RECENZIJE

22. 10. 2012
Tankard - A Girl Called Cerveza
Nuclear Blast, 2012

»Vse manj je dobrih gostiln,
vse manj je dobrih albumov Tankard …«


Z igro besed, izpeljanih iz imena skupine Tankard, bi lahko označil njihovo celotno kariero. Tank-hard (pij pokončno), Tank-art (ustvarjenje lastnega jaza v umetnosti), Tank-heart (s srcem pri stvari, zvestoba do groba), Thankard (zahvala, na zdravje!).
Vrhunska pesniška obrt, ki ji lahko konkurirajo le ideološko-bratski glasbeni velikani Anvil, in pesmi, tako lepljive za ušesa kot napitki iz hmelja in gliv za jezike, so ustaljeni glasbeni napoj te skupine. Tako kot naslovnice albumov Anvil vedno znova krasi nakovalo, tudi naslovnice Tankard vedno krasi vrček (piva). A Girl Called Cerveza (v prevodu: dekle imenovano Pivo; cerveza namreč pomeni pivo v španskem jeziku) je nova runda desetih skladb. Pesmi so take, kot bi jih napisali anonimni zdravljeni alkoholiki, ne pa svetovno poznani dežurni (thrash) pijanci Tankard. Tehtnica je uravnotežena s sprejemljivostjo na eni in neizrazitostjo na drugi strani. Kolikor je pomljivih trenutkov, toliko je tudi mlatenja prazne slame. Celota ima podoben učinek, kot če bi se hoteli napiti do onemoglosti z brezalkoholnim pivom. Album namreč ponuja dober delež zanimivih pesmi, skozi katere se lahko poslušalec prebije brez večjih zapletov, medtem ko se marsikatere tudi po številnih predvajanjih ne zabeležijo v spomin. Rešilni splav (posebna izdaja albuma vsebuje tudi napihljivo blazino za hlajenje zaboja za pivo) večinoma predstavlja vokal oziroma spevni refreni.
Na prvo, otvoritveno mesto so postavili pesem naslovljeno Rapid Fire (A Tyrant's Elegy). Ne gre za priredbo Judas Priest, čeprav je enak naslov (v oklepaju je prisiljen dodatek k imenu, najverjetneje ravno zato, da ne bi bilo nesporazuma) in celo pozicija na albumu. Naj vam v nadaljevanju naštejem in opišem nekaj pesmi z novega ploščka, s konzumiranjem katerih osebno nimam nobenih težav. Prva je naslovna A Girl Called Cerveza, v kateri se ponovno pojavi tat svetega grala skupine, piva. Tokrat to ni Alien kot na istoimenskem EP-ju, temveč kar dekle. Zanimivo se mi zdi, da so v videospotu, ki so ga posneli za to pesem (in se prav tako nahaja na posebni izdaji albuma na doda[t]nem DVD ploščku) izbrali precej bolj privlačno dekle, kot se nahaja na naslovnici albuma. Resda je lepota v očeh opazovalca, a v videospotu za Stay Thirsty! z albuma Thirst se je nahajal moški z enako telesno strukturo kot na naslovnici albuma. Čudoviti pesjanski podzemeljski thrash metal se nahaja na Son Of A Fridge, ki nudi razlog, zakaj ljubiti (ali pa ne) to skupino. Gre za posrečeno parodijo na kletvico »son of a bitch«, ki je sicer tudi naslov pesmi njihovih sonarodnjakov Accept, ki so jo Tankard nekoč že priredili. Smeha poln vrček! Potem pa je tu še The Metal Ladyboy, ki bi se lahko glasil tudi »s Tajske z metalsko ljubeznijo«. Ko Tankard izčrpajo vse alkoholne rezerve, se očitno ne bojijo dotakniti niti najbolj nenavadnih stvari na tem svetu. Skladba je odpeta v duetu z Doro Pesch. Če vas te pesmi ne opijejo dovolj, poskusite srečo pri ostalih.
Zvok kitar, oster kot zobje krvosesov, se zagrize v slušne čute in aranžmaji vsebujejo kar nekaj privlačnosti, a žeja po več takšnih trenutkih ostaja in Tankard žal delujejo rahlo umetniško dehidrirani.

SORODNE VSEBINE:
9. 7. 2014Tankard - Rest in Beer / Recenzije
5. 10. 2017Tankard - One Foot in the Grave / Recenzije
22. 2. 2011Destruction - Day Of Reckoning / Recenzije
1. 2. 2007Tankard / Novice
30. 4. 2013Avantasia - The Mystery Of Time / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 10. 2018
Dalkhu - Lamentation and Ardent Fire
Recenzija
28. 9. 2018
Obscura - Diluvium
Recenzija
26. 9. 2018
Aura Noir - Aura Noire
Recenzija
21. 9. 2018
Dragonlord - Dominion
Recenzija
14. 9. 2018
Isengard - Traditional Doom Cult
Recenzija
7. 9. 2018
Immortal - Northern Chaos Gods
Recenzija
29. 8. 2018
Sear Bliss - Letters from the Edge
Recenzija
25. 7. 2018
Funeral Mist - Hekatomb
KONCERTI & FESTIVALI
21. 10. 2018
Primal Fear, Riot V, Existance
Kino Šiška, Ljubljana
22. 10. 2018
Azaghal, Sekhmet, Antzaat
Club Q, Gradec, Avstrija
23. 10. 2018
Mystifier, Brüdny Skürwiel
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
24. 10. 2018
Stoned Jesus, Somali Yacht Club
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
25. 10. 2018
Ozone Mama, Old Bridge Cartel
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
25. 10. 2018
KoD: Marax, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana