INTERVJUJI

11. 1. 2007

Therion

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: JOHAN
Ena izmed prvih izdaj leta 2007 je nov Therion konceptualni album Gothic Kaballah. Album govori o ekscentričnem švedskem mistiku Johannesu Bureausu (1568-1652), učitelju švedskega kralja Gustava II Adolfa in kraljice Kristine, religioznega vizionarja, ki je svoj nauk poimenoval »gothic kaballah«. Svoj mistični nauk, astrologijo in alkemijo je Johannes združil s skandinavsko tradicijo, bogovi, runami oziroma teorijo goticizma, njegovo najbolj znano delo pa je Adulruna Rediviva. Po izidu albuma se švedski perfekcionisti odpravljajo na evropsko turnejo z Grave Digger in Sabaton, na kateri jih ponovno pričakujemo tudi v Ljubljani.


MATJAŽ: Kako se te je kaj dotaknilo do božično novoletno razpoloženje?

JOHAN: Prav nič, to se me nikoli.

MATJAŽ: Si potem že čisto v Gothic Kaballah?

JOHAN: Nekaj takega he, he.

MATJAŽ: Sveži pa so še spomini na nedavni koncert s simfoničnim orkestrom v Bukarešti?

JOHAN: Ja, to je bila za nas super, edinstvena izkušnja. Prvič smo igrali skupaj z orkestrom in pred nastopom sem bil zelo nervozen. Pred nastopom smo skupaj vadili teden dni, a vaje so se precej razlikovale od naših običajnih. Bilo je nenavadno, a koncert se je dobro iztekel in zato sem bil zelo zadovoljen.

MATJAŽ: Kako pa so glasbeniki v orkestru reagirali na to sodelovanje?

JOHAN: Mislim, da so bili zelo zainteresirani, kajti tudi zanje je bila to neka čisto nova izkušnja in bili so precej vznemirjeni. Na njihovih obrazih si lahko opazil pozitivne reakcije, nekaterim pa je bilo čudno in je bilo opazno, da jim na obrazu piše: »A, kdo so ti dolgolasi idioti z distorziranimi kitarami, glasnimi bobni, naj se že poberejo«, he, he. A vseeno se je dobro izteklo. Po koncertu smo bili vsi zadovoljni.

MATJAŽ: Kako, da je do tega sodelovanja prišlo v Bukarešti in ne kje drugje?

JOHAN: Prejeli smo povabilo, če bi prišli v Bukarešto in odigrali tak koncert. Seveda smo bili zainteresirani. Če bi povabilo prišlo od drugod, bi ga verjetno tudi sprejeli. Prvi so bili v Bukarešti, kjer so koncert tudi posneli in mogoče bo nekega dne izšel na DVDju.

MATJAŽ: Z orkestrom ste že snemali v studiu, a ta izkušnja je bila verjetno precej drugačna?

JOHAN: Seveda, kajti tokrat je bilo prvič tako, da smo bili prav skupaj z njimi. Nenavadno, a kul.

MATJAŽ: Ste mogoče igrali tudi skladbe, ki jih ponavadi ne igrate?

JOHAN: Igrali smo nekaj skladb klasične glasbe. Odigrali smo tri Wagnerjeve skladbe, eno Mozartovo, Dvoraka smo igrali. Za nas je bilo to super, še posebej zame, kajti s tem sem imel res veliko dela. Igrati Mozartove bass linije je bilo prav divje, njegove linije so res nore, vse te arpeggie in lestvice sem moral veliko vaditi. To mi je bilo težje igrati kot Therion zadeve, predvsem pa mi je to predstavljal velik tehnični izziv.

MATJAŽ: Si lahko v prihodnosti obetamo še kakšno podobno sodelovanje?

JOHAN: Pogovori o tem so že stekli z določenimi ljudmi in verjetno se bomo še kdaj lotili česa podobnega. Zna se zgoditi, da poleti na Madžarskem. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale. Da se naredi tak projekt, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. S tem mislim na čas, vaje in določene zadeve praktične narave.

MATJAŽ: V začetku januarja izide vaš novi album Gothic Kaballah. Si mogoče seznanjen s konceptom albuma, vsebino besedil?

JOHAN: Malo že, vendar jaz nisem oseba, ki bi bila domača z astrologijo, magijo, runami in podobnimi zadevami. To je zame vse preveč oddaljeno, sem precej bolj prizemljena oseba. Ne berem ravno člankov o ezoteričnih zadevah. Kar sem razumel je to, da si je Johannes Bureaus, Šved iz 16. in 17. stoletja, izmislil sistem, ki ga je poimenoval gothic kaballah. Pesmi govorijo o njegovih izkušnjah glede teh zadevah, mitih.

MATJAŽ: Potem te ne bom spraševal o tem.

JOHAN: Hvala za razumevanje, he, he.

MATJAŽ: Katere stvari pa te zanimajo v življenju?

JOHAN: Zanima me predvsem glasba, note, ritmi, akordi, melodije in vse, kar sodi zraven. Sem zelo glasbena oseba. Moj perfektni večer bi bilo sedeti pred glasbenim stolpom z I-Podom, poslušati glasbo in vaditi bass, ozirom kitaro. To me najbolj osrečuje, če pa ob tem spijem še skodelico kave, je zabava popolna, he, he.

MATJAŽ: To ti bolj ustreza kot igranje na odru?Therion

JOHAN: Ne, na odru je seveda bolj zabavno. Obožujem turneje, rad spoznavam nove ljudi, se z njimi pogovarjam. Zelo rad sem na odru in igram z drugimi glasbeniki, ki jih imam rad in spoštujem. Seveda brez zabav kasneje v avtobusu tudi ne gre. Dolgočasno na turnejah je le čakanje. Recimo, če letiš z letalom, čakaš več ur na letališču in ne počneš popolnoma ničesar. To je dolgočasno, a to je mala cena, ki jo plačaš za nagrado, ki jo dobiš kasneje.

MATJAŽ: Prej si opisal svoj perfektni večer. Pa pri tem poslušaš in vadiš tudi druge stile glasbe?

JOHAN: Definitivno. Rad poslušam veliko različnih zadev, na primer stari jazz, Milesa Davisa, Johna Coltrana. Potem progressive rock bande iz sedemdesetih kot Yes, King Crimson, Kansas, tudi nekaj klasične glasbe. Ne obožujem tako Wagnerja kot Christopher, raje imam lažje zadeve, Mozarta, Bacha, to mi je bolj ušesom prijazno. Grem pa tudi v druge ekstreme, zelo so mi všeč čudne zadeve, kot na primer Karlheinz Stockhausen. Rad imam tudi klasične zadeve Franka Zappe, Stravinskega. Poslušam veliko različne glasbe, pomembno je, da je glasba kvalitetna. Če slišim dobro country skladbo, mi je tudi lahko všeč.

MATJAŽ: Poizkušaš prenesti v svoje igranje kaj elementov iz drugih zvrsti?

JOHAN: Na nekaterih ravneh je to mogoče, ja. Ne spomnim se več točno, kdo je nekoč rekel naslednje: »Nate vpliva vse, kar vidiš in slišiš. « V tem smislu vse pride v Therion, seveda pa pri nas nikoli ne boš slišal country western elementov. Vse, kar zaznaš, ti ostane v možganih in se mogoče na nek drugačen način odraža potem na albumu, ki ga posnamemo. Vsekakor je to zanimiva tema.

MATJAŽ: Z vsakim albumom se približujete bolj klasičnemu heavy metalu in simfoničnemu prog rocku.

JOHAN: Tako je, tudi sam mislim tako. Gre za naš čisto naraven razvoj. Vsi poslušamo to glasbo, še posebej pa naš bobnar Peter, ki je velik fan Billa Bufforda, ki je nekoč bobnal pri Yes. Peter prinaša v band veliko teh elementov. Pri nas sedaj poteka zanimiv proces eksperimentiranja, kar je zelo osvežujoče in zanimivo. Upajmo, da se bo to nadaljevalo tudi na naslednjem albumu.

MATJAŽ: Zgleda, da se je Peter odlično vklopil v band, kar potrjuje tudi njegovo sodelovanje pri pisanju materiala za Gothic Kaballah?

JOHAN: Res se je odlično. Za album je napisal pet skladb, za katere je tudi odigral kitare, pri nekaterih skladbah pa tudi poje. Pri temu albumu je Peter zelo pomemben člen.

MATJAŽ: Nenavadno za bobnarje.

JOHAN: He, he, absolutno. A je zelo kul, kajti njegov pristop je drugačen od ostalih, on sliši glasbo drugače kot ostali, res je prinesel svežino v glasbo in to je vedno dobro.

MATJAŽ: Therion je sedaj pravi band štirih ljudi in ne projekt enega samega človeka.

JOHAN: To si je Christopher želel že ves čas. Vedno si je želel, da bi ostali člani bandi prispevali svoje ideje k glasbeni podobi Therion. A zgleda, da do sedaj ni našel prave kombinacije ljudi. Upam, da jo sedaj je, he, he.

MATJAŽ: Na promocijskih fotografijah za Gothic Kaballah ste vključili tudi vse vokaliste, ki so sodelovali na albumu.

JOHAN: Tudi to je ena izmed novih stvari. Tokrat smo želeli narediti glasbo nekoliko drugačno. O tem smo se pogovarjali že na turneji za Lemuria in Sirius B. Namesto da bi se osredotočali na orkester, mogočne refrene, smo se želeli bolj posvetiti posameznim vokalistom, kitaram, bobnom, tako da bi vse skupaj bolj zvenelo kot pravi band. Poleg tega smo to želeli prenesti tudi na druga področja, kot so fotografije. Tudi tu smo želeli nekaj drugačnega, prav tako za naslovnico in prihajajoče koncerte. Tukaj boste lahko videli nekaj stvari, ki jih v preteklosti nismo imeli. Upajmo, da bo ta turneja drugačna izkušnja kot prej.

MATJAŽ: Kakšna je sedaj situacija z vokalisti? Še vedno noben vokalist ni stalni član banda?

JOHAN: Tako je, še vedno ni. Therion nimamo pravega glavnega vokalista kot na primer Iron Maiden, AC/DC, Judas Priest. Therion ni take vrste band in nisem prepričan, če kdaj še bomo. Ko je Christopher še pel, so bili, a od Theli dalje temu ni tako, Therion smo čuden band, he, he.

MATJAŽ: Po zadnji turneji sem mislim, da bi Mats Leven lahko to postal, a ni.

JOHAN: Ne, ne, he, he.

MATJAŽ: Koga boste imeli s seboj na turneji?

JOHAN: Z nami bosta Mats in Snowy Shaw, ki bosta glavna moška vokalista. Ženski vokalistki pa bosta Katarina Lilja, ki tudi poje na albumu, in Američanka Lori Lewis, ki pa ne poje na Gothic Kaballah, z nami pa bo na turneji.

MATJAŽ: Do Lori ste prišli preko oglasa na spletni strani. Zakaj ste se odločili za to potezo in niste raje našli kakšne primerne pevke doma?

JOHAN: Pevka mora zadostiti določenim kriterijem. Punca mora peti res visoke vokale, Katarina tega ne more, zato smo potrebovali nekoga, ki to zmore. Poleg tega je ta morala peti v rock ali metal bandu, tako da je vajena distorziranih kitar, glasnih bobnov in da je vajena odrskih nastopov, tako da je tisoč glasnih metalcev pod odrom ne bi zmotilo. To je pomembno, da na odru ne bi zmrznila: »A, hočem k mamici, peljite me domov«. Na Švedskem nismo našli nobene primerne, zato smo morali iti izven meja in ona se nam je zdela najbolj primerna z dovolj izkušnjami, dobrim vokalom. Bomo videli, če smo imeli prav, upajmo da.

Therion

MATJAŽ: Na Gothic Kaballah ste delali s štirimi glavnimi vokali, na prejšnjih albumih so bili vokalni aranžmaji precej drugačni. Boste morali za turnejo aranžmaje starejših skladb kaj spreminjati?

JOHAN: Ja, morali bomo. Na vajah za turnejo bomo videli, kako bo potrebno starejše skladbe prilagoditi štirim vokalom. To bo zanimivo, vsi vokalisti pa so odlični, tako da kakšnih večjih problemov ne bi smelo biti. Zvenelo bo verjetno nekoliko bolj drugače, kot so ljudje navajeni, upajmo, pa da ne bo res velikih razlik.

MATJAŽ: Pred časom je Christopher izjavil, da v živo ne boste več igrali skladb zgodnjega Therion obdobja. To še drži?

JOHAN: Seveda obstajajo nekatere skladbe, ki jih moramo igrati v živo. Igrali bomo skladbe od Theli albuma naprej. Death metal zadev ne bomo več igrali, Christopher meni, da jih je igral že dovolj in da je čas za njihov počitek. Mogoče bomo kaj odigrali, a on jih ne bo pel in morali bi najti nekoga, ki jih je sposoben. Mats nima primernega vokala, Snowy ga ima, nismo pa prepričani, če se bomo lotili tega in tudi sam ni prepričan, če želi peti v takem stilu. Zmožen je, bomo videli, kaj se bo odločil. A skoraj zagotovo starejših skladb od Theli albuma ne bomo igrali.

MATJAŽ: Boste na turneji kaj poskušali odigrati tudi z dvema bobnarjema?

JOHAN: O tem smo razmišljali. Peter trenutno skupaj s Snowyjem dela na bobnarski solo točki, ki bo nekoliko drugačna od običajnega bobnarskega sola. Seveda na odru ne bomo imeli dveh bobnov, Snowy bo imel verjetno kak snare ali kaj podobnega.

MATJAŽ: Po izidu greste na turnejo z Grave Digger in Sabaton. Do sedaj ste v Evropi nastopali z bolj ekstremnimi, dark in tudi gothic bandi, s power in heavy metal bandi še niste nastopali. Še ena nova izkušnja?

JOHAN: Ne vem čisto točno, kako je prišlo do te turneje, vendar je kul. Grave Digger bodo na koncerte pripeljali svoje fane, ki bodo za nas novo občinstvo. Tudi Therion bomo pripeljali svoje fane, tako da bo lepa izmenjava glasbe in fanov. Dokler so ljudje odprti, bo vse zelo kul.

MATJAŽ: Gre za soheadlinersko turnejo?

JOHAN: Tako je.

MATJAŽ: Si boste izmenjavali mesto headlinerja?

JOHAN: Mislim, da bomo mi igrali zadnji. Ne vem točno, kako to poteka sicer. Verjetno bo na nekaterih koncertih v Nemčiji prišlo več ljudi zaradi Grave Digger, vseeno pa bomo mi igrali zadnji. Pri tem gre za politiko bandov, ki mene ne zanima.

MATJAŽ: Letos Therion praznujete svoj dvajseti rojstni dan. Boste pripravili kaj posebnega?

JOHAN: Verjetno ja. Do sedaj s Christopherjem o tem še nismo govorili, gotovo pa že ima kaj v mislih. Nekaj gotovo bo.

MATJAŽ: Na turneji se ponovno vračate v Slovenijo. Oba vaša koncerta pri nas sta bila res super.

JOHAN: Tudi sam tako mislim in se ju zelo rad spominjam. Obakrat je bilo super, na Metal Campu in v Ljubljani. Res nisem pričakoval kaj takega.

MATJAŽ: Verjetno bo podobno tudi sedaj.

JOHAN: Ja in upam, da se vsi srečamo spet na našem koncertu. Uživajte na koncertu, pridite po nastopu do nas in spijmo kakšno pivo.

Therion


SORODNE VSEBINE:
14. 2. 2018Therion / Intervju
26. 7. 2010Therion / Novice
22. 6. 2010Therion / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2024
Cultura Tres
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna