RECENZIJE

22. 10. 2012
Tankard - A Girl Called Cerveza
Nuclear Blast, 2012

»Vse manj je dobrih gostiln,
vse manj je dobrih albumov Tankard …«


Z igro besed, izpeljanih iz imena skupine Tankard, bi lahko označil njihovo celotno kariero. Tank-hard (pij pokončno), Tank-art (ustvarjenje lastnega jaza v umetnosti), Tank-heart (s srcem pri stvari, zvestoba do groba), Thankard (zahvala, na zdravje!).
Vrhunska pesniška obrt, ki ji lahko konkurirajo le ideološko-bratski glasbeni velikani Anvil, in pesmi, tako lepljive za ušesa kot napitki iz hmelja in gliv za jezike, so ustaljeni glasbeni napoj te skupine. Tako kot naslovnice albumov Anvil vedno znova krasi nakovalo, tudi naslovnice Tankard vedno krasi vrček (piva). A Girl Called Cerveza (v prevodu: dekle imenovano Pivo; cerveza namreč pomeni pivo v španskem jeziku) je nova runda desetih skladb. Pesmi so take, kot bi jih napisali anonimni zdravljeni alkoholiki, ne pa svetovno poznani dežurni (thrash) pijanci Tankard. Tehtnica je uravnotežena s sprejemljivostjo na eni in neizrazitostjo na drugi strani. Kolikor je pomljivih trenutkov, toliko je tudi mlatenja prazne slame. Celota ima podoben učinek, kot če bi se hoteli napiti do onemoglosti z brezalkoholnim pivom. Album namreč ponuja dober delež zanimivih pesmi, skozi katere se lahko poslušalec prebije brez večjih zapletov, medtem ko se marsikatere tudi po številnih predvajanjih ne zabeležijo v spomin. Rešilni splav (posebna izdaja albuma vsebuje tudi napihljivo blazino za hlajenje zaboja za pivo) večinoma predstavlja vokal oziroma spevni refreni.
Na prvo, otvoritveno mesto so postavili pesem naslovljeno Rapid Fire (A Tyrant's Elegy). Ne gre za priredbo Judas Priest, čeprav je enak naslov (v oklepaju je prisiljen dodatek k imenu, najverjetneje ravno zato, da ne bi bilo nesporazuma) in celo pozicija na albumu. Naj vam v nadaljevanju naštejem in opišem nekaj pesmi z novega ploščka, s konzumiranjem katerih osebno nimam nobenih težav. Prva je naslovna A Girl Called Cerveza, v kateri se ponovno pojavi tat svetega grala skupine, piva. Tokrat to ni Alien kot na istoimenskem EP-ju, temveč kar dekle. Zanimivo se mi zdi, da so v videospotu, ki so ga posneli za to pesem (in se prav tako nahaja na posebni izdaji albuma na doda[t]nem DVD ploščku) izbrali precej bolj privlačno dekle, kot se nahaja na naslovnici albuma. Resda je lepota v očeh opazovalca, a v videospotu za Stay Thirsty! z albuma Thirst se je nahajal moški z enako telesno strukturo kot na naslovnici albuma. Čudoviti pesjanski podzemeljski thrash metal se nahaja na Son Of A Fridge, ki nudi razlog, zakaj ljubiti (ali pa ne) to skupino. Gre za posrečeno parodijo na kletvico »son of a bitch«, ki je sicer tudi naslov pesmi njihovih sonarodnjakov Accept, ki so jo Tankard nekoč že priredili. Smeha poln vrček! Potem pa je tu še The Metal Ladyboy, ki bi se lahko glasil tudi »s Tajske z metalsko ljubeznijo«. Ko Tankard izčrpajo vse alkoholne rezerve, se očitno ne bojijo dotakniti niti najbolj nenavadnih stvari na tem svetu. Skladba je odpeta v duetu z Doro Pesch. Če vas te pesmi ne opijejo dovolj, poskusite srečo pri ostalih.
Zvok kitar, oster kot zobje krvosesov, se zagrize v slušne čute in aranžmaji vsebujejo kar nekaj privlačnosti, a žeja po več takšnih trenutkih ostaja in Tankard žal delujejo rahlo umetniško dehidrirani.

SORODNE VSEBINE:
9. 7. 2014Tankard - Rest in Beer / Recenzije
5. 10. 2017Tankard - One Foot in the Grave / Recenzije
1. 10. 2000Sinergy - To Hell And Back / Recenzije
4. 7. 2001Warrior - The Code Of Life / Recenzije
6. 7. 2012Tankard / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
20. 3. 2018
Deathcult - Cult of the Goat
Recenzija
13. 3. 2018
Dimmu Borgir - Interdimensional Summit (single)
Recenzija
7. 3. 2018
Crawl / Leviathan - Crawl / Leviathan SPLIT
Recenzija
2. 3. 2018
Jarun - Sporysz
Recenzija
27. 2. 2018
Tribulation - Down Below
Recenzija
21. 2. 2018
Watain - Trident Wolf Eclipse
Recenzija
13. 2. 2018
Shining - X - Varg utan flock
Recenzija
7. 2. 2018
Ambasador Rous - Lejs je nej več isti (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
22. 3. 2018
Kinozvok #2: Inhibis vs. Das Kabinett des Doktor Caligari
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 3. 2018
KoD Extra: Hellsword, Teleport, Challenger
Orto Bar, Ljubljana
23. 3. 2018
Metal klavnica XLIX
MIKK klub, Murska Sobota
23. 3. 2018
Stoner Boner: TSO, Borgonaut, Goragorja
Center mladih Koper
23. 3. 2018
Black Wizard, Anciients
MKNŽ, Ilirska Bistrica
23. 3. 2018
HairX
Nostalgija vintage cafe, Ljubljana