VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
22. 4. 2024

Domači doom metal dvojec Chains se ta petek znova odpravlja na mini turnejo. V okviru te bi moral dvojec odigrati pet koncertov, a mu je odpadel nastop v Veroni. Potrjeni ostajajo preostali štirje:

26. 4. 2024 @ Bloom, Milano, Italija
27. 4. 2024 @ KIŠD, Izola, Slovenija
29. 4. 2024 @ Channel Zero, Ljubljana, Slovenija
30. 4. 2024 @ Explosiv, Gradec, Avstrija

8. 4. 2024

Potrjenih že devet bandov za avstrijski Transcending Visions Fest 2024, in sicer: Autumn Nostalgie, Dordeduh, Enisum, Frostmoon Eclipse, Heretoir, Naglfar, Our Survival Depends On Us, Synkende, Whiskey Ritual.

20. 3. 2024

Sodeč po objavi klaviaturistke Zoe Marie Federoff se Cradle Of Filth te dni potikajo po studiu, kjer že nastaja njihov novi celovečerec. Ta naj bi se vračal v obdobje kultnih izdaj Dusk And Her Embrace ter Midian, kar je za nekatere poslušalce precej zanimivo. Zakaj? Ker je že nekaj časa znano, da je Dani Filth za ta album za sodelovanje prosil Eda Sheerana. 

Avtorica: Tina Urek
13. 3. 2024

Domači blackened death/thrash metalci Sovrag so objavili koncertni posnetek komada Corpses of Pointless Pride, ki so ga lani posneli v Kulturnem centru Kočevje (KCK). Omenjeni komad so izdali na debitantskem EP-ju Tribute to Death.

12. 3. 2024

Mariborski kolektiv A Cure for Happiness bo v bližnji prihodnosti na žalost prenehal delovati. Kot sklepno dejanje bo 3. aprila organiziral koncert zasedb Zbrucz in Potence v mariborskem Gustafu, pred tem pa prav tako v Gustafu še 19. marca koncert skupin Haexler, Kultivator in Ku-Ri-Boh!

Izjava kolektiva:

»V kolektivu smo se odločili, da prenehamo z organizacijo koncertov. Člani smo se v prejšnjem in letošnjem letu znašli na razpotjih in novih poglavjih v življenju.

Organizacija takšnih dogodkov, ki smo jih mi organizirali oz. hoteli organizirati v Mariboru, je precej nehvaležna. Vsekakor pa hvala vsem, ki ste si vzeli čas in prišli na kak naš dogodek. Upamo, da ste skozi naše evente odkrili kakšno novo glasbeno zadevo, ki vam lepša življenje.
Se vidimo na kakem koncertu! Ta spodaj je naš zadnji.

Happiness almost cured. Hvala!

ACFH crew«

1. 3. 2024

Idrijski melodični blackened death metalci Divine Inferus so razkrili, da si bodo 18. avgusta delili oder s kostariškim death/thrash metal bandom Mantra na festivalu mladih kultur Kunigunda v Velenju.

Še prej jih lahko v živo ujamete 14. marca v Menzi pri koritu, kjer bodo nastopili skupaj z Black Ivy in Taste of Plague v sklopu Kadilnice of Death.

29. 2. 2024

Francoski black metal okultneži Corpus Diavolis bodo marca izdali tretji celovečerec Elixiria Ekstasis. Izšel naj bi 15. marca pri založbi Les Acteurs De L'Ombre Productions. Tracklista:

His Wine Be Death
Key to Luciferian Joy
Carnal Hymnody
Cyclopean Adoration
Vessel of Abysmal Luxury
The Golden Chamber
Menstruum Congressus
Enfleshed in Silence
Chalice of Fornication

Spodaj pa si lahko ogledate video za drugi single s prihajajočega albuma Chalice of Fornication.

19. 2. 2024

Kot smo že pisali, se z ekskluzivnim dogodkom v Kinu Šiška na oder vračajo kultni peklenski Pomaranča. Band pravi tako:

»Organizacija dogodka poteka v združitvi dolgoletnih izkušenj očeta dokumentarca Železne Stopinje Denisa Brnčiča, Metal Strike ter Addende-P, ki so dodatno prispevali k stvaritvi dogodka, ki ne bo le koncert. Videli boste Pomarančo, kot je niste še nikoli. S potenco na 666! Dogodek 6. 6. 2024(6) bo spektakel, ki bo zapisan v zgodovino. Pomaranča bo namreč 6. junija snemala PRVI album v živo, poleg tega pa bo koncert posnet za prihodnjo DVD-izdajo, prav tako prvo v Pomarančini zgodovini. Vsa vaša prisotna grla in glasovi ter vratovi bodo tako zapisani v večnost! Bodite del zgodovine!

Posebni gostje: Metalsteel, ki bodo na koncertu praznovali 25. obletnico delovanja! Karte gredo v prodajo 1.3. 2024 na vseh Eventimovih prodajnih mestih.
«

Avtorica: Tina Urek
16. 2. 2024

Ameriški death/sludge metal band Pelagius je pri založbi Total Dissonance Worship na slovenski dan kulture izdal debitantski samonaslovljeni EP.

15. 2. 2024

Legendarni angleški ekstremni metalci Cradle Of Filth se poleti odpravljajo na evropsko turnejo. 27. julija jih bo pot zanesla v zagrebško Tvornico Kulture, če vam ta datum ne ustreza, pa bo band 7. avgusta nastopil pri naših severnih sosedih v graškem klubu PPC. Več informacij sledi.

14. 2. 2024

Kultni heavy/power metalci Warlord so razkrili komad Conquerors s prihajajočega albuma Free Spirit Soar, s katerim prekinjajo devetletni studijski molk. Album lahko naročite tukaj, naslovnico najdete na sliki, tracklista pa je taka:

Behold a Pale Horse
The Rider
Conquerors
Worms of the Earth
The Watchman (samo na CD-ju)
Free Spirit Soar
The Bell Tolls
Alarm
Twin (samo na CD-ju)
Revelation XIX

5. 2. 2024

Finske black metal legende Beherit so imele po več kot 30 letih svoj prvi koncert. Kultni dogodek se je zgodil 26. januarja v mestu Oulu na festivalu Rites of North, ki je bil razprodan. Setlista je bila taka:

Intro
Salomon's Gate
Nocturnal Evil
Unholy Pagan Fire
Sadomatic Rites
Grave Desecration
The Oath of Black Blood
The Gate of Nanna
Lord of Shadows and Goldenwood
All in Satan
Pagan Moon

Naslednji koncert bo na Japonskem v Osaki, in sicer 6. in 7. aprila, na festivalu NWN!/Hospital Fest Vol I 2024. Prvi dan bodo imeli black metal set, drugi dan pa elektronskega.

Po koncertu na Japonskem bodo igrali na zasebnem festivalu v Avstriji, in sicer na festivalu House of the Holy, kjer so bile karte na voljo samo par ur, pa še to za izbrance oz. če si dobil povabilo. Spodaj pa si lahko ogledate live video s finskega festivala pred par dnevi za komad The Gate of Nanna.

26. 1. 2024

Melodična death metal zasedba Inner Sanctum iz Nemčije se po osmih letih zatišja vrača z novim dolgometražcem. Četrti album, ki bo nosil ime The Great Odd Ones, izide 22. marca, spodaj pa si lahko že pred izidom albuma ogledate video za komad Abgott Death Kult.

26. 1. 2024

Domači black metalci Cvinger bodo jutri nastopili na dvodnevnem festivalu Blasphemer Fest VIII. Ta se bo odvijal danes in jutri v tamkajšnjem klubu Kwadrat.

15. 1. 2024

Radio Študent vabi na okroglo mizo o novem Zakonu o medijih, ki bo potekala v sredo, 17. 1. 2024, ob 18.00 na Fakulteti za družbene vede v predavalnici 13.

Sogovorci bodo: Lenart J. Kučić, svetovalec ministrice za kulturo za področje medijev, Tomaž Zaniuk, predstavnik društva Neuvrščenih, zveze svobodnih skupnostnih medijev tretjega medijskega sektorja Slovenije, Špela Stare, generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije, Sandra Bašić Hrvatin, profesorica novinarstva na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, Marko Milosavljević, profesor novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Pogovor bo vodila Anja Karović Guzelj.

KONCERTI & FESTIVALI
28. 4. 2024
Nanowar of Steel
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
28. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
28. 4. 2024
Bongzilla, Kadabra, Bongorodica
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana