Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

20. 10. 2006

God Dethroned

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: ARIEN
Nizozemski death metalci God Dethroned neskromno priznavajo, da jim je z najnovejšim albumom The Toxic Touch uspelo posneti najboljši album svoje kariere. Pri tem se prav nič ne motijo, album je prava poslastica za vse ljubitelje death metala, odličnih melodij in groova. S prenovljeno zasedbo so God Dethroned sedaj čisto prerojeni, album je produkt celotne ekipe, kjer ima glavno besedo seveda še vedno Henri Satler. Band se trenutno potika po Evropi z Vader na svoji najdaljši turneji do sedaj, dva dni pred odhodom pa je o novem albumu spregovoril njihov bobnar Arien van Weesenbeek.


MATJAŽ: Že kaj pakiraš kovčke za turnejo?

ARIEN: Ne še. Mislim, da bom zvečer spravil skupaj nekaj za obleči. Jutri imamo zadnjo skupno vajo, nato pa odidemo proti Berlinu, kjer se začne turneja.

MATJAŽ: Verjetno se že zelo veseliš turneje, ki bo trajala skoraj dva meseca. Ste pripravljeni?

ARIEN: Seveda, kot band smo. Poleti smo igrali na nekaterih festivalih, tako da stare pesmi lahko odigramo že v spanju. Sam sem se pripravljal fizično, veliko sem vadil. Jutri bomo mogoče na zadnji vaji zvadili še kaj pesmi z novega albuma in mogoče jih bomo nekaj igrali na turneji. Ja, mislim, da smo pripravljeni.

MATJAŽ: Koncertiranje je zelo pomemben del God Dethroned. Na turnejah ste skoraj neprestano.

ARIEN: Ja, v živo želimo igrati kolikor je le možno. Mislim, da smo, in tudi radi rečemo, da smo live band. Studio in koncerti sta dva čisto različna svetova. Moram pa reči, da ti nastopi v živo dajo adrenalina, te nabijejo z energijo, interakcija med bandom in občinstvom je enkratna. Po drugi strani je snemanje v studiu obsežen, kreativen proces, ki je za band tudi zelo pomemben. Tako studio kot koncerti so pomembni, raje pa igram v živo.

MATJAŽ: Dvomesečna turneja kot je ta prihajajoča zna verjetno biti precej naporna, izčrpljajoča. Ali v bandu kdaj pride do zasičenosti zaradi tega?

ARIEN: Naša najdaljša turneja do sedaj je bila z The Haunted, kjer smo odigrali trideset koncertov. Na teh zadnjih koncertih se nisem počutil, kot da bi najraje že odšel domov, nasprotno. Najraje bi igral še deset koncertov več. Seveda bo ta turneja za nas velik izziv, vsaka turneja prinaša nekaj vznemirljivega, nihče ne ve, kaj se bo zgodilo, zato je to prava pustolovščina. Enainštirideset koncertov je veliko, a je super, da bomo lahko igrali tako veliko. Če le ne bom preveč popival, potem mislim, da ne bo preveč izčrpljujoče. Malo moram nadzirati svoje pitje.

MATJAŽ: A pivu po koncertu se ne moreš kar tako upreti?God Dethroned - Arien van Weesenbeek

ARIEN: Tega se najbolj bojim, he, he, he. To je nevarno, ko nisi headliner. Mi nastopamo pred Vader in ko končamo, pospravimo opremo, nam ostane veliko časa za pitje, pogovore s fani, gledanje Vader. Če bi ves čas pili coca colo, bi bilo res dolgočasno, zato se raje držimo piva, he, he. Če bom ostal pri malo pivih, potem bo vse v redu, vsaj upam, he, he.

MATJAŽ: Dokler piva ne zamenjaš za kaj močnejšega, viski, ne bi smelo biti problemov.

ARIEN: Viskija pa sploh ne morem piti, ogaben je, he, he.

MATJAŽ: Čisto vse God Dethroned turneje pa le niso bile prijetne avanture. Recimo ta leta 2003, Bonded By Metal z Exodus kot headlinerji.

ARIEN: Ah, kaj naj rečem. Enostavno je bilo na turneji preveč bandov. Devet nas je igralo, daj no mir. To je veliko preveč. Tour busi so bili nabiti, backstage je bil nabit, povsod je bila gneča. Tudi za publiko je devet bandov čisto preveč, nihče ne zdrži toliko. Take turneje te kot glasbenika res lahko zasitijo. Promoter je mislil, da Exodus lahko pripeljejo velike množice ljudi, kar pa se ni zgodilo in prišlo je do problemov. Nekatere bande so poslali domov, mi smo imeli vsega čez glavo in smo se sami odpravili domov, ni bilo več zabavno. To je bila edina turneja, ki se je nerad spominjam.

MATJAŽ: V bandu pa ste takrat imeli tudi probleme interne narave?

ARIEN: To ni imelo zveze s turnejo, tu gre za čisto drugo zgodbo. Biff in Jens nista bila več 100% motivirana za nadaljevanje z bandom in odločila sta se oditi stran.

MATJAŽ: Z novo zasedbo ste sedaj kot prerojeni. To potrjuje tudi nov odličen album The Toxic Touch. Čutiš, da ste zdaj prava ekipa?

ARIEN: Ja, res vsi čutimo tako. Vse se je začelo že s snemanjem za album The Lair Of The White Worm, kjer se je potrdilo, da je skupaj pravi kolektiv. Po veliko turnejah, 180 odigranih koncertih smo zrasli v pravo ekipo, kot osebnosti, glasbeno in to se je preneslo na pisanjem materiala za nov album in se vidi na končnem rezultatu. Album je svež, raznovrsten, poln inspiracije, tak kot mora biti. Igrati v tem bandu je pravi užitek, glasbeniki smo odlično tehnično podkovani, odprtih misli, motivirani, veliko bolje je kot v preteklosti.

MATJAŽ: Album izide konec oktobra, ko boste že na polovici turneje. Je to pozitivno ali negativno, s tvoje perspektive?

ARIEN: Mislim, da ni negativno. Eno skladbo smo objavili na svoji spletni strani, eno smo igrali na poletnih festivalih, tako da večina ljudi že pozna Hating Life in 2014. Ti dve bomo tudi igrali pred izidom albuma. Vsekakor ni negativno. Mogoče se bomo jutri na vaji odločili, da dodamo v set še kakšno novo skladbo. A igrali bomo 45, 50 minut, tako da moramo set listo premišljeno sestaviti. To pa je z vsakim albumom težje. Bomo videli, vsaj eno ali dve novi skladbi pa bomo igrali.

MATJAŽ: The Lair Of The White Worm je bil odlično sprejet, kritike so bile odlične. Kako sam pri sebi čutiš sedaj glede novega albuma. Misliš, da je The Toxic Touch močnejši album?

ARIEN: Ne le jaz, vsi v bandu tako čutimo. S tem albumom smo res zadovoljni, na njem ni ničesar, kar bi spremenil. Seveda se vedno najdejo kakšne malenkosti, recimo časovna usklajenost na bobnih. A to pravim samo jaz, vsi ostali, vključno s producentom Jörgom niso takega mnenja. He, he, potem izgleda, da je res vse v redu in da ne bi smel nič skrbeti. Celoten album je velik korak naprej. Vse, kar smo do sedaj počeli z God Dethroned, smo nadgradili. Mislim, da nam je uspelo napisati bolj catchy, melodične riffe in solaže, zato imajo skladbe v sebi več catchy elementov in dlje časa ostanejo v glavi, lažje se jih zapomniš. Pri igranju smo uporabili tudi več različnih tehnik, odigrali smo z več energije.

MATJAŽ: Uporabil pa si manj blast beatov.

ARIEN: To je bila odločitev, ki smo je sprejeli že pred začetkom pisanja pesmi. Vse je postalo že preveč monotono. V preteklosti smo zelo veliko uporabljali blast beate, na koncertih jih še vedno. V glasbo smo želeli vnesti več dinamike, želeli smo bolj raznovrsten album. Tudi za publiko bi lahko postalo preveč dolgočasno, če bi poslušali še en band s samimi blast beati. Zato smo vključili več mid tempo headbangerskih pasaž, up tempo thrash metal double-bass pasaž. Poleg tega mislim, da je to izpadlo še bolj brutalno, kot če bi štiri minute igral samo blast beate. Bolj je učinkovito, izpadlo je res dobro, skrivnost tiči v dinamiki.

MATJAŽ: Kot bobnarju ti je verjetno tudi bolj zanimivo igrati različne zadeve.

ARIEN: Definitivno. Na novem albumu sem imel dovolj prostora, da sem eksperimentiral v okviru novih riffov, uporabljal sem nove variante, različne ritme. Super je igrati v bandu, ki se ne osredotoča le na hitre zadeve, ampak želi glasbo predstaviti v širšem okviru. Ne pa da bi samo igral “trrrrrrrrr”, blast beate in double-bass. To je sicer kul, a že samo v death metalu je veliko več možnosti narediti glasbo zanimivejšo.

MATJAŽ: Prva skladba Hating Life govori o samomoru, celoten album je temačen. V bandu vlada zelo pozitivna energija, lotevate pa se depresivnih, temačnih tematik.God Dethroned

ARIEN: He, he, to so tematike, ki se nam zdijo zanimive. Za nas in death metal na splošno velja, da se loteva teh tem. Preveč veselih besedil ne smemo imeti he, he. Imaš pa prav, kot band smo v odličnem razpoloženju in je že kar malo zastrašujoče, da pišemo o samih depresivnih zadevah, he, he. V bistvu pa gre za precej izmišljene zgodbe, z redkimi izjemami. Typhoid Mary temelji na resničnih dogodkih, ki so se zgodili v ZDA. Govori o osebi, ki je v sebi nosila virus tifusa, a sploh ni vedela o tem, in okužila je veliko ljudi, ki so umrli zaradi tega. Imamo tudi skladbo o množičnem morilcu, ki je bil zaprt v ječi. Nekega dne pride ven in se vrne k svojem “poklicu” in spet začne ubijati. Gre za zgodbo o duševni motenosti. Naslov albuma je nekaka metafora za negativne, depresivne zadeve, gre za toksičen dotik, zastrupitev pameti, človeške konstitucije, telesa, duše. Gre za toksičen dotik vseh besedil na albumu. Tudi ta množičen morilec mentalno ni pri sebi, toksičnost se dotika njegovega uma. Naslovnica predstavlja vso to negativnost albuma.

MATJAŽ: Kaj pa skladba 2014?

ARIEN: Govori o biblijskih prerokbah in prerokbah Nostradamusa o uničenju sveta. To naj bi se zgodilo leta 2014. Te stvari se nam zdijo zanimive za pisanje, seveda pa upamo, da do tega ne bo prišlo leta 2014, ker bi se rad še dolgo ukvarjal z glasbo he, he, he.

MATJAŽ: S tem albumom pa ste se oddaljili od političnih in verskih zadev?

ARIEN: Prav političen band nismo bili nikoli. Mislim, da so besedila sedaj bolj kot izmišljene zgodbice, ki nimajo ničesar skupnega s kakšnimi družbenimi, političnimi prepričanji, izjavami. Tudi z religijo nimajo besedila skoraj nič skupnega. O religiji smo povedali že tako veliko, vsi poznajo naš odnos do nje. Prišel je čas, da pišemo o čem drugem.

MATJAŽ: Snemali ste s še dokaj neznanim producentom Jörgom Ukenom. Zakaj ste se odločili zanj?

ARIEN: Prvi razlog je bil ta, da se v Berno studio nismo želeli več vrniti. Skladbe, ki smo jih napisali, so potrebovale drugačen zvok. Ponesreči smo slišali nov album nizozemskega death metal banda Toxocara, ki so snemali v Soundlodge studiu. Posneli so ga v manj kot tednu dni, zvok pa je odličen. Ker je bilo posneto v tako kratkem času, smo se zavedali, da bi z več časa in večjim proračunom lahko dobili fantastičen zvok. Zato smo se odločili, da gremo tja. Poleg tega ni drag studiu in ni daleč od naših domov. Prav nič nismo tvegali, kajti zaupali smo v Jörga, ki je potrdil naše domneve o njem kot o odličnem producentu. Je zelo profesionalen, z velikim glasbenim talentom in odličnim posluhom. Tudi sam je bobnar in naredil mi je najboljši zvok bobnov, kar sem jih kdaj imel. Je agresiven, zelo organičen, ne preveč mehaničen in to je super. Zelo hitro si je ustvaril celotno sliko, uspelo mu je zbalansirati vse instrumente. Prispeval je tudi nekaj idej, ko se nam je pri nekaterih pasažah ustavilo oziroma niso šle tekoče naprej. Ti njegovi prispevki so bili zelo dobrodošli. Bil je resen, a sproščen obenem, tako da je bilo delati z njim pravi užitek. Tudi sam si je prizadeval izpeljati svoje najboljše snemanje do sedaj, tako kot mi.

MATJAŽ: Lepo je imeti producenta, ki je skoraj del banda.

ARIEN: Ja, ohranil je dovolj distance, da se preveč ne vmešava v band. Imel pa je lep pregled nad celotnim dogajanjem in to so kvalitete producentov. Da se preveč ne vmešavajo, ampak da se bolj posvečajo sami glasbi. Prepričan sem, da bo po tem albumu dobil veliko ponudb. S tem albumom je res pokazal, česa je sposoben.

MATJAŽ: Ali na albumu vidiš skladbo, ki bi lahko postala priljubljena med fani, kot je recimo Villa Vampiria?

ARIEN: Hm, mogoče bi lahko to bila 2014, upajmo. Mogoče tudi On Wings Of Pestilence ali The Day You Died, Hating Life. Po pravici povedano ne vem, he, he, he. Težko rečem, kajti vsi mislimo, da na albumu ni slabega trenutka. Je pa težko vprašanje, album je še čisto svež.

MATJAŽ: Kje imate God Dethroned najmočnejšo bazo fanov?

ARIEN: Mislim, da po celi Evropi, ZDA, v Kanadi, tudi na Japonskem. V ZDA imamo največ fanov zaradi velikosti države, drugače pa mislim, da je to Nemčija. Tam je veliko fanov res fanatičnih, ko pride na naše koncerte. V zadnjih letih je bilo včasih noro v Franciji.

MATJAŽ: Kako pa vas sprejemajo doma na Nizozemskem?

ARIEN: Na koncertih nas podpirajo res super. Mislim, da na Nizozemskem veliko ljudi posluša in podpira God Dethroned.

MATJAŽ: Ste le eden največjih death metal bandov.

ARIEN: Ja, imamo pa kar konkurenco v Gorefest, Sinister, Severe Torture, včasih smo imeli Pestilence, Asphyx. Seveda pa teh bandov ne vidimo res kot konkurenco. Na nek način ja, a en drugemu želimo vse najboljše. Na tej turneji igramo skupaj s Severe Torture in upam, da nam bo skupaj uspelo dvigniti popularnost nizozemskega death metala širom Evrope. Kar se tiče prodaj albumov pravijo, da doma prodamo največ albumov v death metalu, številk pa ne poznam.

MATJAŽ: Na Nizozemskem se torej ne posluša le gothic metal.

ARIEN: Definitivno ne he, he. Je zelo razpršeno. Seveda imamo polno novodobnih gothic metal bandov, a underground gibanje je zelo močno. Imamo veliko death metal bandov, ki izdaja albume. Naša scena je zelo dejavna.

MATJAŽ: Kakšno bi bilo tvoje sporočilo fanom?

ARIEN: Uživajte v dobrih stvareh življenja in to vključuje tudi God Dethroned. Upam, da se vidimo ne turneji. V Sloveniji smo že bili enkrat, na Metal Mania Open Air festivalu. Bilo je res kul, igrali smo dvakrat. En dan smo nastopili namesto Belphegor in smo morali improvizirati s set listo.

MATJAŽ: Kako ti je bil všeč festival?

ARIEN: Super je bilo, dobili smo res dobro podporo slovenskih fanov.

God Dethroned

SORODNE VSEBINE:
25. 9. 2013Twilight Of The Gods / Novice
15. 8. 2013Twilight Of The Gods / Novice
24. 1. 2007God Among Insects / Novice
16. 2. 2006God Among Insects / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška