REPORTAŽE

16. 12. 2016

Wrekmeister Harmonies

Channel Zero, Metelkova, Ljubljana / 6. 12. 2016

V začetku zadnjega meseca v letu se je v Channel Zeru na Metelkovi ustavil ameriški glasbeni kolektiv Wrekmeister Harmonies, ki se je novembra in decembra mudil na turneji po stari celini. J. R. Robinson je po evropskih odrih tokrat nastopil z violinistko in pianistko Esther Shaw, s katero že nekaj let tudi piše glasbo, v živo pa so ju spremljali še Dana Schechter (Insect Ark) na kitari tipa »lap steel«, Martin Farmer na bas kitari in Tim Herzog, bobnar kanadske eksperimentalne rock zasedbe Godspeed You! Black Emperor.

Albumi Wrekmeister Harmonies so že od samega začetka konceptualni in takšno tradicijo je Robinson nadaljeval tudi z aktualnim izidom Light Falls, zato je bilo za pričakovati, da nam bo band tokrat v celoti predstavil novi album. Nekoliko po napovedani pol deseti je kolektiv zasedel oder in občinstvo v prijetno zapolnjeni dvorani je svojo pozornost namenilo ležernemu instrumentalnemu uvodu, kakršnega poznamo že s ploščka. Na začetku je Esther nekoliko nagajal zvok, zato se njen glas ni povsem ujemal z glasbeno podlago (tehnične težave je izdajal tudi njen nekoliko namrščen ljubek obraz), vendar je boljši zvok na odru in pod njim kmalu vzpostavil pravo zvočno ravnovesje in vzdušje, tudi ko je klaviaturo občasno zamenjala z violino. Za tem je med drugim komadom pozornost nase priklenil Robinson, ko se je vključil še z distorziranim zvokom svoje kitare; ne samo zaradi svojega izstopajočega videza – ob preštevilnih družbenih normah resnično spoštujem ljudi, ki se nanje požvižgajo in s ponosom nosijo svojo osivelo grivo (tokrat mu je molela izpod kavbojskega klobuka) – temveč tudi zaradi njegove drže, gibov in glasu, ki nam ga je na kratko razodel že med uvodno skladbo. V sam nastop je vnesel nalezljivo energijo, ki je pod kožo zlezla tako njegovim kolegom na odru kot tudi navzočim obiskovalcem in obiskovalkam. Zaradi intimnosti in topline, ki je na albumu sicer namenjena njegovemu odtujenemu sinu in je nevsiljivo zapolnila dvorano, ter nekaj diskretnih odtenkov, s katerimi je peterica predrugačila že poznano studijsko podobo albuma, se je torkov večer pri meni zapisal med nekaj najljubših koncertnih izkušenj tega leta.

Setlista: Light Falls I - The Mantra, Light Falls II - The Light Burns Us All, Light Falls III - Light Sick, The Gathering, Where Have You Been My Lovely Son?, Some Were Saved Some Drowned, My Lovely Son Reprise.

Ker so Wrekmeister Harmonies nastopili brez predskupine in ker upanje umre zadnje, sem se do konca zadnjega komada z Light Falls oklepala upanja, da nam bodo zaigrali še kakšno izmed starejših skladb. Še najraje bi slišala tudi skrajšano različico skoraj 40-minutne You’ve Always Meant So Much to Me, toda po približno tri četrt ure se je vidno zadovoljen band od nas poslovil za ta večer. Izredno zaupanje nam je namenil tako, da tekom koncerta ni nihče pazil na njihovo robo, ki so jo vsem interesentom postavili na ogled na mizi zadaj med stopniščem do galerije in prostorom za tonskega tehnika in lučkarja. Na turneji sta Esther in Robinson poleg CD-jev in majic prodajala tudi svojo znamko kave, kajti skupaj ne ustvarjata samo glasbe, temveč se ukvarjata tudi s uvozom in praženjem kave. Te na koncu nisem poskusila, ker ne spadam med kavoljube, a sta na moje veselje imela s seboj večino svoje diskografije.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
Reportaža
22. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Bar)
Reportaža
21. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Klub)
Reportaža
20. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Hala)
Reportaža
20. 1. 2020
Assumption / Mist
Reportaža
6. 1. 2020
Батюшка / Theotoxin / Irdorath / Heidnir
Reportaža
18. 12. 2019
Archspire / Beneath the Massacre / Vulvodynia / Inferi
Reportaža
17. 12. 2019
Gwar / Voivod / Childrain
KONCERTI & FESTIVALI
24. 1. 2020
Seitanik Ritval: Old Night, Ghost Of Veronica
Klub Gromka, Metelkova; Ljubljana
24. 1. 2020
Decatholicize, Amalgam, Protype5
Orto Bar, Ljubljana
25. 1. 2020
Piece Of Maiden
Max Klub Velenje
25. 1. 2020
La Boum - Die Fete: Vu Garde, UVA, Dji Keepa
VolXhaus, Celovec, Avstrija
25. 1. 2020
Phantasmagoria, Cold Storm
MC Pekarna, Maribor
25. 1. 2020
Distoržn: Grob, Snøgg, Degress
TrainStation SubArt, Kranj