Na današnji dan
2010
Se je poslovil Ronnie James Dio.
NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 5. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
21. 3. 2024

Finska melodična death metal zasedba Wolfheart sporoča, da je združila moči z založbo Reigning Phoenix Music. Izjava kitarista in vokalista Tuomasa Saukkonena:

»I am confident that signing to Reigning Phoenix Music is an exciting game changer for us and RPM is nothing but the right place to continue conquering the world with our art. The future looks brighter than ever and excitement is an understatement for what we feel about the forthcoming co-operation and adventures.«

6. 3. 2024

V okviru promocije praznovanja 25 let delovanja Paranoida smo se v uredništvu odzvali vabilu na kratek intervju, ki ga je za Val 202 oziroma oddajo Rockoteka izvedel Tomaž Purkart. Celotno oddajo, ki je gostila tudi Primoža Benka, kitarista Siddharte, ter našega bivšega sodelavca in vrhunskega basista Tilna Hudrapa, lahko preverite tukaj (prispevek o Paranoidu se začne pri 25:30).

28. 2. 2024

Nemški thrasherji Darkness so nedavno prek socialnih omrežij naznanili, da so se razšli z dolgoletnim kitaristom Meikom Heitkampom. Njegovo mesto pa je band že zapolnil, saj ga bo zamenjal Dominik Rothe. Poleg novega kitarista pa Darkness napovedujejo tudi izid nove plošče Blood On Canvas, ki izide 26. aprila.

20. 2. 2024

V petek so Insomnium potrdili, da zaradi neodzivanja na sporočila in klice kitarist Jani Liimatainen ni več član zasedbe. Kitarist naj bi jih ignoriral že nekaj časa, zato so se po precej neuspelih poskusih odločili, da z njim uradno javno prekinejo sodelovanje. Insomnium bodo zaenkrat nastopali kot kvartet.

Avtorica: Tina Urek
13. 2. 2024

Nedavno smo poročali, da so Sabaton ostali brez kitarista. Sedaj pa je odjeknila novica, da se je bandu znova pridružil bivši kitarist Thorbjörn »Thobbe« Englund.

24. 1. 2024

Po sedmih letih sodelovanja je Sabaton zapustil kitarist Tommy Johansson. Kot je zapisano v uradnem sporočilu na socialnih omrežjih, gre za željo po nadaljevanju pevske kariere oz. kariere, ki jo ima z drugimi zasedbami.

Avtorica: Tina Urek
23. 11. 2023

Legendarni britanski thrasherji Xentrix so podpisali s francosko založbo Listenable Records. Spodaj si lahko preberete izjavo kitarista Kristiana Havarda:

»Xentrix are extremely excited to continue our relationship with Listenable Records by signing with them once again. Listenable is a label that is run by people who are incredibly focused, knowledgeable and more importantly, massively passionate about metal music. And it’s these differences that made it a no brainer when it came time to for the band to choose a label for new music.«

30. 10. 2023

Domači death metalci Sign of the Devil iz Postojne tako pravijo o novem članu in novi glasbi na svojem Facebook profilu:

»V zadnjem času je prišlo do številnih sprememb v bandu, začenši z odhodom našega dragega kitarista Vilija. Kljub temu je prosto mesto že zasedeno in tako se 9. decembra vračamo v Idrijo. Tam bomo zaigrali nove skladbe in razkrili novo zasedbo.«

Postojnčani bodo nastopili 9. decembra na Winter Metal Night 2023, in sicer v družbi Mechanical God Creation in Divine Inferus.

19. 10. 2023

Po smrti Williama Tsamisa, kitarista in ustanovnega člana skupine Warlord, je kazalo, da se kultni ameriški heavy metalci poslavljajo. Po dve leti trajajočem zatišju je band najavil novega kitarista, pridružil se mu je Eric Juris (Crystal Viper), prihodnje leto pa se vrača na koncertne odre.

2. 10. 2023

Progresivni stonerji Ambra se vračajo na koncertne odre:

»Po dolgem premoru bo v četrtek, 12. oktobra, na oder Orto bara ponovno stopila ljubljanska alternativna zasedba Ambra, ki jo sestavljajo kitarista Andrej Blatnik (Noctiferia, ex-Ophidian) in Žiga Kroflič (Blu.Sine, ex-Nova Schola Labacensis, ex-Ophidian), bobnar Robi Rep (ex-Ophidian) ter basist Anže Vavpetič (ex-Matching Suits). Premierno se bo zasedba predstavila z novim pevcem Jakobom Rejcem (Challenger), s katerim pripravlja material za nov album.

Poleg Ambre bo na koncertu nastopila še alternativna trip-hop skupina Blu.Sine, ki je ravno izdala nov album Tree. Blu.Sine so pevka in klaviaturistka Urška Bajec, kitarist in producent Žiga Kroflič (Ambra, ex-Nova Schola Labacensis, ex-Ophidian), basist Bor Hodžič (ex-Umbilikal), bobnar Darian Kocmur (Siderean), čelist Miha "Mike Manslaughter" Šinigoj (Hellsword, Nova Schola Labacensis, Jazz Oud Quartet), violinist Tomaž Šinigoj (Nova Schola Labacensis, Jazz Oud Quartet) in trobentač Žan Florjanc.«

Več o dogodku samem najdete v našem Napovedniku.

27. 9. 2023

Leta 2020 je med pandemijo v Ljubljani vzklila nova zasedba, ki je dobila ime zaradi idiličnega okolja v bližini reke in vseh njenih oblik, ki naj bi jih odražala glasba. To je skoraj vso napisal basist Sergej Pobegajlo (Billysi, Gora, C4, Bombe), sporočilnost pesmi pa zajema družbeno kritične tematike, eksistencialna vprašanja in samoizpoved.

V zasedbi so še vokalist Peter Hudnik (FrozenchilD, King Foo, Acoustic Grunge duo Hudnik & Ajdič), kitarista Matjaž Marin (Requiem, Billysi, Sausages) in Rok Barle (Tomcat, Kariot, Sam's Fever) ter bobnar Damjan Paljk (Delirium, Tide).

Zasedba River bo novi album predstavila 10. novembra na premiernem koncertu v Orto Baru, kot prvo pa predstavlja skladbo Intoxicated Soul, za katero je posnela videospot.

13. 9. 2023

Zasedba Dååth bo prihodnje leto pri Metal Blade Records izdala nov album. Včeraj je objavila svoj nov single The Silent Foray ter razkrila, da je postavo dopolnila z novim kitaristom Rafaelom Trujillom.

Avtorica: Tina Urek
31. 7. 2023

Zasedba Dark Tranquillity je ostala brez kitarista Christopherja Amotta. Kitarist je odhod naznanil pretekli teden, razlog za tem pa tiči v fokusiranju na ustvarjanje lastne glasbe.

Avtorica: Tina Urek
1. 6. 2023

Dååth predstavljajo single Purified By Vengeance, pri katerem so k sodelovanju povabili kitarista Marca Holcomba (Periphery) in Micka Gordona (Doom).

Avtorica: Tina Urek
7. 4. 2023

Born Through Fire je projekt vokalista Tima Lambesisa (As I Lay Dying) in kitarista Joeyja Alarcona (Wolfes at the Gates). Predstavljajo se kot sodoben heavy metal napad epskih razsežnosti. Prav danes so izdali svoj debitantski album Purify and Refine, spodaj pa si lahko ogledate video za komad Trapped Inside.

KONCERTI & FESTIVALI
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
17. 5. 2024
Dobrodelni koncert: Guni, Brutart, Jar of Flies, Enštalc
Kolpern, Jesenice
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna