Na današnji dan
2014
Primordial izdajo osmi plošček Where Greater Men Have Fallen
NAGRADNE IGRE
Traja do: 22. 11. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

5. 7. 2001

Judas Priest / Savatage

Colosseum, München, Nemčija / 21. 6. 2001

Zadnji dve evropski turneji sta bili zelo uspešni, zadnji album Poets And Madmen je eden najbolje prodajanih metal albumov v zadnjem času, pa vendar tokrat le predskupina – Savatage. Tako je pač, če se na turnejo odpraviš skupaj z legendarnimi Judas Priest. Čeprav je njihova turneja obsegala veliko nastopov na največjih festivalih, so se ustavili tudi na nekaterih samostojnih koncertih in nam najbližji je bil v Münchenu.
Kot že rečeno, so prvi nastopili Savatage. Že pred njihovim začetkom je bila dvorana zelo polna, kar pa seveda ne čudi, saj so v Nemčiji eni najpopularnejših bandov in bi tudi brez Judas Priest napolnili Colosseum, ki sprejme dobrih 2000 obiskovalcev. Po uspešni samostojni ameriški turneji so se za prvi del evropske odločili, da bodo nastopali skupaj s Priesti. Ker je bilo to že tretjič, da sem si jih ogledal na tej turneji, sem vedel kaj pričakovati, vendar nestrpnost zaradi tega ni bila nič manjša. Že prej so veljali za enega najboljših koncertnih bandov, z novo zasedbo pa si bodo ta status nedvomno še izboljšali. Zakaj? Glavni razlog je vsekakor novi in karizmatični pevec Damond Jiniya, ki je brez dvoma eden najbolj divjih ter a(tra)ktivnih pevcev, kar sem jih kdaj videl na odru; njegova glava je bila kot propeler, v celem nastopu pa ni bil niti za sekundo pri miru. Tudi vokal ima neverjeten. Starejše komade, ki jih poje Oliva, je odpel bolje kot Jon v najboljših časih, novejše (plošče Edge Of Thorns, The Wake Of Magellan) pa tudi skoraj tako kot Zachary Stevens. Vendar Damond ni odpel vsega sam. Nekaj komadov sta odpela skupaj z Olivo, kar je bilo slišati zelo zanimivo; »Mountain King« se še vedno ne da. Veliko živahnosti je na oder prinesel tudi novi kitarist Jack Frost, Johnny je bil divji kot vedno, Chriss pa je svoje igranje kitare še izpopolnil in se zelo približal žal pokojnemu Crissu Olivi. Publika je bila nad njihovim, žal prekratkim nastopom zelo navdušena in tudi sam lahko rečem, da je bil to najboljši nastop predskupine, kar sem jih videl. Bodite pripravljeni na jesen, ko se vrnejo na headliner turnejo.
Set lista: Comissar, Of Rage And War, Sirens, 24 Hours Ago, Edge Of Thorns, The Wake Of Magellan, Dead Winter Dead, Gutter Ballet, Chance, Hall Of The Mountain King
Starostna struktura se je nato tako v prvih vrstah kot na odru spremenila. V ospredje so prišli v glavnem starejši fani z Judas Priest majicami, na oder pa »gospoda« Judas Priest. Ponavadi se bandi odločijo za turnejo po izdaji plošče, Priesti pa so se tokrat odločili za drugačno potezo. Zagotovo s prodajo prejšnjega albuma Jugulator niso bili najbolj zadovoljni in zato je taka turneja vsekakor dobra reklama za prihajajoči novi album.
Odkar je Ripper zamenjal Halforda, je glavna tema pogovorov o Priestih prav primerjava med njima. Čeprav ima Ripper odličen glas, pa v celoti ne more zamenjati Roba. Vseeno je bil nastop Priestov zelo dober, boljši od tistega na Gods Of Metal festivalu, za kar je v veliki meri zaslužna publika, ki je sedaj veliko bolj sodelovala. Na odru se Priestom že kar dobro poznajo leta, pa vendar je dvojec Tipton/Downing dokazal, da ju je še vedno skoraj nemogoče premagati. Ripper je na oder prišel v nenavadnem srebrnem plašču, ki pa ga je na srečo kmalu slekel. Čeprav na trenutke na odru spominja na Phila Anselma, pa ne sodi med najboljše showmakerje. Seveda se mu ob takšnih klasikah kot so na primer Painkiller, Breaking The Law, You've Got Another Thing Comin', Electric Eye in s prihodom na oder na motorju pred Painkillerjem tudi ni potrebno kaj dosti naprezati, da spravi publiko v delirij. Najbolj energičen med vsemi je bil brez dvoma bobnar Scott Travis, medtem ko je bil že zelo redkolasi basist Ian Hill bolj v ozadju. Predstavili so tudi dva nova komada, One On One in Machine Man, ki sicer obetata boljšo ploščo od Jugulator, vendar pa vseeno to ni tisto, kar bi lahko bilo. No, bomo videli, ko izide plošča. Svoj skoraj dveurni nastop so končali z rednim dodatkom treh komadov, nato pa so se še enkrat vrnili in odigrali Hell Bent For Leather.
Set lista: Metal Gods, Heading Out To The Highway, Touch Of Evil, Blood Stained, Victim Of Changes, One On One, Diamonds And Rust, The Ripper, The Green Manalishi, Machine Man, Breaking The Law, You've Got Another Thing Comin', Painkiller, Hellion/Electric Eye, United, Living After Midnight, Hell Bent For Leather

Fotografije so poslikane s filmi Fuji.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
16. 6. 2014Judas Priest / Novice
29. 11. 2003Judas Priest / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
28. 11. 2020
Jarboe feat. Peter Emerson Williams
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana
4. 12. 2020
Rome
Orto Bar, Ljubljana
10. 12. 2020
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 12. 2020
30 let Interceptor & Fuck off Commercial
Orto Bar, Ljubljana
12. 12. 2020
Nightwish
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 12. 2020
Evanescence, Within Temptation
Zenith, München, Nemčija