Na današnji dan
2013
Rhapsody of Fire izdajo deseti album z naslovom Dark Wings of Steel
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

24. 12. 2018

Within Destruction / Dethrone the Corrupted / Morbid Creation

MC Pekarna, Maribor / 21. 12. 2018

No, pa sem ga dočakal. Zadnji metalski koncert leta 2018 namreč. In vesel sem, da sem ga dočakal v zadnje čase sicer koncertno bolj skromnem Mariboru, in vesel sem, da sem ga dočakal s trenutno (menda, po lastnih razmišljanjih) največjim slovenskim metal bandom. Within Destruction so v zadnjem času tiho, a vztrajno zavzeli prestol težkokovinskih kraljev, kar je potrdila tudi številčna publika, ki je bila vse kaj drugega kot samo lokalna. Po govorici sodeč sicer nisem zaznal nobenih tujcev, toda slovenskih narečij vzhodno in zahodno izven mej štajerske regije je bilo kar nekaj, zaradi česar je bil Klub MC Pekarna tokrat še bolj poln meni neznanih obrazov. Kar se tiče moške populacije teh, so sicer bili večji del pokriti z bradami, vendar bi večino – tako kot tudi ženski del publike – po starosti uvrstil med študente. In vsem je bila skupna naklonjenost do mrtve kovine, ki je sprva zvenela povsem old school, kasneje melodično moderno in na koncu samosvoje slamovsko.

Kot prvi so se predstavili Morbid Creation. Mladci imajo za seboj izdajo prvenca, ki je star 2 leti in sliši na ime Blasphemic Fantasies. Nastop četverice iz Postojne se je začel pred relativno skromno publiko, ki se je do konca njihovega nastopa nekoliko namnožila. Očitno metalski živež še ni bil povsem pripravljen se odlepiti od prijetnih pogovorov in izbrane pijače pred klubom, da bi si v notranjosti ogledal zelo prepričljivo in suvereno predstavitev metala, katerega najpopularnejše središče je od začetka 90-ih let prejšnjega stoletja onkraj velike luže. Čeprav udarjajo Morbid Creation v povprečju v srednje hitrem tempu, udarjajo močno in globoko, kar zagotovo govori njim v prid, dosti manj v prid pa jim je govoril zvok, ki cel večer ni bil ravno najboljši. V mojih ušesih je najbolj trpel zvok edine kitare, ki je večino časa zvenela povsem distorzirano zamazana, zaradi česar so bili posamezni riffi posledično težje prepoznavni. Škoda!
Setlista Morbid Creation: Mental Suffering, Terror Cat, Undead Division, Alchemist, Blasphemic Fantasies, 1-2-3, Running Over Babies with a Lawn Mower, Pure Nihilism, Grime, Poser Polka.

Sledili so Dethrone the Corrupted iz Slovenske Bistrice. Band, ki sem ga med leti 2014 in 2016 v živo ujel kar šestkrat, se je v zadnjem letu nekoliko umaknil s scene, tako da sem bil še nekoliko bolj radoveden, če se je z bandom od takrat kaj bistvenega spremenilo. In poglej ga zlomka, zasedba je skorajda povsem nova, od ustanovne zasedbe je ostal samo še bobnar Žiga, dva člana pa sta prišla iz banda Splitting The Sky. Ne morem pa trditi, da je to bandu škodilo, kajti posamezniki so se izkazali kot rutinirani in uigrani na odru, zaradi česar je njihov novodobni melodični metal kljub šibkemu vokalu (Prehlad? Slabo ozvočenje?) zvenel še bolj prepričljivo. Da imajo fantje kaj pokazati, pa je po drugi strani dokazala kar dodobra napolnjena dvorana, ki je bila letos enkrat prenovljena. V praksi pomeni obnova, da bi bila gneča v dvorani dokaj zaznavna, če dvorana med obnovo ne bi bila povečana. Sicer pa je band med nastopom posvetil kar nekaj minutaže najnovejšim komadom, ki glede na moje poizvedovanje še niso ugledali luči sveta na plastičnem nosilcu zvoka.
Setlista Dethrone the Corrupted: Intro, Wired To Psychosis, (IM)mortal, Tetragrammaton, A Hymn To Madness, Darkwork, The Unmaker, Fall of the Divine, The Serpent Sion.

Na koncu pa še Within Destruction. Dvorana je bila manj kot nabito polna, tako da je imel vsak okoli sebe dovolj prostora, da je lahko po mili volji slamal. Že dolgo nisem videl, da bi toliko metalcev, konkretno kar polovica dvorane, čupala skorajda cel koncert. Medtem ko so uspeli Dethrone the Corrupted iz publike izvabiti circle pit, so Jeseničani »zahtevali« kar wall of death. In to tudi dobili! Kako pa drugače? Hiter in brezkompromisen »true slam« death metal si ne zasluži nič manj od tega. A žal smo mi dobili nekoliko manj, kot sem vsaj jaz osebno pričakoval. Minutaža je bila skromna, saj ni presegala ene šolske ure, toda to niti ni bil pravi problem, saj je bil poduk po drugi strani dovolj intenziven, da je nadomestil minutažo. Žal je ponovno slabši zvok (ali pomanjkanje druge kitare?) uničil celostno izkušnjo konzumacije viž iz hiše Within Destruction, kar je v praksi pomenilo, da je dodobra manjkal tisti melodični del. Sicer je bil zaznaven nek posnetek v ozadju, a je bil preslab. Škoda, kajti band je odigral celo moj najljubši komad, in sicer Desecration of the Elapsed s predhodnega albuma Void, ki pa je zaradi manjkajoče lead kitare izpadel v mojih ušesih le s polovično močjo. Očitno bom moral na popravni izpit in tam upati na boljši zvok.
Setlista Within Destruction: Self-Hatred, Plague of Immortality, Rebirth of an Inverted World, Extinction, Torture Ritual, Void, Human Defect, Desecration of the Elapsed, Deathwish.

SORODNE VSEBINE:
2. 11. 2019Support the Scene Fest / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 11. 2019
Moonspell / Rotting Christ
Reportaža
19. 11. 2019
Sacred Reich / Night Demon
Reportaža
18. 11. 2019
Mayhem / Gaahls Wyrd / Gost
Reportaža
12. 11. 2019
Asmodeus / Grob / Smrt
Reportaža
11. 11. 2019
Conan / Un / Sixes
Reportaža
4. 11. 2019
Official Winter Days of Metal Warm Up
Reportaža
2. 11. 2019
Dickinson: Politika je rock’n’roll za grde ljudi
Reportaža
1. 11. 2019
Deströyer 666 / Dead Congregation / Nocturnal Graves / Inconcessus Lux Lucis
KONCERTI & FESTIVALI
22. 11. 2019
Annihilator
Szene, Dunaj, Avstrija
22. 11. 2019
Svarunova noč XIX
Klub Jedro, Medvode
23. 11. 2019
Darkness Strikes: Mist, Teleport
KMKC Kompleks, Ravne na Koroškem
23. 11. 2019
HakAttak, Growing Rats, The Knobheads, Sober Elephants
KŠD Ivana Vadnala, Prestranek
25. 11. 2019
Electric Fire Records Night: Diamond Skull, Naplava, Dusk
Reigen, Dunaj, Avstrija
26. 11. 2019
Skid Row, FM
Backstage, München, Nemčija