkom koncerta sem se spraševal, če bo oder Orto Bara sploh premogel frontmanove vragolije z raznimi rekviziti, ki jih je februarja lovil po celem, sicer neprimerno večjem odru Kina Šiška. Moji strahovi se niso uresničili, saj se je kljub prostorski stiski pevec odlično znašel in vse gibanje preusmeril v pomenljivo psihotične obrazne mimike ter korakanje na mestu. Ni pa imel sreče z rekviziti. Najprej mu je umrla svetilka, izklopil se mu je mikrofon, ko je stopil na stol, pa mu je ventilator, ki je visel izpod stropa, skorajda populil samorastnike na pleši. Ob vseh bolnih mimikah, ki je iz publike izločila mehkužce, je bila to vsekakor dobrodošla mera humorja. Žal pa se moram obregniti v rahlo nezanesljivo tehnično izvedbo, ki je bila vzrok za neizražene in šumeče kitarske linije, ki so na ploščah brez dvoma močan plus skupine. Proti koncu svojega nastopa so nas Vulture Industries še enkrat počastili s posebno »Frankenštajnovo pošastjo«, ki smo jo lahko premierno slišali na že omenjenem koncertu v Kinu Šiška. Gre za fuzijo njihovega hita Blood Don't Flow Streamlined in skladbe Eliogabalus domačega projekta Devil Doll, katerega oboževalci so člani zasedbe. Zaključili so z organizatorjem posvečeno pesmijo A Path Of Infamy in poželi bučen aplavz.
Zame osebno pa so bili zmagovalci večera Virus, ki so se predstavili suvereno in so vsem, ki pravijo, da je v metalu že vse odkrito, dali močno lekcijo. Trije kitaristi, na čelu s frontmanom in ustanoviteljem Czralom, ki smo ga letos poleti lahko videli na Metal Manii z Auro Noir, so servirali tehnični jazz metal, ki kljub svoji kompleksnosti človeku hitro zleze pod kožo. Stvar te ponese v druge zvočne svetove, neskončne in neraziskane. Kljub množici instrumentov s kompleksnimi linijami in pogostimi back vokali je do izraza prišel vsak član posebej. Nobena melodija ni bila zapostavljena, kar se sicer dogaja že pri bandih z zgolj eno kitaro in vokalom. Tako smo bili priča vesoljskim bas vložkom, težkodisonančnim kitarskim vložkom, čudnim tehnikam in efektom. Stik s publiko je bil povprečen, a pri takem bandu to niti ni pomembno, saj so vse potrebno povedali z glasbo. Pod odrom so bili trije zagreti fani, večina publike pa je le nemo in odobravajoče prikimavala.
Po tem dogodku sem se spraševal, kje so slovenski bandi s tovrstnimi karakteristikami? Imamo sploh dovolj poslušalcev? Po obisku sodeč še ne. Orto je v preteklosti gostil že precej večje množice, nemalo pa nas je bilo tudi takih, ki se s temi vodami šele spoznavamo. Vsekakor poučen, sploh pa navdihujoč večer, ki se je z afterpartyjem v Kadilnici nadaljeval do jutra.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
15. 4. 2016Orto Fest: Requiem / Reportaže
2. 1. 2013Space Unicorn On Fire / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
22. 2. 2019
Francetova Kulturno Umetniška Ropotarnica
Reportaža
19. 2. 2019
Extreme Smoke 57 / Vulvathrone / Drobovina
Reportaža
13. 2. 2019
Smrt / Britof / Grob
Reportaža
11. 2. 2019
Ways of a Heretic / Marax / Chains
Reportaža
1. 2. 2019
Brainstorm / Mob Rules / Gloryful
Reportaža
1. 2. 2019
Dirty Skunks Fest 2019
Reportaža
29. 1. 2019
Letni koncert MetalRock Akademije
Reportaža
3. 1. 2019
Slayer / Lamb Of God / Anthrax / Obituary
KONCERTI & FESTIVALI
22. 2. 2019
Alter za Matjaža: Tomato Punx, Britof, Underpodngrabn, Beerfits, Jut
Špajz, Slovenj Gradec
23. 2. 2019
Obscura, Fallujah, Allegaeon, First Fragment
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
23. 2. 2019
Carnival of Death Metal Fest: Ater Era, Ursus' Escape, Dark Pools
El Covo de Jameson, Trst, Italija
23. 2. 2019
SkyEye
Mladinski center Brežice
23. 2. 2019
Minotauro – odpade!
Mladinski center Postojna
23. 2. 2019
Ultima Radio, Cadû
Mammut Bar, Celovec, Avstrija