Na današnji dan
2010
Se je poslovil Ronnie James Dio.
NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 5. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
15. 5. 2024

Francoska doom metal zasedba Monolithe sporoča, da je klaviaturist Matthieu Marchand zapustil band. Monolithe so tako trenutno v iskanju zamenjave. Izjava banda ob razhodu s klaviaturistom:

»The band wish to inform you that keyboardist Matthieu Marchand is no longer a member of Monolithe. We wish him success in his other current and future ventures! The band is looking for a new live keyboard player.«

29. 4. 2024

Over Müra Breka Fest V, ki bi se moral zgoditi v Tuzli (BiH), je zaradi tragičnega dogodka odpovedan.

Tako pravi ekipa Breka Festa: »Gone but never forgotten! Svet nikoli več ne bo isti brez tebe, prijatelj! Vedno si nas nasmejal, vedno bil pozitiven, luč v tem temnem svetu. Hvala za vse trenutke, ki smo jih preživeli skupaj. Počivaj v miru, Tivek!«

23. 4. 2024

Pionirji death/doom metala My Dying Bride se žal za nedoločen čas poslavljajo od odrskih nastopov. Družbena omrežja so sicer že pred nekaj časa preplavile novice o nenadnih odpovedih njihovih nastopov na letošnjih poletnih festivalih, včeraj pa so vse skupaj obrazložili z uradno objavo.

Snemanje oziroma celoten proces ustvarjanja sveže izdanega albuma A Mortal Binding je med člani povzročilo oziroma povzročil kar nekaj napetosti, ki so pri nekaterih žal pripeljale tudi do izgorelosti. V upanju, da bodo lahko vse te napetosti reševali brez posredovanja zunanjih oseb in tako izpeljali tudi vsaj nekaj koncertov, so nekako zavlačevali tudi z uradno izjavo. Pa vendar naj bi zaradi pomanjkanja komunikacije in nerazumevanja profesionalnih partnerjev prišlo do še večjega kaosa in težav, ki bodo terjale kar nekaj časa za razrešitev. Upamo, da bodo te težave uspešno rešili.

Je pa zasedba ob izidu albuma objavila tudi besedilni video za enega izmed novih komadov, in sicer Her Dominion.

Avtorica: Tina Urek
27. 2. 2024

Italijanske simfonične death metalce Fleshgod Apocalypse, ki so nedolgo nazaj nastopili v Ljubljani, je zapustil ustanovni član/basist Paolo Rossi. Paolo je bil kot mnogi drugi glasbeniki v času koronavirusne pandemije namreč primoran poiskati službo zunaj glasbenega sektorja. Ko pa je življenje počasi stopalo v normalne tirnice, je Paolo skušal usklajevati novo službo z bandom, kar pa se je žal izkazalo za nemogoče. Prevladala je nova kariera, in Rossi se je odločil zapustiti zasedbo. Fleshgod Apocalypse bodo nadaljevali kot kvintet, Francesco Paoli, trenutni kitarist zasedbe, bo prevzel dolžnosti basista, Veronica Bordacchini (klaviaturistka in back vokalistka), pa bo prevzela še clean vokale. Pripeta fotografija je zadnje darilo oboževalcem zasedbe, gre pa za delo vizionarskega fotografa Francesca Esposita.

Avtorica: Tina Urek
21. 2. 2024

Matt Harvey (Exhumed) je izdal nov ambientalni album Toward The Cold Light. Izdaji lahko brezplačno prisluhnete na tej povezavi.

Avtorica: Tina Urek
20. 2. 2024

V petek so Insomnium potrdili, da zaradi neodzivanja na sporočila in klice kitarist Jani Liimatainen ni več član zasedbe. Kitarist naj bi jih ignoriral že nekaj časa, zato so se po precej neuspelih poskusih odločili, da z njim uradno javno prekinejo sodelovanje. Insomnium bodo zaenkrat nastopali kot kvartet.

Avtorica: Tina Urek
13. 2. 2024

Nedavno smo poročali, da so Sabaton ostali brez kitarista. Sedaj pa je odjeknila novica, da se je bandu znova pridružil bivši kitarist Thorbjörn »Thobbe« Englund.

29. 1. 2024

Festival MetalDays 2024 je odpovedan, tako pravi organizator:

Dragi prijatelji in obiskovalci festivala MetalDays, z mešanimi občutki vam sporočamo novico, da smo zaradi vseh izzivov, s katerimi smo se morali soočiti, sprejeli težko odločitev, da festivala MetalDays v letu 2024 ne bomo organizirali.

Po dolgotrajnih pogovorih vseh vpletenih v organizacijo festivala smo se soglasno odločili, da festival MetalDays 2024 prestavimo in se osredotočimo na organizacijo festivala MetalDays 2025, ki bo potekal od 27. julija do 2. avgusta 2025. Čeprav ta odločitev ni bila sprejeta enostavno, verjamemo, da je razumna in v predvsem v interesu vseh vključenih v organizacijo tako obsežnega dogodka.

Do sedaj že veste, da smo z vami delili vse izzive in prepreke, s katerimi se je festival srečeval, in zavedamo se, da na žalost še zdaleč nismo edini festival, ki se je v letu 2023 soočil z nepredvidenimi dogodki. MetalDays 2023 se je soočil z nepredvidenimi težavami zaradi hudih poplav, kar je privedlo do odpovedi zadnjih dveh festivalskih dni. Posledice, skupaj z izpadom dohodka, so nam otežile organizacijo festivala in zagotovitev festivalske izkušnje, ki si jo obiskovalci zagotovo zaslužite.

Organizatorji festivala MetalDays smo od samega začetka zavezani k obljubi, da je festival nepozabna in edinstvena izkušnja, saj verjamemo, da si vsi sodelujoči zaslužite le najboljše. Glede na vse okoliščine menimo, da je odločitev za premor in preusmeritev naših prizadevanj za zagotavljanje nove nepozabne izkušnje v letu 2025 pravilna in logičen korak naprej. Namesto hitenja in sklepanja kompromisov vidimo to kot priložnost za premor, sveže ideje in ponovno združitev v organizaciji kar najboljše edicije festivala v letu 2025.

Še enkrat se vsem zahvaljujemo za vašo podporo, ki ste nam jo izkazovali na prav vsaki ediciji festivala MetalDays, in vam želimo vse dobro. Sledite našim družbenim omrežjem in obiščite spletno stran festivala za vse aktualne informacije, ki bodo sledile. Na snidenje v letu 2025 še boljši in s še bolj edinstveno festivalsko izkušnjo.

Ekipa festivala MetalDays.

* Vstopnice, kupljene za leto 2024, so veljavne za leto 2025, vsi imetniki vstopnic bodo o tem obveščeni tudi po elektronski pošti.
** Vsi imetniki vstopnic za MetalDays 2024 lahko brezplačno obiščejo festival GoatHell
.

24. 1. 2024

Po sedmih letih sodelovanja je Sabaton zapustil kitarist Tommy Johansson. Kot je zapisano v uradnem sporočilu na socialnih omrežjih, gre za željo po nadaljevanju pevske kariere oz. kariere, ki jo ima z drugimi zasedbami.

Avtorica: Tina Urek
19. 1. 2024

Nemški heavy metalci The Night Eternal sporočajo, da je band iz osebnih razlogov zapustil Jones Nühlen.

»Unfortunately we have to inform you that Jones decided to part ways with The Night Eternal due to personal reasons. We‘re still good friends, so there‘s no bad blood and we respect his decision. Being a founding member, Jones was notorious for his catchy bass lines through all of our releases so far and we want to thank him sincerely for the great times we had.
There‘s a last chance to catch The Night Eternal with its original line-up on stage at Endzeit Festival on January 27th, so give Jones the honor and get your tickets!
For THE SATANIC PANIC TOUR starting on February 1st, our good friend Jannik will take over the bass duties.«

10. 1. 2024

Norveška black metal zasedba Mork, katere ustanovitelj in vodja je Thomas Eriksen, sporoča, da je ostala brez basista Roba Saxa. Zamenjava še ni znana, spodaj pa si lahko preberete izjavo banda:

»2024 brings with it changes. After eight years as MORK’s bassist, Rob Sax has decided to step down and pass the torch on. Thank you for the dedication, grinding and time spent as a teammate on our travels. Rob will full-fill some obligations with us throughout 2024.«

 

9. 1. 2024

Legendarna švedska death metal zasedba Grave se je razšla z dvema dolgoletnima članoma. Zapustila sta jo Basist Tobias Cristiansson in kitarist Mika Langren. Zaradi tega okrnjena postava letos ne bo nastopala v živo, ampak se bo posvetila iskanju novih kakovostnih članov in pisanju/snemanju materiala za nov studijski album.

Avtorica: Tina Urek
5. 1. 2024

Tako pravi zasedba SickBreed na svojem Facebook profilu:

»Dragi Andraž, sam dobro veš, da SickBreed brez tebe ne bi bil to, kar je danes. Vse od grmečih bubnov do tvojega bistrega smisla, da v vsaki situaciji najdeš humoristično gesto. Žal nama je, da zapuščaš band, ker si soustvarjal vsa ta leta, a verjetno je tako najbolje za vse. Damian in Maks pa ti vseeno želiva veliko sreče pri projektih, v katere se boš podal v prihodnosti.

Izguba ustanovnega člana in odličnega instrumentalista je definitivno globoko pretresla temelje našega banda, ampak se ne damo in z gorečo strastjo stremimo v prihodnost, ki s seboj prinaša nove izzive.

Bolna pasma torej že dela na novih projektih, ki bodo za zdaj ostali skriti (hint: unplugged breed). Ampak nič skrbet. Definitivno nismo pozabili na naše punk korenine …«

Avtorica fotografije je Saša Krajnc.

5. 12. 2023

Ameriški black metal pionirji Demoncy so pred kratkim izdali nov celovečerni album, ki je prvi po enajstih letih. Tukaj mu lahko brezplačno prisluhnete v celoti.

Avtorica: Tina Urek
21. 11. 2023

Finski čelisti Apocalyptica so izdali nov koncertni album Live In Helsinki - St. John's Church. Posnetek dotičnega koncerta si lahko do konca tega tedna brezplačno ogledate spodaj, tukaj pa lahko naročite omenjeno ploščo in preverite novo, posebno t.i. Black Week ponudbo mercha.

Avtorica: Tina Urek
KONCERTI & FESTIVALI
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
17. 5. 2024
Dobrodelni koncert: Guni, Brutart, Jar of Flies, Enštalc
Kolpern, Jesenice
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna