Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
24. 4. 2024

Iz tabora hrvaških doom metalcev Old Night sporočajo, da jih je zapustil vokalist in kitarist Matej Hanžek. Vrzel v zasedbi bo na vokalu tako zapolnil njegov brat Ivan, na kitari pa se je zasedbi pridružil Rafael Cvitković (Nekroza). Spodaj lahko preberete celotno izjavo banda:

»This is a post I write with a heavy heart, yet full of hope and with a bright look on the future. After eight years with us as our lead singer and frontman, earlier this year Matej decided to step down from his duties within Old Night. I know you are hoping for some gossip or a sassy story, but there was no drama involved. He just wants to focus on other things in life and at this point, music is not a priority for him. Having said that, I wish to thank him on our behalf for everything he has done for us, all the great times we shared on stage and backstage, but also for all the long hours he has put in working on our first three records. It was a privilege and you'll always be a part of our family. Obviously, this news has taken us aback and we had to figure out how best to proceed. We took some time to see what our options were, as this is an important role we needed to fill. After much deliberation we figured out we need not look outside our band for a perfect candidate as we have one in our midst. Ivan has been singing all the backing vocals from day one and from now on he will be handling all the lead vocals. No need to worry, he’ll remain our lead guitarist as well.

The only piece of the puzzle left to figure out was who’ll play the rhythm guitars? Without further ado, we welcome Rafael Cvitković, from the Croatian death metal machine Nekroza, as our new guitarist. If you attended our concerts, you might have already seen him filling in on sound checks or working on our merch booth. Nekroza just released their debut album on InsArt Records – you can check them out and show them your support.

With our line-up complete, we will continue working on our new record and we hope we’ll have some news in that regard soon. In a couple of weeks, we’ll have our first concert with the new line-up and we can’t wait to present you the New Old Night.«

9. 4. 2024

Velenjske legende KAOZ so predstavile prenovljeno zasedbo. Band je namreč zaradi zdravstvenih razlogov že pred meseci zapustil vokalist/basist Dejan Đorđević – Đoko. Na njegovo mesto prihajata dva nova člana, in sicer vokalist Rok »Mike« Miklavžina (ex-Inmate) in basist Aleksandar Trivunovič.

Avtorica: Tina Urek
12. 3. 2024

Včeraj je kot strela z jasnega odjeknila novica, da po več kot 20 letih sodelovanja zasedbo Noctiferia zapušča vokalist Giani Poposki. Za to se je odločil iz osebnih razlogov, bo pa, kot je mogoče prebrati iz objave na družbenih omrežjih, nadaljeval glasbeno pot v novih projektih.

Avtorica: Tina Urek
27. 2. 2024

Italijanske simfonične death metalce Fleshgod Apocalypse, ki so nedolgo nazaj nastopili v Ljubljani, je zapustil ustanovni član/basist Paolo Rossi. Paolo je bil kot mnogi drugi glasbeniki v času koronavirusne pandemije namreč primoran poiskati službo zunaj glasbenega sektorja. Ko pa je življenje počasi stopalo v normalne tirnice, je Paolo skušal usklajevati novo službo z bandom, kar pa se je žal izkazalo za nemogoče. Prevladala je nova kariera, in Rossi se je odločil zapustiti zasedbo. Fleshgod Apocalypse bodo nadaljevali kot kvintet, Francesco Paoli, trenutni kitarist zasedbe, bo prevzel dolžnosti basista, Veronica Bordacchini (klaviaturistka in back vokalistka), pa bo prevzela še clean vokale. Pripeta fotografija je zadnje darilo oboževalcem zasedbe, gre pa za delo vizionarskega fotografa Francesca Esposita.

Avtorica: Tina Urek
27. 2. 2024

Finski čelisti Apocalyptica se vračajo h koreninam, in to na čisti začetek v leto 1996 k izdaji debitanskega celovečerca Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos. 7. junija bo namreč izšel njegov naslednik – Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2. Gre za prelomno izdajo, in to iz dveh razlogov. Omenjeni plošček je nastajal praktično 20 let, pri prvem singlu The Four Horsemen pa je sodeloval Robert Trujillo (Metallica). Po malo manj kot 20 letih pa je zasedbo zapustil bobnar Mikko Sirén, ki je svoj zadnji pečat pustil na omenjenem prihajajočem albumu. Apocalyptica se tako res vrača h koreninam kot trio s poklonom Metallici. Jeseni bodo plošček predstavljali po Evropi in nam najbliže bosta koncerta na Dunaju (10. oktober) in v Budimpešti (25. november).

Ride the Lightning
St. Anger
The Unforgiven II
Blackened
The Call of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
The Four Horsemen (ft. Rob Trujillo)
Holier Than Thou
To Live Is to Die
One
One (Instrumental)

Avtorica: Tina Urek
24. 1. 2024

Prejšnji teden smo poročali, da je Mercyful Fate zapustil basist Joey Vera. Zdaj pa je legendarni band s Kingom Diamondom na čelu obelodanil zamenjavo. Pridružila se jim je basistka Becky Baldwin, ki je z zasedbo sodelovala že leta 2022.

24. 1. 2024

Po sedmih letih sodelovanja je Sabaton zapustil kitarist Tommy Johansson. Kot je zapisano v uradnem sporočilu na socialnih omrežjih, gre za željo po nadaljevanju pevske kariere oz. kariere, ki jo ima z drugimi zasedbami.

Avtorica: Tina Urek
24. 1. 2024

Kitarist Ben Bruce je zapustil britansko moderno metal zasedbo Asking Alexandria. Bruce je bil ustanovni član zasedbe in je sodeloval pri vseh izdajah banda od leta 2006 naprej. Zamenjava zanj še ni znana.

Avtor fotografije je Blaž Grünfeld.

19. 1. 2024

Nemški heavy metalci The Night Eternal sporočajo, da je band iz osebnih razlogov zapustil Jones Nühlen.

»Unfortunately we have to inform you that Jones decided to part ways with The Night Eternal due to personal reasons. We‘re still good friends, so there‘s no bad blood and we respect his decision. Being a founding member, Jones was notorious for his catchy bass lines through all of our releases so far and we want to thank him sincerely for the great times we had.
There‘s a last chance to catch The Night Eternal with its original line-up on stage at Endzeit Festival on January 27th, so give Jones the honor and get your tickets!
For THE SATANIC PANIC TOUR starting on February 1st, our good friend Jannik will take over the bass duties.«

9. 1. 2024

Legendarna švedska death metal zasedba Grave se je razšla z dvema dolgoletnima članoma. Zapustila sta jo Basist Tobias Cristiansson in kitarist Mika Langren. Zaradi tega okrnjena postava letos ne bo nastopala v živo, ampak se bo posvetila iskanju novih kakovostnih članov in pisanju/snemanju materiala za nov studijski album.

Avtorica: Tina Urek
22. 12. 2023

Rudolf Maister in Jože Plečnik krojita usodo naslednje edicije Brutal Janez Festa. Ker je Maister zavzel Janezovo vojašnico (Štuk) in zadolžil Plečnika za njeno prenovo, se je morala ekipa, zadolžena za nemoteno izvedbo ponovnega počitniškega domovanja Brutalnega Janeza v Mariboru, seliti onkraj Drave.

V varnem zavetju kluba MC Pekarna bodo PartySani, Paranoidovci in IndiJanezi 7. septembra gostili skupine, ki so za kratek čas zapustile svoj dom, da po svetu širijo novico o novem svetovnem redu.

Zato, dragi sledilci težke kovine, ne oklevajte, pridružite se Maistrovi črni vojski in pokažite, da vam je mar. Mar za mesto, mar za deželo, mar za metal! Na juriš!

5. 12. 2023

Angleška doom zasedba Conan se je razšla z basistom Chrisom Feldingom. Ta je zapustil zasedbo, ker bi se rad posvetil drugim področjem v svoji karieri. Zasedba bo v kratkem razkrila novega basista.

Avtorica: Tina Urek
19. 10. 2023

Po smrti Williama Tsamisa, kitarista in ustanovnega člana skupine Warlord, je kazalo, da se kultni ameriški heavy metalci poslavljajo. Po dve leti trajajočem zatišju je band najavil novega kitarista, pridružil se mu je Eric Juris (Crystal Viper), prihodnje leto pa se vrača na koncertne odre.

18. 10. 2023

Iz tabora heavy metalcev Culprit sporočajo, da je svet zapustil njihov nekdanji vokalist Jeff L'Heureux, ki je bil član zasedbe med letoma 1981 in 1984 ter ponovno med letoma 2001 in 2006. Naj počiva v miru.

19. 9. 2023

Italijanska doom metal zasedba Bottomless je prejšnji teden razkrila, da jo je zaradi pomanjkanja časa zapustila Sara Bianchin (Messa). Vlogo basistke bo prevzela Laura Nardelli (Askesis, Ponte del Diavolo), ki je znana pod vzdevkom Aura Negativa.

Avtorica fotografije: Isabella Quaranta

ZADNJE OBJAVE
Galerija
3. 5. 2024
Godspeed You! Black Emperor / X.U.L
Reportaža
3. 5. 2024
Marduk / Origin / Doodswens
Recenzija
3. 5. 2024
Iz ropotarnice: Paradise Lost - Draconian Times
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Galerija
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna