INTERVJUJI

3. 7. 2006

Metal Church

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: KURDT
Po odličnem povratku The Weight Of The World kultni ameriški metalci Metal Church znova udarjajo z več kot dostojnim naslednikom A Light In The Dark. Album izide natanko dvajset leto po njihovi klasiki The Dark, je pa to njihov prvi izdelek brez bobnarja Kirka Arringtona, ki ga je zaradi zdravstvenih težav zamenjal Savatage mlatilec bobnov Jeff Plate. Pred prihodom na evropsko turnejo sem se pogovarjal z njihovim ustanovnim članom Kurdtom Vanderhoofom.


MATJAŽ: Čez teden dni se boste že potili na evropskih koncertnih odrih. Se veseliš turneje?

KURDT: Absolutno, v Evropo se vedno zelo radi vračamo. Predstavljati nov studijski album pa nam je tudi vedno v veliko zadovoljstvo.

MATJAŽ: Turneja bo kratka, konča se dan pred začetkom svetovnega nogometnega prvenstva. Delati daljšo turnejo torej sedaj ni imelo smisla zaradi nogometa?

KURDT: Dogovarjamo se, da bi kasneje letos še odigrali kakšno turnejo po Evropi. Tako ali tako pa pridemo konec julija in začetek avgusta še na nekatere poletne festivale. Ja, nogomet pa je kriv, da sedaj ne moremo imeti daljše turneje, igrali pa bomo kolikor se bo le dalo.

MATJAŽ: Kako pa ti pričakuješ svetovno prvenstvo?Metal Church

KURDT: Hehehe, večina nas Američanov, vključno z mano, nima pojma o nogometu.

MATJAŽ: Tudi lani ste prišli v Evropo med poletjem. So te poletne evropske turneje za vas tudi neke vrste počitnice?

KURDT: V bistvu na nek način lahko rečeš, da je temu tako, vseeno pa igrati turneje ni lahko, je kar naporno, veliko je dela, je pa zabavno. No, poleti pa je še posebej lepo priti v Evropo, zelo nam je všeč tam.

MATJAŽ: Ko se vrnete na festivale bo zunaj že vaš novi album A Light In The Dark, ki je znova odličen. Občutek pa imam, da je album bolj heavy in surov od predhodnika The Weight Of The World. Pa tudi Ronnie poje bolj surovo.

KURDT: Ja, absolutno. Ronnie je na tem albumu nekako našel svoj glas. Ko smo snemali The Weight Of The World, je še poskušal najti svoj pravi vokal, po vseh teh turnejah in vsemu, kar smo dali skozi, pa je nekako prišel do vokala, ki mu najbolj leži.

MATJAŽ: Ste do tega albuma mogoče pristopili na kak drugačen način kot do prejšnjega?

KURDT: Kaj dosti drugačnega niti nismo naredili kot na prejšnjem albumu, imamo pa novega bobnarja, kar je definitivno prineslo nekaj sprememb. Ponavadi se vseh zadev lotevamo na enak način. Pri tem albumu nam je bila ena glavnih nalog, da vanj vnesemo več raznovrstnosti, nekaj stvari, predvsem kar se produkcije tiče, pa smo naredili zelo direktno in na preprost način. Poleg tega smo poizkušali ostati zvesti svojim koreninam. Nismo želeli posodobiti našega metala, spremeniti zvoka, želeli smo predstaviti heavy metal, po katerem smo Metal Church poznani.

MATJAŽ: Si bil ti glavni pisec glasbe, Ronnie pa besedil?

KURDT: Točno tako, jaz sem napisal vso glasbo, Ronnie pa besedila. Le za skladbo Temples Of The Sea sem napisal glasbo in besedilo.

MATJAŽ: Je mogoče v naslovu albumu skrit kak poseben pomen?

KURDT: Ja, v bistvu naslov predstavlja več različnih stvari, zato smo ga tudi naslovili A Light In The Dark. V prvi vrsti predstavlja dvajseto obletnico izida albuma The Dark, predstavlja pa tudi nek nov začetek za band. S prihodom bobnarja Jeffa Platea se sedaj želimo ustaliti v tej zasedbi. Trenutno sem jaz edini originalni član Metal Church, a vseeno smo želeli narediti album in tudi v naprej nameravamo početi tisto, po čemer smo Metal Church poznani. Za nas je sedaj to nek nov začetek. Še ena stvar, ki mi je zelo pomembna, in sem jo želel predstaviti v naslovu je v bistvu to, kar Metal Church predstavljamo že od vsega začetka. V metalu je namreč veliko temačnih, satanističnih zadev, pri Metal Church pa nikoli nismo bili za kaj takega.

MATJAŽ: Pa ste kdaj imeli probleme s tem, so ljudje kdaj mislili, da ste satanisti?

KURDT: O, seveda, ljudje si to vseskozi predstavljajo. Vendar to govorijo le ljudje, ki nimajo pojma o bandu. Če bi si prebrali kakšno naše besedilo, potem bi hitro spoznali, da to niti slučajno nismo.

MATJAŽ: Prej si že sam omenil, da je minilo dvajset let od izida albuma The Dark, Metal Church klasike. Baje pa naj ti sam ne bi bil zadovoljen z njim. Je to res?

KURDT: Pesmi so mi zelo všeč, nisem pa zadovoljen s produkcijo, ni mi všeč zvok bobnov, he, he. Zveni tako, kot da bi šlo za heavy metal band, a z Def Leppard bobni, he, he, he. Prvi album je bil tako zelo surov, energičen, potem pa pride The Dark, kjer je bilo vse, hhhhkšššš, bing, bing, presproducirano. Vseeno so mi bile pesmi všeč, le zvok me je vedno motil. A to je ena izmed teh stvari; ko si soudeležen, si težko popolnoma objektiven.

MATJAŽ: Sedaj pa imate verjetno več kontrole nad svojim delom kot takrat?

KURDT: Seveda, nad svojim delom imamo popolno kontrolo, sedaj albume delamo čisto sami.

MATJAŽ: Na albumu je na novo posneta verzija vaše klasike Watch The Children Pray, ki ste jo posvetili lani preminulemu vašemu bivšemu vokalistu Davidu Wayneu. Zakaj ste izbrali ravno to skladbo?

KURDT: To je bila vedno ena njegovih najljubših skladb, poleg tega pa je izšla ravno na The Dark albumu. Zdelo se nam je primerno, da izberemo to skladbo in jo posvetimo prvemu članu Metal Church družine, ki smo ga izgubili.

MATJAŽ: Vsi vsemo, da z Davidom nista bila v dobrih odnosih....Metal Church

KURDT: To ja, ampak ne glede na to, da se nisva razumela želim razjasniti, da mu niti slučajno nisem želel ničesar slabega, bolezni ali kaj podobnega. Pač nisva bila sposobna več delati skupaj, a noben od nas si ni želel, da bi prišlo do česa takega, kar se je zgodilo.

MATJAŽ: Si mogoče zdaj želiš, da bi z njim razrešil spore, ki sta jih imela?

KURDT: To je vedno težko. Ko nekdo umre in se z njim nisi imel priložnosti soočiti glede sporov, ki sta jih imela, je težko. Težko rečem, če bi se kdaj z njim sploh še dobila in zgladila najina nesoglasja. A včasih pride do takih zadev, še posebej v bandih, prihaja do konfliktov, ljudje smo različnih karakterjev, to se dogaja v veliko bandih. Ker sem izpostavljen javnosti pa bi še enkrat poudaril, da četudi nisva shajala, mu nisem želel nič slabega in zato smo mu tudi posvetili to skladbo na novem albumu.

MATJAŽ: Jeff Plate (Savatage) je vaš novi bobnar. Vaš dolgoletni bobnar, Kirk Arrington, ki je bil praktično od začetka pri Metal Church, vas je zaradi bolezni moral zapustiti.

KURDT: Ja, zaradi sladkorne.

MATJAŽ: Kako mu gre sedaj?

KURDT: Dosti bolje, lahko skrbi sam zase, jemlje sicer veliko zdravil, a vse bo ok.

MATJAŽ: Bo še kdaj sedel za bobne?

KURDT: Bobne še vedno lahko igra, bolj je bil problem to, ker zaradi zdravstvenega stanja ne bi mogel več z nami nastopati na turnejah in snemati albume. Vsaj trenutno to ni mogoče, sem pa prepričan, da bova še kdaj sodelovala pri kakšnem drugem projektu.

MATJAŽ: Z njim si v bistvu igral celo kariero, kako se sedaj počutiš brez njega?

KURDT: Je malce čudno, vendar igrati z bobnarjem kalibra Jeff Plate je čudovito, boljše zamenjave ne bi mogli dobiti.

MATJAŽ: Si sam pripeljal Jeffa v band?

KURDT: Ja, jaz sem ga, no v bistvu smo ga na koncu vsi izbrali. Jeffa sem spoznal, ko smo z Vanderhoof leta nazaj igrali na turneji skupaj s Savatage in ko smo lani Metal Church igrali na turneji po Evropi s Chrisom Cafferyjem, je Jeff bobnal pri njem in takrat so ga dobro spoznali tudi ostali. Konec lanskega leta sem bil potem na turneji s Trans-Siberian Orchestra, ko sem izvedel za Kirkove zdravstvene težave in takrat sem potem govoril z Jeffom, da bi prišel k nam. Vse se je izšlo perfektno, takoj je bil zainteresiran, nam je bilo všeč njegovo igranje, njemu naša glasba, band Chrisa Cafferyja je bil odličen.

MATJAŽ: Kaj pa bi rekel o njegovih karakteristikah?

KURDT: Je trden kot skala in pravi profesionalec. Je odličen bobnar in zato se ja lahko brez problemov tako hitro vklopil v band. Navdušeni smo, da je med nami.

MATJAŽ: Kaj pa si počel na turneji s Trans – Siberian Orchestra?

KURDT: Bil sem zadolžen za zvok.

MATJAŽ: Lani v Wacknu je Ira Black z vami odigral Batallions. Je bilo sodelovanje z njim takrat le kratkoročne narave?

KURDT: Ja, Trans-Siberian Orchestra so me najeli za turnejo in malce kasneje nam je bila ponujena ameriška turneja z W.A.S.P. Imel sem torej že obveznosti pri Trans-Siberian Orchestra, ostali pa so si zelo želeli iti na turnejo z W.A.S.P. in s tem nisem imel nobenih problemov, le najti so morali nekoga in to je bil Ira. Tudi on je bil v bandu Chrisa Cafferyja, ko smo bili na turneji z njim.

MATJAŽ: Ste eden redkih bandov s tako dolgim stažem, ki še ni izdal DVDja. Ali razmišljate, da bi ga izdali?

KURDT: V bistvu obstaja nek naš posnetek Metal Church Live In Dynamo iz leta 1991, vendar ne vem, kakšna je njegova kvaliteta. A to ni pravi DVD, delamo pa na tem, da bi ga izdali. Sedaj zbiramo, pripravljamo material, pregledujemo svoje arhive in nekaj nam bo že uspelo narediti.

MATJAŽ: Boste mogoče posneli kak prihajajoči koncert?

KURDT: Imamo posnetke z lanskoletne turneje, tako da že imamo tudi dovolj teh posnetkov.

MATJAŽ: Še kakšni drugi načrti za bližnjo prihodnost?

KURDT: Trenutno se bomo osredotočili na koncertiranje. Verjetno bom potem naredil nov Presto Ballet album, vsekakor bomo skušali kar se da intenzivno ostati zaposleni z glasbo.

MATJAŽ: Si edini član banda, ki se preživlja z glasbo ali se tudi ostali?

KURDT: Z Ronniejem se. Sam imam studio, basist Steve počne polno drugih zadev. Je čisto odvisno, gremo skozi različne faze, he, he, he. Staramo se, zato je vse težje redno menjavati službe.

Metal Church

SORODNE VSEBINE:
16. 6. 2019Vigilance / Kringa / Eisenhand / Galerija
20. 3. 2014Wacken Metal Battle 2014 / Novice
26. 11. 2008Zvočni Metal Kviz / Novice
20. 9. 2007Nov death metal band / Novice
28. 5. 2004Metal Koroška 2004 / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
17. 5. 2024
Dobrodelni koncert: Guni, Brutart, Jar of Flies, Enštalc
Kolpern, Jesenice
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna