RECENZIJE

6. 6. 2008
Paradise Lost - The Anatomy Of Melancholy (2DVD+2CD)
Century Media, 2008
Pred enim letom so Angleži Paradise Lost izdali svoj enajsti studijski album, In Requiem. Še preden je bil album na voljo na prodajnih policah, so se odločili odigrati poseben koncert v gledališču Koko v Londonu. Na njem so predstavili dva komada z novega albuma in pa mešanico uspešnic z njihovih prejšnjih albumov. Koncert so posneli tudi z videokamerami in z izdajo tega koncerta na DVD formatu v letošnjem letu obeležujejo 20. obletnico delovanja banda.
Osnova zasedbe je ostala skozi leta skoraj enaka: pevec in pisec besedil Nick Holmes, solo kitarist in glavni pisec glasbe Greg Mackintosh, ritem kitarist Aaron Aedy ter Steve Edmondson na basu. Edine zamenjave so bile za bobni: prvega bobnarja Matthewa Archerja je po odhodu leta 1994 nadomestil Lee Morris, leta 2004 pa je Morrisa zamenjal sedanji bobnar Jeff Singer. Glasbeno so Paradise Lost naredili dolgo pot. Iz death/doom metal začetkov so z albumom Gothic (1992), ki je prinesel uporabo ženskih vokalov in simfoničnih vložkov, ustvarili osnovo za nastanek novega žanra, gothic metala. Kasneje so z albumom One Second (1997) iz metalskih zašli v bolj pop/synth rock eksperimentalne vode ter tako sicer pridobili na širši prepoznavnosti, a hkrati izgubili del starih fanov. Samonaslovljeni album Paradise Lost pa je leta 2005 napovedal vrnitev h gothic in metal koreninam, ki so še bolj opazne na njihovem zadnjem albumu.
Pričujoča live izdaja je na voljo v več formatih: 2DVD, 2CD, omejena izdaja na vinilu in pa omejena izdaja 2DVD+2CD. Omejena izdaja DVD+CD nam prinaša lično oblikovan digibook. Za grafično oblikovanje naslovnice je poskrbel Grk Seth Siro Anton. Figura na naslovnici izgleda kot abstraktna upodobitev anatomskega modela z dvema obrazoma, morda z namenom, da melanholijo prikaže kot nekaj, kar ni enolično. Ko odpremo digibook, se pred nami razpre črno-bela fotografija banda na odru. Črno-bela vizualizacija prevladuje tudi v priloženi knjižici, kjer so poleg običajnih podatkov o albumu, ilustracij in fotografij, tudi duhoviti komentarji posameznih komadov s strani pevca Holmesa in kitarista Mackintosha.
Na prvem DVD-ju je posnetek koncerta iz Kokoja. Video kvaliteta posnetka je več kot odlična, kar je, glede na to, da je bil koncert posnet namensko, tudi pričakovano. Prehodi med kadri niso prehitri in omogočajo gledalcu, da zajame dogajanje preden posnetek preskoči v naslednjo perspektivo. Tudi audio mix več kot zadovolji pričakovanja, sliši se tako band kot tudi reakcije občinstva, kar pričara občutek prisotnosti na koncertu. Gledalec lahko izbira med klasičnim 2.0 stereo in pa 5.1 surround zvokom.
Band na odru deluje sproščeno, vživeto v glasbo, predvsem oba kitarista, Mackintosh in Aedy dejavno migata v ritmu glasbe, medtem ko je basist Edmondson bolj statičen in v ozadju. Bobnar Singer občasno motivira publiko s ploskanjem in mahanjem s palčkami. V ospredju je seveda pevec Holmes, ki ves čas spretno koketira s publiko in jo usmerja, prav tako pa ne izostane značilen suhi angleški humor v nagovorih med komadi. V dobri uri in pol odigrajo 22 komadov (zadnji Isolate ni naveden na seznamu skladb, prav tako se ne nahaja na CD-ju), ki predstavljajo izsek njihovega dolgega opusa. Vrhunce predstavljajo: The Enemy, Sweetness, Pity The Sadness, Forever Failure, As I Die, Embers Fire, True Belief, One Second, The Last Time, Say Just Words in pa seveda legendarni komad Gothic, ki ga v živo niso igrali že več kot 10 let, oz. kot v šali reče Holmes, od vaj pred dvema dnevoma.
Na drugem DVD-ju najdemo kratek intervju s člani Paradise Lost, prispevek o obiskovalcih in njihovih vtisih po koncertu v Kokoju ter Lost In Europe, reportažo z njihove lanske turneje, ki nas popelje v zaodrje vsakodnevnega dogajanja in je še posebej zanimiva. Poleg tega sta na ploščku videospota za komada The Enemy in Praise Lamented Shade ter prikolica za dokumentarec o Paradise Lost - Over The Madness.
Paket zaokrožita še dva navadna CD-ja, s katerima lahko podoživite koncert na vašem CD predvajalniku, računalniku.
Priporočljiv nakup za vse fane Paradise Lost in tiste, ki Vam melanholija ni tuja.

Vasja B.
SORODNE VSEBINE:
22. 3. 2005Paradise Lost - Paradise Lost / Recenzije
1. 10. 2000Paradise Lost - One Second / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija
17. 10. 2020
W.A.S.P.
Backstage, München, Nemčija