INTERVJUJI

12. 3. 2024

The Stone

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: KOZELJNIK in GLAD

Septembra lani smo se pogovarjali tudi z The Stone, drugim nosilcem mariborskega festivala Brutal Janez Fest 2023. Povabilu k intervjuju sta se odzvala kitarist in ustanovni član Kozeljnik ter vokalist Glad, dotaknili pa smo se bandovega delovanja od njegovega začetka do danes.


DEJAN:
Katero je rojstno leto zasedbe The Stone? Ko ste ustanovili Stone to Flesh ali po spremembi imena v The Stone?
KOZELJNIK: Band je začel leta 1996 kot Stone To Flesh in pod tem imenom deloval do leta 2001. Poznega leta 2001. Potem smo spremenili ime v The Stone in do danes smo The Stone. Ime je bilo spremenjeno zaradi poznanih okoliščin v zvezi s takratno založbo, pri kateri smo izdali prvi album. Ostalo je zgodovina.
GLAD: Ja, odkrito povedano smo spremenili ime, ker smo se želeli osvoboditi založbe. Ta je imela pravice glasbe od Stone To Flesh, zato smo se odločili, da nadaljujemo kot The Stone in prekinemo vse vezi s CCP Records.
KOZELJNIK: Bolj ali manj gre za poznano zgodbo. Vsakdo, ki pozna band …
GLAD: O tega je danes že več kot 22 let, odkar smo spremenili ime …
KOZELJNIK: Vedno znova smo ponavljali razloge, zakaj smo to naredili. Ampak leta 1996 si tega očitno nismo želeli, želeli smo nadaljevati kot Stone To Flesh.
GLAD: Spominjam se dileme, ko smo se odločali, s katerim imenom naj nadaljujemo. Novo ime nam nekako ni zvenelo enako dobro, a danes mi je po tako dolgem času povsem naravno, da se imenujemo The Stone. Takrat pa sem okleval, da se mi pa zdi bolj direktno, bolj neposredno.
KOZELJNIK: Poleg tega nam je bilo pomembno, da ohranimo povezavo z imenom Stone To Flesh. Zato The Stone.
GLAD: Iz osnove smo vzeli en del …
KOZELJNIK: Tako. No, taka je cela zgodba za našim imenom.
 
DEJAN: Album Slovenska krv je lani dopolnil 20 let. Za to priložnost ste naredili poseben koncert v Beogradu. Kako ste bili zadovoljni s praznovanjem?
GLAD: Kot si rekel, cel dogodek je bil neke vrste praznovanje. Band se je odločil za večjo produkcijo, za večjo dvorano v Domu omladine s kapaciteto okoli 700 ljudi, se mi zdi. Sicer nismo napolnili cele dvorane, a smo bili blizu. Nazadnje smo to naredili leta 2006. Vmes je torej minilo veliko let, da smo naredili tako velik koncert ekstremne glasbe v Beogradu. Po eni strani smo se torej vrnili na poznani teren, ker smo to že enkrat naredili, po drugi strani pa je bil tudi trenutek pravi, saj smo lahko promovirali tudi album Kosturnice, česar prej nismo mogli zaradi korone in vsega drugega. Drugi povod za praznovanje pa je bila 20. obletnica albuma Slovenska krv, kot si že sam rekel. Dogodek je bil zelo poseben za naju oba in za vse ostale člane banda. Izkušnja je bila zelo pozitivna, saj je bilo z nami tako veliko ljudi. Prišli so ljudje iz celotne Jugoslavije, tudi iz Slovenije, ti si bil tam. Prišli so prijatelji iz Bosne, Hrvaške itd.
KOZELJNIK: Iz Madžarske.
GLAD: Tako je. Iz Madžarske, točno. Presenetil nas je dober prijatelj iz Madžarske. A poleg tega je bila tudi posebna izkušnja to, da smo ta album, ki v diskografiji banda zaseda posebno mesto, prvič zaigrali v njegovi celoti. Nekaj pesmi nismo igrali od izdaje albuma, nekaj pa je takih, ki jih pred tem sploh nikoli nismo odigrali v živo. Torej, celotno vzdušje, vse je bilo zelo posebno.
 
DEJAN: The Stone ste do danes izdali devet celovečercev. Kako vidite razvoj skupine skozi vsa ta leta?
KOZELJNIK: To je kar težko opisati, konec koncev gre za devet albumov. No, omenil si Slovensko krv … Težko je ta album primerjati z zadnjim Kosturnice, saj je vmes minilo veliko časa. Če govoriva o produkciji, pisanju glasbe ali pisanju besedil, se najdejo vzporednice. A po drugi strani menim, da se vsi albumi med seboj nekako razlikujejo. Nikoli se nismo ponavljali po nekem določenem vzorcu. Imamo Slovenska krv, potem Zakon velesa, Magla in druge.
GLAD: Vsak album je drugačen in hkrati ima vsak nekaj unikatnega. Ko jih poslušaš, slišiš naš zvok, a hkrati vsak album prinaša nekaj novega. Po mojem.
KOZELJNIK: Tako je. Vedno se trudimo, da naredimo nekaj drugače, s čimer si postavimo neki izziv.
GLAD: A pri tem ne gre za neki vzorec. Ko začneš pisati glasbo in ko se razvijajo besedila, je najpomembnejša inspiracija. Ne rečemo si, kako je treba, pač prepustimo se in potem vidimo, kam nas ponese z novim albumom. Eksperimentiramo in preizkušamo, kaj deluje.
KOZELJNIK: Ta spontanost je pri pisanju glasbe najpomembnejša.
 
DEJAN: V Maribor bi skoraj prišli brez bobnarja. Kaj je z vašim trenutnim bobnarjem Honzo Kapákom?
KOZELJNIK: Ta tema nas pesti že od samega začetka delovanja. Od takrat smo menda menjali že pet bobnarjev. Ali zdaj pretiravam? Kakor koli že … Vsekakor smo band, ki nima sreče z bobnarji. Glede Honze … On je naš studijski bobnar. Vskoči, ko je treba.
GLAD: Vskoči, a vedno tudi ne more. On živi od glasbe in dela v studiu. Ko torej mi nastopamo, kar je večinoma poleti ali za konec tedna, on ni na voljo. Zato moramo poiskati nadomestnega bobnarja. V ta namen vskočijo prijatelji oziroma vsakdo, ki je tehnično dovolj podkovan.
KOZELJNIK: Res je. Honza ima veliko dela v studiu.
GLAD: Tako si plačuje račune.
KOZELJNIK: Tako je. Zato težko vskoči za nastope v živo. In tako bi se skorajda zgodilo, da bi morali odpovedati nastop na Brutal Janez Festu. Na tem mestu moram omeniti tvojega sonarodnjaka, znanega bobnarja Ivana Cepanca, ki večkrat igra z nami. A za ta datum ni bil na voljo, saj igra v Nemčiji.
GLAD: Trenutno je v Nemčiji, kjer ima nastop.
KOZELJNIK: Tako je. No, in tako smo našli še enega možakarja iz Slovenije. Ime mu je Volkun.
GLAD: To je bilo po tvoji zaslugi? Hvala ti.
KOZELJNIK: Ja, hvala ti. Je super človek, super bobnar iz banda Morost. Zelo veseli smo, da sedi na bobnarskem stolčku.
GLAD: Smo ga pa že lani videli v živo, ko smo igrali v Ljubljani. Tako da smo že vedeli, kako dober je.
KOZELJNIK: Ja, res je dober bobnar, tako da se že res veselimo današnjega nastopa.
GLAD: Prepričan sem, da bo vse OK.
 
DEJAN: Kaj vam daje navdih, da po tako dolgem času nadaljujete ustvarjanje nove glasbe?
GLAD: Težko vprašanje. Če ne nadaljuješ, kdo sploh si? Ne morem trditi, da smo v prvi vrsti glasbeniki. Saj smo glasbeniki, ampak ne živimo od glasbe. Glasba je naša strast, nam daje zagon za naprej. Če torej ne delaš nove glasbe, kaj naj bi potem delali? Mislim, da na to ni pravega odgovora, a kaj naj ti sicer povem?
KOZELJNIK: Gre za konstantno strast. Igramo black metal, ki je po mojem najbolj osebna zvrst glasbe znotraj heavy metala na splošno.
GLAD: Z največjim poudarkom na individualnosti.
KOZELJNIK: Če v največjih globinah tvoje duše ni te osnovne strasti, potem boš verjetno nehal in počel kaj drugega.
 
DEJAN: Katera je vajina najljubša pesem na albumu Kosturnice?
KOZELJNIK: Naslovna pesem je verjetno moja najljubša. A všeč mi je tudi druga pesem Okamenjen, ki je v primerjavi z vsemi drugimi komadi, ki smo jih kdaj koli naredili, povsem drugačna. Je zelo unikaten komad. Njegova struktura je popolnoma drugačna. Vsaj po mojem je tako. A potem tudi komadi z angleškimi besedili, ki niso tako popularni med našimi poslušalci.
GLAD: Morda je zato tako, ker so v angleščini.
KOZELJNIK: Ja, morda zaradi angleščine same.
 
DEJAN: In vajina najljubša pesem od The Stone nasploh?
GLAD: Tudi zame je to naslovna pesem. Vedno, ko snemamo nov material in ga poslušam, ko je še svež, kolebam sem in tja. En teden je favorit en komad, drug teden drugi komad. A trenutno bi izbral naslovno pesem Kosturnice, kar pomeni Kostnica, in morda še zadnji komad albuma Jebeš pero, dodaj mač. Tako, zadnja pesem bi bila trenutno moja najljubša.
KOZELJNIK: A res je težko izbrati.
GLAD: Saj to je naš otročiček. Kateri komad bi pa ti izbral? Samo hecam se.
 
DEJAN: Ali obstaja kakšen band, s katerim želite nastopiti v živo?
KOZELJNIK: Ja, seveda. A v tem primeru bi raje stal pred odrom, med občinstvom in jih spremljal od tam. Sicer pa je seznam neskončen. Tudi mi smo fani, tako da bi tudi mi radi videli v živo čim več bandov.
GLAD: Z nekaterimi smo že igrali, z nekaterimi še ne. Večina teh bandov bi bila povezanih s prvotno norveško oziroma skandinavsko black metal sceno. Morda tudi nekaj z death metal scene. A če bi jih zdaj začel naštevati, bi jih bilo enostavno preveč. Iz tega obdobja vse poslušamo. Vsak band ima nekaj unikatnega, kako naj bi potem vse poimenoval.
 
DEJAN: Radi prihajate v Slovenijo, v povprečju igrate pri nas vsako drugo leto. Se spomnite zadnjega koncerta v Sloveniji?
GLAD: Tu igramo več kot doma.
KOZELJNIK: Ja, o tem sva že govorila. Po mojem je Slovenija naš drugi dom.
GLAD: Zagotovo.
KOZELJNIK: Mislim, da smo prvič igrali tukaj pred kakšnimi 20 leti, se pravi nekje leta 2003. Ravne na Koroškem in Kranj, ne?
GLAD: Celo več kot 20 let, saj je bila zima.
KOZELJNIK: Ne spomnim se več. Možno. No, kakor koli že, tukaj smo igrali morda že 15, 16 ali več nastopov. Tako da ja … Slovenija je super dežela in radi jo obiščemo in tukaj igramo.
GLAD: Slovenija je super. Tukaj imamo veliko prijateljev, veliko fanov. Klubi so super, obiskovalci tudi. Kot je rekel, je to naš drugi dom. Ne počutimo se, kot da bi bili v tujini.
KOZELJNIK: Poleg tega je bila Slovenija del Jugoslavije, tako da se verjetno za vsem tem skriva tudi nekaj nostalgije. Na primer: današnji večer bo nekakšna Jugoslavija v malem, saj bomo nastopili s slovenskim bobnarjem.
 
DEJAN: Aprila ste nastopili na hrvaškem enodnevnem festivalu Heretic Feast. Kakšna je bila organizacija?
KOZELJNIK: Bilo je v redu.
GLAD: V redu. Zadovoljivo. Imeli smo manjše težave z zvokom, a nič večjega. Vse je potekalo zelo dobro. Še posebej glede na vso dramo, ki se je odvijala v medijih. Lokalni katoliki so poskušali preprečiti festival. Bilo je smešno. A z vidika organizacije je bilo vse dobro in z veseljem se bomo vrnili.
 
DEJAN: Mislita, da se bo festival ponovil?
GLAD: Upam. Po vsej drami v medijih za prazen nič. Upam, da bodo vztrajali naprej, kot so vztrajali do zdaj. Naredili so nekaj dobrega za »underground« sceno in tisti del hrvaške regije, zato upam, da bodo nadaljevali. Našo podporo imajo.
 
DEJAN: Po desetih letih ste se razšli z založbo Folter Records in izdali Teatar apsurda pri založbi Mizantropeon Records. Kakšni so bili razlogi za vašo odločitev?
KOZELJNIK: Pri Folter Records smo bili deset let in po tem času smo si zaželeli spremembo. Nismo se skregali ali kaj podobnega.
GLAD: Enostavno smo si želeli svežega vetra, želeli smo narediti nekaj novega.
KOZELJNIK: Tako je. Dobili smo tudi več ponudb od drugih založb, a smo se vseeno odločili, da poskusimo z lastno. Teatar apsurda smo torej izdali preko Mizantropeon Records. Potem smo tam izdali še EP Kruna praha, nakar smo se spet odločili, da za deveti album poiščemo novo založbo.
GLAD: Logistika je postala preveč zahtevna. Vsi imamo redne službe, po drugi strani pa smo se želeli bolj posvetiti pisanju glasbe in igranju koncertov kot načrtovanju distribucije.
KOZELJNIK: Ja, ni tako enostavno. Še posebej v času korone se je izkazalo, da smo v tej zvezi naredili napako.
 
DEJAN: Potem ste šli spet naprej, združili ste moči z Immortal Frost Productions, kjer ste izdali Kosturnice. Ali lahko pričakujemo, da bo pri Immortal Frost Productions izšel še en album?
GLAD: Mislim, da ne.
KOZELJNIK: Težko je reči. Dobivamo nove ponudbe, tako da bomo videli.
 
DEJAN: Po drugi strani ste začeli sodelovati z Drakkar Productions, kjer naj bi znova izdali prvih osem dolgometražnih albumov na CD-ju in LP-ju. Kakšne novice o tem?
GLAD: Stvari se razvijajo.
KOZELJNIK: Tako, stvari se razvijajo. Pričakujemo, da bo do izdaje prišlo do konca tega leta. (op. a. S tem je mišljeno do konca leta 2023, saj je bil intervju posnet septembra 2023).
GLAD: Mislim, da najprej pridejo CD-ji, potem vinilke.
KOZELJNIK: Ja, najprej bodo natisnjeni CD-ji. Je pa v tej zvezi treba omeniti, da je večina teh albumov izšla pri Folter Records, kjer pa nikoli ni izšel noben ponatis, saj se tam bolj osredotočajo na nove izdaje. Mi pa smo želeli najti ustrezno rešitev zase. Drakkar Productions pa je zelo poznana založba še iz tistih časov, iz starih časov, tako da smo zelo veseli in počaščeni, da smo lahko podpisali z njimi in da bomo sodelovali v zvezi s ponovno izdajo starih albumov. Sicer pa bomo videli, kaj bo prihodnost še prinesla.
 
DEJAN: Ker si vedno vzamete čas za snemanje novega albuma, ga verjetno ne moremo pričakovati že naslednje leto?
GLAD: Ne vemo še zagotovo. Po vsej verjetnosti bomo spet izdali celovečerec, a obstaja tudi opcija, da pred tem izdamo še EP. V tem trenutku torej še ne vemo zagotovo, kaj bomo naredili. Ampak imamo že novo glasbo, nekaj novih komadov, tako da že delamo v tej smeri. V studio se bomo morda odpravili do konca tega ali v začetku naslednjega leta, da posnamemo nekaj novega. Bomo videli. Nam se ne mudi, smo se pa že začeli ukvarjati z novo glasbo.
KOZELJNIK: Ideja je bila, da najprej izdamo mini album, potem pa dolgometražec. Od zadnjega albuma je minilo že kar nekaj časa, zaradi korone …
GLAD: Kot vsi drugi bandi smo izgubili leto in pol ali dve. In to v trenutku, ko smo izdali novi album.
KOZELJNIK: Upamo torej na naslednje leto oziroma na konec naslednjega leta. Sicer so še stvari v zraku, a potencialno takrat bi lahko izšel nov album. Čas bo pokazal.

SORODNE VSEBINE:
8. 9. 2023Brutal Janez Fest 2023, 2. dan / Reportaže
7. 9. 2023Brutal Janez Fest 2023, 2. dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna
18. 5. 2024
Undercode, Challenger
TrainStation SubArt, Kranj
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija