Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
17. 9. 2021

Norveška založba Dark Essence Records bo 29. oktobra izdala 11. studijski celovečerec iz hiše Helheim, ki bo nosil naslov Woduridar. Novi plošček naj bi ponovno zvenel ekstremnejši v slogu prvih albumov, sicer pa ga je posnel Bjørnar E. Nilsen v Conclave & Earshot Studio, za naslovnico pa je poskrbel Tom Korsvold. Tracklista:

Vilje av stål
Forrang for fiender
WoduridaR
Åndsfilosofen
Ni s soli sot
Litil vis madr
Tankesmed
Det kommer i bølger
Hazard (samo na vinilu/digitalni obliki)

24. 5. 2021

Taake bodo v začetku julija izdali kompilacijski digi CD, ki bo vseboval skladbe z zadnjih treh split izdaj (Pakt, Jaertegn in Henholdsvis) in akustično verzijo njihove klasike Nattestid ser Porten vid I. Album bo izšel pri založbi Dark Essence Records, tracklista pa je naslednja:

Ubeseiret
Heartland
Nattestid ser Porten vid I
Slagmark
Ravnajuv
Brotne Bein og Mannefall
Ein Baat i Foss

19. 1. 2021

Norveški black metalci Taake bodo po splitih Pakt in  Jaertegn v začetku marca pri Dark Essence Records na vinilu izdali še tretji in zadnji del trilogije split izdaj. Tokrat so se združili s stanovskimi kolegi Helheim, za skupno izdajo pa bo ponovno vsak band prispeval po dva komada:

Taake - Brotne Bein og Mannefall
Taake - Ein Baat i Foss
Helheim - Orkan (Taake cover)
Helheim - Heksesabbat (Emperor cover)

14. 2. 2020

Myrkur je objavila videospot za komad Leaves Of Yggdrasil, ki se nahaja na prihajajočem albumu Folkesange. Ta izide 20. marca pri Relapse Records, Myrkur oz. Amalie pa se je tokrat oddaljila od black metala in poklonila tradicionalni nordijski folk glasbi. Na ploščku bodo sledeči komadi:

Ella
Fager som en Ros
Leaves Of Yggdrassil
Ramund
Tor i Helheim
Svea
Harpens Kraft
Gammelkäring
House Carpenter
Reiar
Gudernes Vilje
Vinter

Avtorica: Tina Urek
23. 1. 2019

Švedska gothic metal/dark rock skupina Tiamat se je med božičnimi prazniki kot zadnja pridružila naboru nastopajočih na letošnjem festivalu Dark Easter Metal Meeting, ki ga bo 20. in 21. aprila gostilo prizorišče Backstage v Münchnu.

Na njegovih treh odrih bodo nastopili še Triptykon, Unleashed, Tsjuder, Taake, Necrophobic, Harakiri for the Sky, Advent Sorrow, Darkened Nocturn Slaughtercult, Midnight, Dornenreich, The Ruins of Beverast, Helheim, Gehenna, Nocte Obducta, Thulcandra, Waldgeflüster, Sear Bliss, Possession, Urn, Dawn of Disease, Lik, Endezzma, Imperial Triumphant, Firtan, Mord'A'Stigmata (zamenjava za Baest), Karg, Décembre Noir, Infestus, Essenz, Thormesis, Goath, Convictive in Dead Alone.

Pošla je tudi že približno polovica festivalskih vstopnic, ki so v predprodaji na voljo prek Eventima ter strani Backstage.eu in München Ticket. Dnevne vstopnice niso predvidene in zato niso v prodaji. Več informacij o dogodku najdete v našem napovedniku, na Facebooku ali na uradni spletni strani festivala.

9. 4. 2018

Black metal dvojec Ováte, v katerem sta moči združila Aindiachaí (kitara, bas) in Brodd (bobni), ki sicer v živo igrata pri skupinah Taake in Gorgoroth, bo 1. junija pri založbi Soulseller Records izdal samonaslovljeni prvenec. Tukaj že lahko prisluhnete otvoritveni skladbi Morgenstjerne, v kateri na vokalu gostuje V'gandr (Helheim, Taake). Na albumu sodeluje še kopica gostujočih vokalistov iz sveta black metala, kot so Hoest (Taake, Gorgoroth), Eld (Krakow, Aeturnus, Gravdal), Ese (Slegest) in Ødemark (The 3rd Attempt).

1. 2. 2018

Iz Münchna prihaja novica, da so po švedskih Katatonia še Taake in Helheim morali odpovedati svoj nastop na festivalu Dark Easter Metal Meeting. Namesto njih bodo nastopili Shining, ki so v začetku leta izdali svoj deseti album, in Aura Noir, ki jih redkeje srečamo na kakršnem koli odru.

6. 9. 2017

Na naslednji ediciji festivala Dark Easter Metal Meeting bodo 31. marca in 1. aprila v klubu Backstage v Münchnu poleg že potrjenih skupin nastopili Katatonia, Novembre, Taake, Secrets Of The Moon, Agrypnie, Dool, Helheim, Furia, Commander, Lebenssucht, Impure Wilhelmina in Ewigeis.

Več informacij je na voljo na uradni strani festivalana Facebooku in v našem napovedniku.

2. 3. 2017

Organizatorji festivala Brutal Assault, ki se bo letos odvijal med 9. in 12. avgustom na že tradicionalni lokaciji – trdnjavi Josefov pri Jaromeru na Češkem, so objavili nove potrditve:

Hatebreed, The Dillinger Escape Plan, Overkill, Wintersun, Oathbreaker, Aversion Crown, Power Trip, The Number Twelve Looks Like You, Helheim in King Parrot.

Poleg že naštetih skupin na letošnji ediciji igrajo še:

Aeon, Amorphis, Architects, Arkona, August Burns Red, Batushka, Birds In Row, Born Of Osiris, Chelsea Grin, Clawfinger, Cough, Cryptopsy, Decapitated, Demolition Hammer, Der Weg Einer Freiheit, Deserted, Fear, Einherjer, Electric Wizard, Eluveitie, Emperor, Fallujah, Front Line Assembly, Gadget, God Is An Astronaut, Gorguts, Gruesome, Gutalax, Havok, Igorrr, Incantation, KMFDM, Life Of Agony, Macabre, Malignant Tumour, Mantar, Master's Hammer, Mayhem, Metal Church, Morbid Angel, Mourning Beloveth, Nervosa, Nile, Oceans Ate Alaska, Opeth, Possessed, Prong, Protector, Revocation, Rotten Sound, Rotting Christ, Sacred Reich, Samael, Sikth, Suffocation, Svart Crown, Swallow The Sun, Swans, Teethgrinder, Terror, The Amity Affliction, The Crown, The Devin Townsend Project, The Lurking Fear, Tiamat, Trivium, Tsjuder, Ulcerate, Vision Of Disorder, Walls Of Jericho, While She Sleeps, Wolfheart, Wrekmeister Harmonies in Zhrine.

Štiridnevne vstopnice po znižani ceni (78 €) bodo v prodaji na voljo do 30. aprila.

9. 4. 2014
Znane so nove potrditve za letošnji festival Metaldays. To so zasedbe Riot V, Cattle Decapitation, Helheim in Beheaded. /J.G./

Avtor: Gorjanec
4. 2. 2014
Iz tabora norveških black metalcev Helheim prihaja sporočilo, da bo band kmalu začel s snemanjem svojega osmega studijskega albuma, ki se bo imenoval raunijaR in bo naravno nadaljevanje njegovega predhodnika Heiðindómr ok Mótgang. /D.K./

19. 4. 2012
Nove potrjene skupine za festival Summer Breeze 2012, ki se bo od 16. do 18. avgusta dogajal v Dinkelsbühlu v Nemčiji, so Eluveitie, Within Temptation, Immortal, Behemoth, Paradise Lost, Iced Earth, Katatonia, Lacuna Coil, Architects, Crowbar, Terror, Norma Jean, Vallenfyre, Tankard, Shining, Nifelheim, Heidevolk, Menhir, Born From Pain, Ahab, Desaster, Helheim, Night In Gales, Roterfeld in While She Sleeps. /B.B./

28. 2. 2012
Helheim, Spasm, Malignancy in Rectal Smegma so nove potrjene skupine za ExtremeFest 2012, ki se bo od 5. do 7. julija istočasno odvijal na lokacijah v Avstriji, Nemčiji in Švici. /B.B./

23. 2. 2012
AfterBlood so objavili naslovnico prihajajočega prvenca Of Unsound Minds, ki je delo njihove pevke z imenom Hel Pyre. Album naj bi izšel letos, na njem pa gostujejo Tom Angelripper (Sodom), Markus Freiwald (Sodom), Antony Hämäläinen (Nightrage) in Waldemar Sorychta (Despair, Grip Inc., Enemy Of The Sun), ki je poskrbel tudi za produkcijo. Tracklista je sledeča:
Take
Before Time Runs Out
Mission Of Aggression (feat. Tom Angelripper)
Thoughts Of Black
Play Dead
Beyond (feat. Waldemar Sorychta)
Calling The Dead (Séance)
Helheim
The More I Lie (feat. Antony Hämäläinen)
Psychonic
Goodnight
Phobia (Kreator cover)
/B.B./

16. 11. 2011
Ta petek se bo v Bergnu na Norveškem zgodil benefit koncert za Jonasa R. Christiansena, frontmana zasedbe Slavia, ki so mu diagnosticirali raka in se trenutno zdravi na Danskem. Poleg njegove matične zasedbe, ki naj bi odigrala svoj zadnji koncert, bodo nastopili še Helheim in Gravdal, katerim se bo v skladbi Mishandlet pridružil Niklas Kvarforth iz Shining. Nastopila pa bo tudi black metal 'superskupina', katero sestavljajo Hoest (Taake), Satyr (Satyricon), Frost (Satyricon) in Nocturno Culto (Darkthrone), ki bo odigrala poseben set s skladbami Satyricon in Darkthrone. /B.B./

KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška