VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
11. 4. 2024

Švedski power metalci Veonity imajo pred mikrofonom novega moža. To je postal Isak Stenvall. Odločitev za razširitev zasedbe je padla po tem, ko se je prejšnji vokalist Anders Sköld odločil, da se bo v celoti posvetil kitarskim dolžnostim v bandu. Z novim vokalistom bodo Veonity tako jeseni izdali tudi nov celovečerec.

14. 4. 2023

Alternativni post/prog rock projekt A Day in Venice je objavil videospot za pesem Drops of Winter. Video, ki si ga lahko ogledate spodaj, je sestavljen iz enega samega posnetka, ki je nastal 16. januarja 2021 v italijanskem Trbižu. Vokal je prispeval Angelos Kyprianos, kitarski riff v refrenu pa Marjan Milič.

27. 3. 2023

Drummer Timo oziroma Timo Kosi je posnel svoj prvi komad, ki nosi naslov Night Hag. Gre hkrati za prvi single s prihajajočega instrumentalnega EP-ja z naslovom Parasomnia, o katerem se zaenkrat še ne ve kaj več. Na sredini singla Night Hag je Benjamin Bencik prispeval kitarski solo.

15. 3. 2023

Umrl je Jim Durkin, ustanovni član in kitarist legendarnih old school thrash metalcev Dark Angel iz Kalifornije.

Najbolj je bil znan po ustvarjanju ušesnih, adrenalinskih in dušo parajočih kitarskih rifov in pisanju pesmi, ki so postale legendarne v thrash metalu, ki ga je pomagal ustvariti njegov band. Bil pa je tudi nežen velikan z neverjetnim pevskim glasom, ki pa bi ustavil vse, samo da bi spravil poškodovano žival – žuželko, ptico, plazilca ali sesalca – na varno.

19. 1. 2023

Iron Maiden so postali ena izmed približno 300 zasedb, ki so se povezale s podjetjem Guitarwrist, ki izdeluje nakit iz odsluženih kitarskih strun. S tem želijo zmanjšati odpadni material, sredstva od prodanega nakita omenjene zasedbe pa bodo šla v roke dobrodelne organizacije Heavy Metal Truants. Če spremenimo funte (GBP) v evre, se cene nakita gibljejo med dobrih 100 EUR in 230 EUR, sicer pa je ponudba izdelkov Iron Maiden takšna:

Sterling Silver Ring (199 GBP)
»Distortion« bass strings Bracelet (175 GBP)
»Reverb« bass strings Bracelet (160 GBP)
»Riff« guitar strings Bracelet (160 GBP)
»Riff« bass string Bracelet (150 GBP)
»Reverb« guitar strings Bracelet (150 GBP)
»Rhapsody« guitar string Bracelet (140 GBP)
»1/4 Jack« Necklace (100 GBP)
»Test Tube« Necklace (90 GBP)

In še ena zanimivost; na voljo so znamke z motivi Iron Maiden.

Avtorica: Tina Urek
14. 9. 2022

Ozzy Osbourne objavlja še en video z nedavno izdanega albuma Patient Number 9. Tokrat gre za komad One Of Those Days, na katerem je kitarski solo odigral legendarni Eric Clapton.

31. 8. 2022

Bobnar Klemen Markelj trenutno snema bobne za aktualni album zasedbe The Vicious Head Society, katere mastermind je kitarski virtuoz Graham Keane. Spodaj si lahko ogledate Klemnov najnovejši drum playthrough video.

14. 2. 2022

Hard rock projekt Pato Vintage, za katerim stoji Patrik Drole, je objavil besedilni video za svojo pesem Autumn Wind. Kot pravi Patrik, je bila skladba namensko zgrajena na popevkarski način, vendar z globokim besedilnim pomenom o tem, kako hitro smo minljivi, medtem ko ima glede kitarskih efektov zelo močan vonj po pop rocku osemdesetih. Komur pesem odgovarja, lahko pri Patriku dobi demo album s skladbami, ki bodo tudi na studijskem albumu.

In še nekaj: Patrik išče bobnarja, ki bi se pridružil njegovemu projektu Pato Vintage.

20. 1. 2022

Steve Vai in Ibanez so predstavili unikaten instrument z imenom Hydra. Gre za pošast, ki jo sestavljata 7-strunska in 12-strunska kitara, 4-strunska »head-less« bas kitara, 13-strunska harfa in mnogo dodatkov. Kitarski oziroma basovski vrat je tudi delno »fretless«, več o samem, za mnoge »vesoljskem« glasbilu, pa boste izvedeli v posnetku spodaj.

Avtorica: Tina Urek
17. 1. 2022

Decrapted je spomladi 2021 ustanovljena španska death metal zasedba, ki sta jo ustanovila Vicente Payá (Unbounded Terror, Golgotha, Bis·Nte) na kitari/basu in Dave Rotten (Avulsed, Holycide, Christ Denied) na vokalu.

Debitantski album nosi naslov Bloody Rivers of Death in je bil posnet lani poleti s pomočjo Camila Pirate na gostujočih kitarskih solažah in Miquela Angela Riutorta na bobnih. Slednji je poskrbel tudi za snemanje, miks in mastering albuma v svojem studiu Psychosomatic Recording. Datum izdaje albuma Bloody Rivers of Death je 5. april, za izdajo na zgoščenki, vinilu in kaseti bodo poskrbeli pri Xtreem Music, na voljo za poslušanje pa je že pesem Bleeding Devourment.

1. 12. 2021

Italijanski speed/thrash metalci Celtic Hills so zaključili s snemanjem svojega še neimenovanega prihajajočega albuma, ki bo izšel pri Elevate Records. Datum izdaje bo objavljen naknadno. Poleg tega je Jonathan Vanderbilt, vodja skupine, razkril, da je na albumu kot gostujoči kitarist sodeloval Gabriele Pala (na sliki), ki je za 2 skladbi prispeval kitarski solaži.

22. 10. 2021

Zasedba Einschlog je začela delovati leta 2012 pod prvotnim imenom Franz Jösef I., ki so ga z izidom svojega prvega albuma spremenili v ime, pod katerim jih poznamo danes. Tričlansko prleško heavy metal zasedbo sestavljajo Denis Ilješ na vokalu in basu, Marjan Kovačič na kitari in Timo Kosi na bobnih, ki se je pridružil skupini leta 2018 kot zadnji, istočasno pa je za bas kitaro prijel vokalist Denis.

S pridružitvijo novega člana se je zasedba odličila, da je končno nastopil pravi čas za korak k albumu, ki bo vseboval izključno avtorske komade. Glede na to, da so v življenju vseh članov zasedbe že od nekdaj prisotni trši zvoki, je v glasbi možno čutiti prisotnost njihovih vzornikov, kot so Slayer, Megadeth, Metallica, Pomaranča, Iron Maiden, AC/DC, Judas Priest, Black Sabbath, Venom, Kraftwerk, Kiss in podobni. Iz mešanice vsega, kar jih je v glasbi skozi leta obdajalo, so poskušali izpeljati svoj zvok, v katerem je čutiti predvsem prleško melanholijo in temačnost, čeprav so besedila izključno v angleškem jeziku.

Glasbo je prispeval kitarist Marjan, besedila vokalist Denis, za aranžmaje pa so poskrbeli kot band v celoti. Prvenec Guts & Glory je nastal pod taktirko producenta Tilena Sapača iz studia Homeland Production, obeta pa dobro dozo kombinacije metala in hard rocka, ki ga zaznamujejo predvsem izvirni kitarski rifi, težka bobnarska roka in surov vokal, česar v današnji preveč zlikani glasbeni industriji že skoraj primanjkuje. Z desetimi komadi želijo predstaviti svojo unikatno zgodbo in zvok, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušnih, dokaz za to pa predstavlja spodnji komad z naslovom Power and Greed.

11. 10. 2021

Italijanski melodični black metal projekt Elmarja Schölzhorna Horn Project je minuli konec tedna preko Planet K Records izdal prvenec Illusions Of Maya. Za mastering je poskrbel Hannes Grossmann (Mordor Sound Studios), vokale je prevzel Max Careri, medtem ko je Christian Wieser sprogramiral bobne in uredil kitarski solaži za pesmi Illusions Of Maya in Mother Nature.

6. 7. 2021

Italijanski simfonični metalci Moonlight Haze so zaključili s snemanjem vokalov prihajajočega tretjega albuma. Pred miksingom in masteringom je na vrsti le še nekaj kitarskih solaž.

6. 5. 2021

Fear Factory so objavili uradni kitarski posnetek novega komada Disruptor, ki se nahaja na prihajajočem albumu Aggresion Continuum. Ta bo izšel 18. junija pri Nuclear Blast.

Še vedno poteka tudi nagradna igra, v kateri lahko z zelo enostavno nalogo – predshrambo novega albuma na izbranem predvajalniku oz. aplikaciji, dobite sedemstrunsko kitaro Dina Cazaresa.

Avtorica: Tina Urek
KONCERTI & FESTIVALI
28. 4. 2024
Nanowar of Steel
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
28. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
28. 4. 2024
Bongzilla, Kadabra, Bongorodica
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana