Na današnji dan
2016
Izide tretji plošček brutalnežev Omnihility, naslovljen Dominion of Misery
NAGRADNE IGRE
Traja do: 21. 2. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

5. 4. 2004

Requiem / Obidil / Shanti Nilaya

Dvorana Gustaf, Maribor / 27. 3. 2004

Ura se je bližala enaindvajseti in pred klubom Gustaf v mariborski Pekarni se je pred vhodom gnetla publika, ki je komaj čakala, da kupi vstopnico za koncert Shanti Nilaya, Obidil in Requiem. Karte so bile v trenutku razgrabljene, saj takega paketa bandov v tem koncu ni bilo že kar nekaj časa... Prvi april!
Koncert se je začel z veliko zamudo, saj je »obred« postavljanja odra in opreme trajal v nedogled. Ura se je premikala proti pol polnoči, ko je na oder stopil prvi band, domačini Shanti Nilaya. To je bil njihov prvi koncert in morava priznati, da je bil zelo na nivoju. V njihovem sicer zelo kratkem nastopu so nam predstavili le štiri svoje skladbe, ki se jih ne da enostavno popredalčkati. Najbližja definicija bi bila gothic rock/metal, saj njihova glasba vsebuje elemente različnih, pretežno mainstreamovskih, zvrsti. Zelo uigran nastop je bil odlična izhodiščna točka za band, na žalost pa si ga je ogledala le maloštevilna publika. Sam nastop sta spremljala dim in dobra osvetlitev banda, kot zanimivost pa lahko omenimo tudi stojalo za mikrofon, narejeno »iz kosti« v obliki križa. Glede na odličen prvi koncert imajo fantje (ob dobri promociji) realne možnosti, da postanejo prepoznavni na naši sceni.
Drugi so na oder prišli Obidili. Skupina si je v zadnjem letu nabrala kar nekaj kilometrine, zato jih ni treba posebej predstavljati. Na njihovem repertoarju je bilo poleg komadov z njihovega prvenca tudi nekaj novega materiala. Ta se slogovno bistveno ne razlikuje od njihovega začetka, le da je vse na dosti višji ravni, saj so aranžmaji še bolj kompleksni, kljub temu pa je njihova glasba tekoča. Njihov nastop, ki je bil po ocenah mnogih boljši od prejšnjega v Mariboru, je pokvaril ne ravno idealen zvok. Publika kljub dobrim odzivom po koncertu med nastopom samim ni pokazala pretiranega navdušenja in pasivnost je nekaj zaleta verjetno vzela tudi bandu. Vseeno, publika se je izkazala vsaj pri zadnjem komadu, Helloween priredbi I Want Out.
Kot zadnji so nastopili zvezde večera, Requiem. Nastop so začeli ob eni uri ponoči, končali pa okoli 3:20! Ne, niso igrali tako dolgo, vmes se je prestavila ura. Band je odigral vse komade s polno paro, kot da bi igral pred polno dvorano. Da, le-ta se v celem času koncerta ni napolnila niti za tretjino! V njihovem repertoarju smo spet slišali »najpomembnejše« komade z vseh plošč, morda bi lahko odigrali kakšnega več s prvenca.
Dogodek se je končal, kot sva že napisala, ob pozni uri. Vsekakor upamo, da ta koncert ni vzel zagona bandom. Requiem so po izidu zadnjega albuma igrali šele četrti koncert, kar je žalitev za tako odličen album! Po kvaliteti nastopov je bil to sigurno eden izmed najboljših metal koncertov na (menda obujeni) mariborski sceni, manjkal je le eden izmed zelo pomembnih dejavnikov: publika. O Shanti Nilaya boste zagotovo še slišali, Requiem in Obidil pa želimo bolj pogosto videti na odrih širom Slovenije.

Fotografije so poslikane s filmi Fuji.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 8. 2005Obidil / Novice
9. 2. 2010Requiem / Novice
6. 3. 2003Requiem / Novice
29. 3. 2015Shanti Nilaya / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška